Regija
CRVENI KRIŽ ŽUPANJA POČEO PROVEDBU TROGODIŠNJEG PROGRAMA “MLADI ZA BUDUĆNOST”

Pomoć nezaposlenim mladim ljudima
Objavljeno 28. prosinca, 2015.

ŽUPANJA - “Mladi za budućnost” trogodišnji je program Gradskog društva Crvenog križa Županja usmjeren podizanju kvalitete života nezaposlenih mladih koji nisu u sustavu obrazovanja i osposobljavanja kroz njihovo osnaživanje za zapošljavanje i/ili poticanje na nastavak školovanja. Aktivnosti programa usmjerene su jačanju i podizanju kompetencija ove skupine mladih te jačanju suradnje svih važnih organizacija u lokalnoj zajednici koje se bave mladima kako bi se zajedničkim snagama pridonosilo smanjenju nezaposlenosti i podizanju kvalitete njihova života. U provedbi programa sudjeluju i lokalne institucije i organizacije aktivne u radu s mladima - jedinice lokalne samouprave, Centar za socijalnu skrb Županja, Pučko otvoreno učilište “Andragog”, srednje škole u Županji (Opća gimnazija, Tehnička škola i Obrtničko-industrijska škola), Volonterski centar VSŽ, HZZ, Savjet mladih Grada Županje, zainteresirane udruge i ustanove koje se bave mladima te volonteri. Za izravne korisnike programa, a riječ je o mladima u dobi od 15 do 30 godina, organizirat će se edukativne aktivnosti u mjestima u kojima žive, individualna savjetovanja i tečajevi. Projekt se provodi u gradu Županji i općinama Gunja, Vrbanja, Drenovci, Bošnjaci, Babina Greda, Štitar, Gradište i Cerna. To je ruralno i slabije razvijeno urbano područje u kojem ne postoje slične aktivnosti usmjerene prema mladima iz ove skupine.

Najvažnija dugoročna promjena koja će nastati provođenjem programa obogaćivanje je ove ruralne sredine mladim osobama sposobnim za aktivno uključivanje u život lokalne zajednice. A mlade osobe potaknute na nastavak formalnog ili neformalnog obrazovanja, obogaćene važnim znanjima i vještinama te novim poznanstvima i mrežom potpore vršnjaka, pridonosit će razvoju svoje sredine.

- Korisnike programa motivirat će se i educirati za razvijanje vlastitih ideja i inicijativa kako bi odgovorili na potrebe zajednice pa će neki od njih u budućnosti kreirati i vlastita, a možda i tuđa, radna mjesta. Ovo je inovativni program na našem području i ni jedna udruga ne provodi slične aktivnosti pa ćemo ga nastaviti aplicirati na buduće natječaje, nacionalne i međunarodne - najavljuju.

Program će se provoditi do listopada 2018. godine. M. Lešić Omerović

Tečaj pomoći u kući

- Za zainteresirane korisnike osigurat će se tečaj iz osnova pomoći i njege u kući – djelatnici GD CK Županja, koji godinama rade na programu pomoći i njege u kući, prenijet će im svoje iskustvo i praksu te sva potrebna znanja. Tečaj će trajati tri dana, ukupno 15 sati, a uključivat će teorijsku podlogu i praktičan rad, a sudionicima će nakon završetka biti uručene prigodne potvrde - pojašnjavaju u GD CK Županja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike