Osijek
PROJEKT PRUŽANJA POMOĆI DJECI OBOLJELOJ OD MALIGNIH BOLESTI

Od radionica kuhanja, do zajedničkog izleta u Orahovicu
Objavljeno 22. prosinca, 2015.

Od kolikog je značaja psihološka pomoć znaju svi roditelji čija se djeca bore s malignim bolestima. U cilju unaprijeđenja kvalitete života, ali i uključivanja zajednice u pružanju podrške obiteljima obljele djece, Udruga roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Moje dijete” nositelj je projekta “Budi tu i ohrabri me”, predstavljenog jučer u prostorijama Udruge. Riječ je o projektu psihosocijalne pomoći djeci oboljeloj od malignih bolesti i članovima njihovih obitelji, a provodi se u partnerstvu s Centrom zdravlja VAGA i Gradskog društva Crvenoga križa te ga je financijski podržalo Ministarstvo zdravlja.

Također, projekt podrazumijeva i psihosocijalnu prilagodbu novom načinu života u obitelji i zajednici, poput razdvojenosti od obitelji, povratka među vršnjake i sl., ali i pružanje informacija kroz održavanje infodana u školama i to preko edukativno-animiranog filma, kroz web portal ili medije.

- U prva tri mjeseca održat ćemo pet psihosocijalnih radionica, kao i stručna predavanja u svezi sa psihosocijalnom zaštitom. U proljeće će biti organizirane radionice kuhanja, kao i predavanje o prehrani prilagođenoj oboljeloj djeci, dok ćemo u lipnju održati predavanja o malignim bolestima među dječjom populacijom - pojasnila je Sonja Lacković-Kučinac iz udruge “Moje dijete”. Da je riječ o važnom projektu, potvrdio je i Denis Ćosić, zamjenik ravnatelja GD Crvenoga križa, dodajući da su kampovi idealna sredina za oporavak roditelja i djece te naglasio da se upravo roditelji oboljele djece nerijetko njima obraćaju za pomoć. Tako će tijekom ljeta biti organiziran zajednički izlet svih sudionika projekta u Centar za edukaciju u Orahovici, dok je rujan predviđen za završetak projekta. M. Mihelić

Roditelji jaki poput čelika...

Među 50-ak oboljele djece od leukemije i limfoma koliko ih je u Osječko-baranjskoj županiji bit će i Fran Milković, čiji je otac Tomislav naglasio da roditelji oboljele djece moraju biti i jesu jaki poput čelika.

- Srećom pa nam je udruga “Moje dijete” osigurala stan na korištenje dok se sin liječi od maligne bolesti u Zagrebu. Da sve to moramo financirati, ne znam kako bismo prošli, a o psihičkom i fizičkom stanju da ne govorim. Vjerujem da će nam ove radionice pomoći - poručio je Milković.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike