Ekonomija
DIO INVESTICIJA U ZAVRŠNOJ FAZI

Tvornica ulja Čepin - Nova kotlovnica na biomasu već je u fazi probnog rada
Objavljeno 21. prosinca, 2015.
Silosi za smještaj sirovine su na 50 % dovršenosti, slično kao i novi pogon ekstrakcije

U Tvornici ulja Čepin naziru se već obrisi najavljenih investicija vrijednih 18 milijuna eura.

Prema riječima Josipa Bičvića, predsjednika Uprave Tvornice ulja Čepin, dio započetih investicija već je u završnoj fazi.

- Nova kotlovnica na biomasu već je u fazi probnog rada, dovršen je i dio novih skladišnih kapaciteta za ulje. Silosi za smještaj sirovine su na 50 posto dovršenosti, slično kao i novi pogon ekstrakcije. Otprilike 90 % radova izvode tvrtke iz Slavonije, uz, naravno, angažman specijaliziranih tvrtki i iz ostalih dijelova Hrvatske te stručni nadzor dobavljača opreme. Na gradilištu se dnevno nalazi do 120 radnika iz više tvrtki izvođača. Investicije koje se provode, a koje planiramo dovršiti u prvoj polovini 2016. predstavljaju dovršenje investicija koje su započete u Tvornici ulja 2001. godine, te osim što će značajno povećati preradbene i skladišne kapacitete, povećat će i samu učinkovitost proizvodnje i pridonijeti uštedama prvenstveno na energentima - kaže Josip Bičvić.

Ove je godine Žito grupa otkupila oko 55.000 tona suncokreta, oko 35.000 tona uljane repice te oko 30.000 tona soje.

- To je s obzirom na smanjeni kapacitet rada u prvoj polovini 2016. zbog izvođenja radova sasvim dovoljno za upošljavanje proizvodnog pogona. S obzirom na povećane kapacitete prijma, prerade i skladištenja u 2016. godini planiramo otkup i preradu oko 70.000 tona suncokreta, oko 50.000 tona uljane repice te oko 40.000 tona soje (dio ide za potrebe Tvornice ulja). Ako se za to pruži prilika i proizvođači nam ukažu povjerenje, u mogućnosti smo otkupiti i preraditi cjelokupnu hrvatsku proizvodnju suncokreta i veći dio proizvodnje uljane repice - kaže Bičvić.

Dodao je i da je za žetvu 2016. godine ugovorena proizvodnja na oko 10.000 hektara zasijanih uljanom repicom, te otprilike polovinu potreba za uljanom repicom očekuju s vlastitih površina i kooperantskog odnosa, dok će se ostale količine otkupiti od ostalih proizvođača.

- Ove godine interes za ugovaranje uljane repice značajno je povećan, s obzirom na otkupnu cijenu i činjenicu da je sva otkupljena uljana repica plaćena u roku 30 dana od obračuna - kaže Bičvić.

Tijekom 2015. godine u čepinskoj je uljari, kako doznajemo, proizvedeno oko 16 milijuna litara ulja koje je upakirano u boce. Za usporedbu, lani je proizvedeno bilo 11 milijuna litara.

- Razlog povećane prodaje ambalažiranog ulja u odnosu na sirovo ulje su značajni napori uloženi u promociju brenda Tena ulje te prodaja na novim tržištima izvan Hrvatske - kaže Bičvić.

Zdenka RUPČIĆ

JOSIP BIČVIĆ

predsjednik Uprave Tvornice ulja Čepin

Povećan interes za proizvodnju uljarica

- Cijene uljarica na svjetskom tržištu u žetvi 2015. godine bile su značajno više nego cijene prethodne godine (cijena uljane repice viša za 15 %, cijena suncokreta viša za 35 %, cijena soje viša za oko 10 %), što je sigurno dobra vijest za sve proizvođače uljarica, ali i za nas kao industriju prerade jer će interes za proizvodnju uljarica biti povećan. Te su cijene prouzročile i značajan porast cijena ulja, što je vidljivo i na cijenama u maloprodaji.

16

milijuna litara ulja koje je upakirano u boce proizvedeno je ove godine

11

milijuna litara ulja koje je upakirano u boce proizvedeno je lani

Možda ste propustili...

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

2

NAGLO USPORAVANJE INFLACIJE

MMF podigao prognozu za svjetsko gospodarstvo

3

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete