Kultura
OSIJEK EPK 2020

Kulturni programi i projekti Osijeku će dati novi kisik
Objavljeno 16. prosinca, 2015.

Kultura nam treba poput kisika, a kandidaturom za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, Osijeku i Osječanima želimo dati novi kisik.

Poručili su to Vladimir Ham, zamjenik gradonačelnika i dr. sc. Igor Mavrin, profesor na Ekonomskom fakultetu, inače član produkcijskog tima kandidature Osijeka za EPK 2020. godine, na jučerašnjem razgovoru sa studentima Odjela za kulturologiju - Katedre za kulturalni menadžment.

Bilo je to jedno u nizu predstavljanja kandidature Osijeka za naslov Europske prijestolnice kulture, koje ima za cilj uključiti što više naših sugrađana u ovaj važan projekt, koji bi na taj način, svojim idejama i prijedlozima, oblikovali budućnost svoga grada.

- Ovo je predstavljanje prije svega namijenjeno studentima Kulturologije. I do sada smo razgovarali s ciljanim skupinama, predstavnicima institucija u kulturi, udrugama, a sve u cilju da složimo program za projekt Osijek EPK 2020. Program nije bio nužan u prvoj fazi kandidature, tada smo imali druge zadatke, no zato je sada naglasak na programu i zato nam treba povratna informacija od naših sugrađana. Smatramo da su upravo studenti Odjela za kulturologiju među najzaintersiranijom javnosti, jer mnogima od njih će činjenica da bi Osijek mogao postati EPK 2020. biti iznimno važna stvar u karijeri. Stoga sam uvjeren da ćemo upravo u komunikaciji s njima iznjedriti jako mnogo kvalitetnih programa koje ćemo uvrstiti u finalni program ovog projekta - rekao je zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham.

Dodao je da vremena za ovaj posao još ima, jer rok za predaju projekta je veljača 2016., a prezentacija će biti u ožujku. Stoga se nada da će se u sljedećim prezentacijama iznjedriti mnogo toga kvalitetnog, što će se uvrstiti u projekt Osijek EPK 2020. I dodaje, tu dobnih granica nema. Jer, razgovarat će i s djecom iz vrtića, njihovim roditeljima, osnovnoškolcima, srednjoškolcima, umirovljenicima i svima ostalima. “Mi ne stvaramo programe za njih, već zajedno s njima”, poručio je Ham.

Inače, konkurenti su nam Rijeka, Pula i Dubrovnik, a Osijek je specifičan što na ovom projektu rade samo Osječani, uz samo jednog vanjskog suradnika, i to iz Virovitice.

Dr. sc. Igor Mavrin dodao je da će naglasak biti na suradnji s gradovima iz okolice Osijeka, kao i gradovima prijateljima Osijeka, što će Osijeku, kao gradu poznatom po multikulturi, dodati još veću notu multikulturalnosti.

Na pitanje može li kultura izvući zemlju iz krize, Mavrin je odgovorio da ona može dovesti do promjena, koje će u budućnosti generirati gospodarski napredak.

Vesna LATINOVIĆ
PRIČA DUGA 30 GODINA

Tijekom proteklih 30 godina inicijativa Europske prijestolnice kulture prerasla je u jedan od najvećih i najambicioznijih kulturnih projekata u Europi. Također, njezini projekti postali su jedni od najpoznatijih i najcjenjenijih u zajednici europskih zemalja. Gradovi Europske prijestolnice kulture imali su niz uspješnih projekata. Osim toga, Europski gradovi kulture postali su laboratoriji strateških investicija u kulturi u korist ekonomije i društva u cjelini.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike