Osijek
GIMNAZIJA GAUDEAMUS - STUDIJSKI POSJET LONDONU

Iskustva u uvođenju kodiranja u školski sustav
Objavljeno 19. prosinca, 2015.

Cilj studijskog posjeta Velikoj Britaniji stručnjaka iz Gimnazije Gaudeamus u svojstvu nositelja projekta ICT Znanstveni laboratorij, te znanstvenika s Filozofskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera i stručnjaka Privatne jezične gimnazije iz Splita u svojstvu partnera na projektu, bio je upoznati se sa smjerom u kojem ide uvođenje naprednih vještina kodiranja u sustav školstva u Velikoj Britaniji.

Mogućnosti koje predznanje kodiranja pruža budućim studentima iznimno je važno, jer se ono stječe već od srednjoškolskih dana. Rezultat studijskog posjeta usmjerenje je kurikuluma ICT Znanstveni laboratorij tako da bude ukorak s trendovima u najnaprednijim obrazovnim sustavima održivo na duže razdoblje.

- Svjesni izazova koji su pred nama, već prvoga dana studijskog posjeta predstavili smo i podijelili naše zajedničke ciljeve s dr. Martinom Hydeom, direktorom operacija u organizaciji the Student World, stručnjakom za upise na fakultete u Velikoj Britaniji. Dr. Hyde je autor priručnika za studiranje u Velikoj Britaniji - The Student World. Drugog i trećeg dana studijskog posjeta organizirali smo susret s predstavnicima Coding London i Makers Academy na London Campusu. Posjetili smo Discovery Channel Education i iz prve ruke se uvjerili u najbolje primjere modernog obrazovanja na području Velike Britanije - nabraja Saša Šakić, razvojni menadžer Gimnazije Gaudeamus.

Podsjetimo, projekt ICT Znanstveni laboratorij je poveznica sekundarnog i tercijarnog obrazovanja i prilika je povezivanja srednjih škola i fakulteta na nacionalnoj i svjetskoj razini. Gimnazija Gaudeamus već niz godina usmjerava svoje učenike za buduća zanimanja i nova radna mjesta koja mogu stvoriti nove stručnjake na svjetskoj razini. Najbolji je primjer dr. sc. Tibor Pakozdi koji je završio Gimnaziju Gaudeamus, a sada je postdoktoralni istraživač na Harvardu.

- Cilj projekta ICT Znanstveni laboratorij je podići razinu edukacije nastavnika uporabom modernih tehnologija, poput digitalizacije nastavnog procesa, i to u okviru matematike, fizike, biologije i kemije. Također, uporabom informatičke komunikacijske tehnologije želimo podići razinu znanja učenika u nastavnom procesu i podići broj upisanih učenika na studijske programe koji su temeljeni na medicini, informatici, biologiji i kemiji. Silicijska dolina u glavama je onih koji žele napredak i može biti tamo gdje mi želimo - poručuje Šakić. (I.R.G.)

Možda ste propustili...

U OSIJEKU O GOSPODARENJU OTPADOM

Unikom osniva Centar za obradu glomaznog otpada

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

OKRUGLI STOL “BRENDIRANJE RIZNICOM”

Vrijednosti za zajednicu u riznici svojevrsne utopije

Najčitanije iz rubrike