Novosti
BOŽIĆNA PORUKA NADBISKUPA ĐAKOVAČKO-OSJEČKOG

Pozvani smo djela milosrđa iskazivati izbjeglicama koje bježe od suvremenih Heroda
Objavljeno 19. prosinca, 2015.
- Otvorimo svoja srca drugima, prije svega onima koji su u nevolji - rekao je mons. Hranić

Lice milosrđa nebeskog Oca objavilo nam se i dosegnulo svoj vrhunac u Isusu Kristu. Upravo u jednostavnosti i siromaštvu betlehemske štalice. Ta duboka istina naše vjere dolazi nam ove godine još snažnije istaknuta sadržajima i ozračjem Svete godine milosrđa koju smo započeli na poziv pape Franje.

Tim riječima se u petak na predbožićnoj konferenciji novinarima i javnosti u Đakovu obratio nadbiskup metropolit Đakovačko-osječke nadbiskupije, mons. dr. Đuro Hranić.

- Božje utjelovljenje pokazuje nam kako je milosrđe posljednji i najviši čin kojim nam Bog dolazi ususret, ali i temeljni zakon koji prebiva u srcu svake osobe kada gleda iskrenim očima braću i sestre koje susreće na svom životnom putu. Božićna će nam otajstva u ovoj jubilarnoj Godini milosrđa htjeti na poseban način u srca utisnuti iskustvo Božje milosrdne bliskosti, da se i sami, uvijek iznova, svakoga dana, mognemo odvažno zaputiti stazom ljubavi - kazao je nadbiskup Hranić koji se u svojoj pastirskoj poruci i božićnoj čestitci dotaknuo teškog stanja u kojem žive Slavonci, kao i brojnih izbjeglica koji prolaze kroz Hrvatsku.

Pomoći osiromašenim obiteljima u Slavoniji

- Otvorimo svoja srca drugima, prije svega onima koji su u nevolji. A toliki su među nama potrebni sućuti i istinskog milosrđa. Dovoljno je spomenuti mnoge osiromašene obitelji u našoj Slavoniji kojima smo pozvani koliko možemo više pružati ruku solidarnosti i pomoći, kao i svima koji su bačeni u okove novih ropstava suvremenog društva, osobito nezaposlenosti, te prisiljeni tražiti izlaz “u bijegu u Egipat”. Ne smijemo ispustiti iz vida ni mnoge umirovljenike koji su se prignuli pod teretom životnih tegoba, ni one koji su zbog pretrpljenih nepravdi upali u okove beznađa - istaknuo je nadbiskup Hranić.

- Pozvani smo djela milosrđa iskazivati i mnogim izbjeglicama koji u naše vrijeme bježe od suvremenih Heroda, moleći najiskrenije za mir među svim ljudima i narodima, preporučujući i one koji imaju političku vlast, da ih primjer Božjeg milosrđa potakne na snažnije zauzimanje za opće dobro - dodao je nadbiskup. U drugom dijelu konferencije nadbiskup je odgovarao na novinarska pitanja o aktualnim temama. Progovorio je tako o nasilju, rekavši da je zbog sve više nasilja upravo Godina milosrđa još aktualnija.

Nemojmo gledati samo ono crno

- Nije li i korupcija putokaz gdje čovjek misli da si mora osigurati životnu egzistenciju ne znam kako, pa ide prečacem. Na različite načine vidimo kako je nasilje, zlo, prisutno u čovjeku. No, ne bismo smjeli čovjeka promatrati na način da je sav grešan, prljav i da u njemu nema ništa dobro. Gledajmo tolike dobre ljude, volontere, one koji daju svoj doprinos. Nemojmo gledati samo ono crno, nego znajmo i kad se susretnemo s crnim, sa zlim, da će nas dići i ohrabriti ono dobro koje susrećemo - rekao je nadbiskup Hranić. Odgovorio je i na pitanje što zapravo donose otvorena vrata milosrđa u crkvama, i što znači potpuni oprost.

– Mi vjerujemo da kada se čovjek iskreno pokaje, dragi Bog mu iskreno oprašta, grijeha nema. No tako često zbog posljedica našeg osobnog grijeha, makar smo se mi pokajali, ljudi trpe zbog posljedica - kazao je nadbiskup rekavši kako Bog taj proces trpljenja, pokore, posljedica nečijeg grijeha, preuzima na sebe, do potpunog oprosta.

Maja MUŠKIĆ
NI PONOVNI IZBORI NISU NAJVEĆE ZLO

- Ne trebamo se bojati drugih ljudi. Mi kršćani se više trebamo osjetiti izazvanima s islamskim vjernicima, jer mi često površno i nedosljedno živimo svoju vjeru. To bi za nas trebao biti izazov, ne strah od drugih nego suočavanje s vlastitom nedosljednošću. Duboko vjerujem da što više smo vjerni svako svojoj religiji, to će manje biti sukoba među nama - rekao je nadbiskup Hranić. Komentirao je i pokušaje formiranja nove vlasti: “Mogli smo vidjeti u posljednjih mjesec dana kako su i političari manje bahati i ipak moraju razmišljati. Kad im se dogodi poneki ispad i kad izgube strpljenje, vidimo kako je to doista neprimjereno. Ako ništa drugo, u svemu ovom s Mostom netko je naučen lekciji. Nešto od gotovo utopije koju nudi i hoće Most, bilo bi idealno. Jednom kad prođu izbori, 'ajmo glave zajedno i ruku pod ruku. Daljnje natezanje nikamo ne vodi, ali ne mislim ni da su ponovni izbori najveće zlo”, kazao je nadbiskup Hranić.

Možda ste propustili...