Sport
KLUB IZ GRADSKOG VRTA NA KORAK DO SPASA

Mađar i Hrvat iz UAE spašavaju NK Osijek!?
Objavljeno 24. prosinca, 2015.
Predstavnici potencijalnih ulagača jedini su proveli i dubinsko snimanje kluba

Nakon brojnih upitnika i dvojbi vezanih uz budućnost NK Osijek čini se da će klub i njegovi navijači ipak dobiti poklon pod bor u obliku novog vlasnika.

Danas je, naime, posljednji dan za prijavu kupnje dionica NK Osijek, za što je natječaj raspisan 19. studenoga, ali su rokovi prolongirani. Međutim, danas još nećemo službeno saznati tko su potencijalni kupci.

Potvrda 29. prosinca

U ponudi su, naime, sve dionice osim onih koje su u vlasništvu obitelji Novalić te onih koje imaju mali dioničari, ali na stolu je dovoljan broj dionica da onaj tko pobijedi na natječaju stekne većinsko vlasništvo nad NK Osijek. Imena potencijalnih kupaca doznat ćemo 29. prosinca točno u podne. Naime, tada će se u velikoj vijećnici Grada Osijeka, u Kuhačevoj ulici, otvoriti ponude za dionice u vlasništvu Grada Osijeka i Vodovod-Osijeka d.o.o. U isto vrijeme u prostorijama Gradske banke d.d. u stečaju u Strossmayerovoj ulici bit će otvorene ponude za kupnju dionica Gradske banke, a na sjednici Odbora vjerovnika u prostorima CERP-a, na Gornjodravskoj obali 90 b, doznat ćemo i ponuđače za kupnju dionica IPK Osijek d.d. u stečaju.

Kako doznajemo u klubu, pozitivan preokret trebao bi se dogoditi u obliku jedne, po svemu sudeći, valjane ponude na taj skupni natječaj. Riječ je o dva partnera - mađarskom i hrvatskom, kao dvjema fizičkim osobama. Još se ne zna u kojem bi točno omjeru ti partneri preuzeli klub, no nastupat će zajednički, kao tim. Jedino što je sigurno jest da mađarski partner ima namjeru biti vlasnik većinskog udjela. Treba naglasiti i kako su predstavnici potencijalnih ulagača posljednjih nekoliko tjedana proveli i dubinsko snimanje kluba. Ponuda je skupna tako da se svi vlasnici dionica moraju suglasiti o prihvaćanju ponude pod istim uvjetima. U duhu citata nesuđenog mandatara Bože Petrova, konsenzus svih prodavača poslovnih udjela je nužan jer taj potencijalni ulagački dvojac ne zanima paket ispod 90 posto dionica kluba.

Prema izvorima iz samog kluba, radi se o ozbiljnom i stabilnom financijskom kapitalu iz Mađarske i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Pravni okvir diktira da Grad kao većinski vlasnik kluba mora sazvati sjednicu Gradskog vijeća, a s materijalima članovi Vijeća moraju biti upoznati sedam dana prije sjednice. Kako su pred nama i blagdani, to sugerira da odluka Gradskog vijeća neće biti poznata prije otprilike 15. siječnja.

Ozbiljna ponuda

Na blagdanskom prijmu u prostorijama Županije već je suglašeno i da će ta sjednica najvjerojatnije imati samo jednu točku dnevnog reda - donošenje konačne odluke o privatizaciji NK Osijek. Vijećnici bi tom prigodom prvi put trebali dobiti na uvid cjelovitu dokumentaciju, što govori o ozbiljnosti namjere. Ako je ponuda ozbiljna, a naš izvor kaže kako materijali koji ju prate potvrđuju da jest, sve upućuje da će NK Osijek steći novog vlasnika, a samim tim i otvoriti svjetlije perspektive, u drugoj polovini siječnja sljedeće godine. Novost je u dosadašnjim nagađanjima da se osim mađarskog sada pojavljuje i već spomenuti kapital iz UAE.

Kako neslužbeno doznajemo, zasad (sinoć) ne postoji druga ponuda. Dapače, potvrđeno nam je da nitko drugi nije ni ušao u poslovanje kluba i napravio dubinsko snimanje osim izaslanika navedenog fizičkog dvojca. Ozbiljnost njihovih namjera potvrđuje i uplata jednog milijuna kuna na račun NK Osijek, bez ikakvog sredstva osiguranja - de facto donacije, vođena motivom da igrači i radna zajednica dobiju minimum jednu plaću prije blagdana. Izvori iz vodstva kluba i igračkog kadra potvrđuju da je ona već i isplaćena na račune zaposlenika i igrača. Dodajmo kako iza spomenutog dvojca bankarskim jamstvom stoji jedna jaka srednjoeuropska banka, potvrđujući njihovu namjeru o investiranju više desetaka milijuna kuna u NK Osijek i Školu nogometa.

Igor BOŠNJAK
NUDE ZNATNO VEĆI IZNOS I PREUZIMANJE TRI MILIJUNA EURA OBVEZA

Unatoč gradonačelnikovim najavama kako se Grad sprema odreći dionica za samo jednu kunu, ulagački dvojac svoju ozbiljnost potkrjepljuje i činjenicom da nude znatno više od toga iznosa. Uz to, također preuzimaju nešto više od tri milijuna eura postojećih obveza koje remete normalno poslovanje i prijete stečajem kluba. Oni bolje upoznati s poslovanjem osječkog prvoligaša kažu nam da klubu, ako se ne realizira spomenuta zamisao, ne da prijeti, nego slijedi stečaj, likvidacija, zatvaranje i prestanak natjecanja u hrvatskom nogometnom korpusu. Ozbiljnost te ponude i moguće brzo rješavanje problema NK Osijek navodno su izazvali veliko zadovoljstvo i u samom čelništvu grada, koje je već neko vrijeme u potrazi za razrješavanjem tog osječkog gordijskog čvora.

I Vrkić optimističan

Optimizam proteklih dana emitira i gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić. “Uvjeren sam kako ću na redovnoj sjednici Gradskog vijeća, koja će se održati sredinom si ječnja 2016., moći vijećnike informirati o uspješno završenom preuzimanju NK Osijek. Za klub, ali i za Grad, bila bi velika stvar dolazak strateškog partnera, jer bez toga NK Osijek teško može funkcionirati. Grad Osijek jednostavno nema mogućnosti održavati na pravi način takav profesionalni pogon”, rekao je gradonačelnik Vrkić.(D.Kl.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike