Regija
IZLOŽBA POSVEĆENA KRUNOSLAVU KERNU

Hommage slikaru Broda i Save
Objavljeno 15. prosinca, 2015.

SLAVONSKI BROD - Izložba Likovne radionice Brod nezaobilazna je činjenica u likovnom životu grada, a u ovogodišnje predblagdansko vrijeme posvećena je začetniku niza likovnih manifestacija, čovjeku koji je ostavio dubok trag u kulturnom životu Slavonskog Broda - Krunoslavu Kernu,(2. 12. 1935. - 12. 3. 1992.). U holu Gradske knjižnice okupili su se preksinoć njegovi bivši učenici, ljubitelji likovnosti i poštovatelji njegova djela, a tema ovogodišnje, 26. izložbe Likovne radionice posvećena je upravo Kernu, jednom od najpoznatijih hrvatskih akvarelista, koji je prije 35 godina zajedno s Predragom Gollom pokrenuo Akvarelističku koloniju Sava. Rezultat toga danas je značajan fundus - Kabinet akvarela, čuvan u Galeriji umjetnina. Kao profesor likovnih umjetnosti, Kern je osnovao i crtačku školu “Albert Gruber”.

- Svoju ljubav prema slikarstvu i svoje znanje nesebično je prenosio ne samo djeci nego i odraslima - kaže dugogodišnja predsjednica Likovne radionice Dušanka Kovačević, koja je zajedno s petnaestak članova priredila izložbu akvarela, pastela, crteža... inspiriranih motivima Save, gradskim vedutama, mrtvom prirodom, cvijećem, što su najčešće Kernove inspiracije.

- Premda je radio u mnogim tehnikama, u akvarelu je ostvario najbrojniji i najbolji opus. Mnogi slikari posežu za akvarelom, no malo ih je ovladalo takvom čistoćom i prozračnošću kakva je tipična za Krunu. Stvarajući s lakoćom koja se ne može hiniti, kretao se postupno k sintezi koja je savski pejsaž pretvarala u iskustvo odsutnoga. Njegova Sava sve je više postajala snoviti i magični zapis o svjetlu i obalama koje ne poznaju vrijeme ni doba dana. Stoga je i razumljivo što Kruno nikada nije datirao svoje radove, njegovo je djelo pobijedilo vrijeme - između ostalog je o Kernovu slikarstvu kazao ravnatelj Galerije Branimir Pešut.

Lijepim su se riječima Kerna, slikara Broda i savskog pejsaža, sjetili Željka Perković i Josip Šimić, koji su od njega puno naučili. A učili su i likovno daroviti Brođani razne dobi koji već 13 godina u Likovnoj radionici nalaze mjesto za vlastiti izričaj. U tome im je godinama pomagao akademski slikar, prof. Predrag Goll kao stručni voditelj. Dugogodišnji Kernov prijatelj naglasio je kako je Kruno kao “senzibilni pjesnik kista” nesebično poklonio gradu svu svoju ljubav i talent. I Grad mu je uzvratio nizom nagrada te postumno nagradom za životno djelo i spomen-pločom na kući u kojoj je živio i radio. A za predan rad i Likovnoj je radionici prije nekoliko godina dodijeljen Štit Berislavića. Marija Radošević

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike