Regija
LEDENA BERBA U VINOGRADIMA KUTJEVA D.D.

Na minus 12 brali
graševinu i traminac
Objavljeno 5. siječnja, 2016.

HRNJEVAC – Na najboljim položajima kutjevačkog vinogorja, na nadmorskoj visini od 400 metara prostiru se iznad sela Hrnjevac vinogradi Kutjeva d.d. u kojima je ostavljeno grožđe za ledenu berbu. Riječ je o tablama po hektar traminca i graševine, na kojima je pedesetak radnika Kutjeva d.d. bralo slatke, ali smrznute bobice.

- Čekali smo i dočekali smo -12 stupnjeva jutros, a cijeli dan drži – 11 stupnjeva. Grožđe je dehidrirano i smrznuto, upravo idealno za ledenu berbu i ledeno iscjeđivanje. S ovih položaja očekuje nekih 400 litara ledenog vina – rekao je Ivan Marinclin, glavni enolog Kutjeva d.d.

Osnovni uvjeti za ledenu berbu ispunjeni su kada temperature padnu najmanje sedam stupnjeva ispod ništice ili čak i niže nekoliko dana, grožđe mora biti potpuno u smrznutom stanju i takvo se odmah prerađuje.

- Nakon cijeđenja dolazi nam dugotrajna fermentacija, duga do šest mjeseci, a nakon toga još godinu dana zrije da bi postiglo svoje organoleptičke karakteristike. Ta vina su naše perjanice, jer svake godine na raznim natjecanjima i ocjenjivanjima s tim vinima osvajamo visoke i vrijedne medalje. S ledenim tramincem 2011. godine osvojili smo i svjetsko zlato na Decanteru u Londonu – kaže enolog Marinclin i dodaje da prošle godine zbog loših vremenskih uvjeta nije bilo ledene berbe, jer je vrlo teško sačuvati grožđe do siječnja.

- Ledena berba vrh je svih berbi, i nema je svake godine. Prošle godine imali smo samo izbornu berbu prosušenih bobica, koja je tik do ledene berbe, a ove godine uspjeli smo grožđe sačuvati do ledene berbe. Teško je i ove godine bilo sačuvati grožđe jer je to jako zahtjevno, a i sama proizvodnja ledenih vina je dosta zahtjevna – ističe Marinclin, koji dodaje da su ovo najviša područja gdje se uzgaja grožđe, koje samo po sebi sačuva kiseline koje su iznad pet u ledenoj berbi, ali zbog visokog šećera i kvasaca teško je odraditi fermentaciju pa alkoholi nisu veliki.

- No imali smo godišta kada su alkoholi išli i do 18 posto. Čak su nam i na francuskim institutima istraživali svojstva kvasaca koji su odradili tu fermentaciju. Naša ledena vina imaju oko 10 posto alkohola - dodaje.

Što Kutjevu d.d. znače ledene berbe? Uglavnom prestiž, kaže Marinclin, jer rijetka su podneblja koja mogu donijeti grožđe do ledenih berbi.

– Samo mali broj vinogradara može si uzgojiti grožđe od kojeg će proizvesti ledeno vino. Ni mi ne možemo uspjeti svake godine, no kada se pogode svi uvjeti, uspijemo. Potražnja ledenih vina, s obzirom na manje količine, i nije velika, uglavnom ju traži vinska krema potrošača, a dio se stavlja u arhive. Dobre kondicije imaju za duga čuvanja, a uvijek se nađe prigoda kada se traže upravo ledene vina - zaključuje Marinclin.(AGM Kruna)

Samo mali broj vinogradara može si uzgojiti grožđe od kojeg će proizvesti ledeno vino

Možda ste propustili...

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

Najčitanije iz rubrike