Kultura
IZLOŽBA BIJENALA DIGITALNE UMJETNOSTI

“The Wrong - New Digital Art Biennale” Tee i Marte Stražičić
Objavljeno 14. prosinca, 2015.

OSIJEK - U prostoru umjetničke organizacije Format C, Inquiry Inc. (A. Reisnera 137) do 18. prosinca (od 16 do 20 sati) može se pogledati izložba najvećeg međunarodnog bijenala digitalne umjetnosti pod nazivom “The Wrong - New Digital Art Biennale”.

Inquiry Inc. jedna je od četrdeset ambasada diljem svijeta tog online bijenala, koje djeluje po načelima slobodnog pristupa i uključuje sudjelovanje više od tisuću umjetnika, a obuhvaća više od pedeset online paviljona temeljenih na kustoskim konceptima te paviljon otvoren za javno sudjelovanje. Kao dodatni sadržaj izložbe (otvorene u subotu, 12. prosinca) predstavljen je i prvi modul projekta “Free Art”, kojim Format C sudjeluje na bijenalu, a riječ je o diskurzivno-prezentacijskom i rezidencijalnom programu orijentiranom predstavljanju domaćih autora koji djeluju u sferi digitalne kulture temeljene na principima samoprodukcije, s naglaskom na tematici samoodrživosti i taktikama suradnje i razmjene znanja.

– Sretni smo i zahvalni što smo ugostili Teu Stražičić i Martu Stražičić te osječkoj publici dali mogućnost iz prve ruke čuti o animatorskoj praksi i umjetničkom radu baziranima na digitalnoj umjetnosti i kulturi interneta te o načinima kojima se ti elementi integriraju u stvaralačkom procesu autorica. U razgovoru s njima imali smo prilike čuti o njihovu zajedničkom radu u kolektivu Schwestern Sisters te online i offline međunarodnim kreativnim suradnjama s drugim pojedincima i kolektivima. Veselimo se daljnjoj komunikaciji s autoricama i artikulaciji potencijala suradnje umjetnika jednih s drugima te sa širim krugom zainteresirane publike, kojoj je ovaj tip izričaja dostupan preko interneta - rekla nam je umjetnička voditeljica Formata C Dina Karadžić.

Ovogodišnji “The Wrong” drugo je izdanje ovog bijenala pristupačnog karaktera i slobodnog pristupa i održava se tri mjeseca na oko stotinu lokacija diljem svijeta i preko www-a te od ožujka i u kulturnim institucijama od kojih će prva biti La Casa Encendida u Madridu. Cilj mu je stvoriti, promicati i pokazati najbolju suvremenu digitalnu umjetnost prezentacijom kustoskih koncepcija i autora koji open source formatom daju svoj doprinos redefiniranju umjetnosti. (D.Kć.)

Prvim modulom projekta “Free Art” Format C sudjeluje na bijenalu

Možda ste propustili...

DUBRAVKA VUKALOVIĆ I BRUNO VLAHEK ZAPOČINJU SEZONU U LONDONU

Recital u prestižnom londonskom St. James Piccadillyju

OSJEČKI UČENIK U PROJEKTU EUROPEAN SPIRIT YOUTH ORCHESTRA

Gustav Kujundžić: Kroz ovakve se projekte razvijamo i rastemo

FESTIVAL ORGULJE SV. MARKA

Ante Knešaurek izvodi Bacha i Buxtehudea

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

XIII. MEMORIJAL IVE KERDIĆA U MLU

Grand Prix dobio Damir Mataušić za rad - Identitet

2

MALI I USTRAJNI: TEATAR TO GO SLAVI 5. ROĐENDAN

Čovjek se pita zašto se netko uopće trudi osnovati neovisno kazalište. Odgovor je: sloboda

3

U SUBOTU U DJEČJEM KAZALIŠTU BESPLATNA PREDSTAVA

Iz Nitre u Osijek stižu "Danka i Janka"