Regija
DINA MERHAV DAROVALA SKULPTURE VINKOVCIMA

11 željeznih ptica “sletjelo” uz Bosut
Objavljeno 17. prosinca, 2015.
Umjetnica je skulpture radila u Hrvatskoj, u poduzeću Končar

VINKOVCI - U samom središtu Vinkovaca, u Ulici Josipa Lovretića, uz Bosut je postavljeno jedanaest skulptura izraelske umjetnice hrvatskoga podrijetla Dine Merhav, inače rođene Vinkovčanke. Skulpture su nastale u sklopu njezina opusa “Ptice u letu”, a umjetnica ih je darovala Vinkovcima. Riječ je o željeznim skulpturama ptica u narančastoj, crvenoj i boji hrđe, visokih od dvadesetak pa do 180 centimetara. Skulpture su izrađene od linijski istanjene mase koje su konturno obrađene i predstavljaju fragmente ili dijelove ptica koje su kasnije aplicirane na određeni kompozicijski način.

Radovi Dine Merhav ukrašavaju mnoga javna mjesta diljem svijeta - u Europi, Americi, Kini, Indiji i, naravno, Izraelu.

- Grad Vinkovci je u suradnji s Gradskim muzejom Vinkovci postavio jedanaest ptica koje je izradila naša Vinkovčanka, Dina Merhav, akademska kiparica. Ponosni smo kao grad što imamo jednu takvu ličnost u svojoj povijesti. Izložba je prije dvije godine dostavljena u grad, imali smo jednu lokaciju, no vlasnik se nije složio da bude tamo postavljena. Odlučili smo postaviti je na ovom mjestu, želeći uljepšati obalu Bosuta. Volio bih da imamo još više prostora u Vinkovcima gdje bismo mogli izložiti djela naših umjetnika. Sljedeće bi se godine na tom mjestu išlo s komunalnom infrastrukturom kako bi se zaokružila kompletna priča - istaknuo je Mario Banožić, pročelnik gradskog Odjela za kulturu i turizam.

Prema riječima Danijela Petkovića, ravnatelja Gradskog muzeja Vinkovci, Dina je skulpture radila u Hrvatskoj, u poduzeću Končar. Dio skulptura koje su 2013. godine bile na izložbi u Gliptoteci HAZU-a završile su kao dar Končaru, a dio je namijenila rodnom gradu, odnosno Vinkovcima. Dinina je ideja bila, nakon izložbe u Vinkovcima iste godine, da te skulpture zažive u vanjskom prostoru.

- Moramo spomenuti dr. Dražena Švagelja, koji je od samog početka inicirao postavljanje prvo izložbe u našoj galeriji, a potom i na vanjskom prostoru - istaknuo je Petković.

Dina Merhav Gross rođena je 1936. u Vinkovcima, u kući obitelji Gross (danas Ulica Jurja Dalmatinca 33), a od 1949. živi u Izraelu. Školovala se na Akademiji Bezalel, a kasnije je bila predavač na College of Design u Haifi. Od 1984. posvetila se kiparskom stvaralaštvu. Bavila se grafičkim dizajnom, a tek u četrdeset i osmoj godini počela se baviti skulpturom. Prvih pet godina umjetničkog djelovanja bavila se mramorom, a onda je počela raditi sa željezom. Od 1989. isključivo radi u željezu.

Mario KOKAJ

Dejan Duraković

akademski kipar

Šokac ili Šokica kao “spomenik” Vinkovačkih jeseni

U postavljanju skulptura sudjelovao je Dejan Duraković, akademski kipar iz Vinkovaca.

- Grad je odredio lokaciju, koja je zanimljiva zbog velikog protoka ljudi, što će rezultirati boljom vidljivošću. Raspored postavljanja skulptura bio je malo uvjetovan jer se radi o trokutu koji je bliže mostu pa se čini kao da je gužva, no kad se bude radilo dodatno uređenje, odnosno postavile staze, skulpture će imati još bolju vidljivost. Malo je skulptura po Vinkovcima, što je šteta jer imamo dosta naših umjetnika koji bi ih mogli postaviti. Vinkovci imaju tradiciju kroz Vinkovačke jeseni i zašto ih onda ne bismo predstavili kroz spomenik u obliku Šokice ili Šokca - istaknuo je Duraković.

Možda ste propustili...

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

ZAVRŠENA AKCIJA UDVDR-A SLATINA

Pedijatrijskoj ordinaciji uručen CRP analizator

Najčitanije iz rubrike