Kultura
OBILJEŽEN ROĐENDAN OSJEČKOG PROF. DR. BOGDANA MESINGERA

Kako je toliko značajnih djela stalo u “samo” 85 godina?
Objavljeno 20. prosinca, 2015.
Objavio je tri romana, četiri zbirke pjesama, šest likovnih i dvije filološke monografije

U povodu 85. godišnjice života doajena hrvatske književnosti i kulture Osječanina prof. dr. Bogdana Mesingera, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski Društva hrvatskih književnika, osječki ogranak Matice hrvatske i Umjetnička akademija Osijek, u Svečanoj dvorani HNK Osijek odali su zasluženo priznanje tom dugovječnom, a duhom uvijek mladom svestranom znanstveniku, piscu, pedagogu, ljubitelju likovne i drugih umjetnosti....

Pozdravne riječi prvo je uputio Mirko Ćurić, predsjednik Ogranka slavonsko-baranjsko-srijemskog Društva hrvatskih književnika, podsjetivši brojne prijatelje, kolege i štovatelje dugogodišnjeg predanog rada prof. Mesingera, na književna izdanja tog višeslojnog kulturnog djelatnika. U ime Matice hrvatske, čiji je Mesinger dugogodišnji član, govorio je Ivica Završki, predsjednik osječkog ogranka MH, zahvalivši se na dugogodišnjoj suradnji. Prof. dr. Helena Sablić Tomić, dekanica Umjetničke akademije, koja je na poseban način obilježila život i rad prof. Mesingera, posjetila je na zanimljiv životni put profesora Bogdana Mesingera, koji je bio inspiracija za dokumentarni film o njemu, u produkciji Umjetničke akademije Osijek.

Taj su 45-minutni dokumentarni film pod nazivom “Bogdan Mesinger: Traganje za obiteljskim vrijednostima”, mogli pogledati svi nazočni, a nakon projekcije profesor je potpisivao svoju biografsku knjižicu tiskanu u produkciji Oksimorona.

U pravom umjetničkom filmu o velikom poznavatelju umjetnosti kroz razgovor s autorom, njegovim bratom Fedorom i brojnim sugovornicima, snimljenim na autentičnim mjestima (Šid, Ilok, profesorov stan u Osijeku...), gledatelj saznaje sve zanimljivosti iz (pre)bogatog života i brojnih polja Mesingerovog djelovanja. Gotovo da bi se iz svake petominutne epizode mogao načiniti polusatni dokumentarni film koji ni u čemu ne bi bio manje zanimljiv i dinamičan od ovoga u kojem je opisan cijeli Mesingerov život i rad. Snimateljski rad, režija i posebice za tu priliku pisana glazba, upotpunjuju dojam o stvarnoj veličini ovog profesora, kojem su svi nazočni poželjeli dug život, bar kao Tadijin. I da svojom nazočnošću i novim radovima još dugo oplemenjuje kulturni život Osijeka.

Darko KOVAČEVIĆ
Od romana do medaljarstva

Prof. dr. Bogdan Mesinger, književni znanstvenik, pisac i pjesnik, likovni kritičar, rođen je 25. prosinca 1930., u Šidu. Pučku školu završio je u rodnom gradu, gimnaziju u Vinkovcima 1950. Diplomirao je 1956. narodni jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je u Zagrebu, Šidu, Vinkovcima i Osijeku. Od 1980. do 2000. radi na Pedagoškom fakultetu u Osijeku, gdje predaje kolegij Teorija jezika i Hrvatska kultura i civilizacija.

Prve je pjesme objavio 1950. još kao gimnazijalac, a prozu od 1958., u časopisu Krugovi. Prvi likovni osvrt objavljuje 1962., a od 1963. do danas sustavno se posvećuje istraživanju i esejistici u području filoloških znanosti. Objavio je do sada oko 700 bibliografskih jedinica; tri romana, četiri zbirke pjesama, šest likovnih monografija, dvije filološke monografije. Posebno se posvećuje i medaljerskom stvaralaštvu: Traktat o medalji – treći memorijal Ive Kerdića (1987.), te monografija Medaljar Damir Mataušić (1999.) i druga djela.

Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike