Osijek
ĐAKOVČANINU STALO SRCE, ORALNI KIRURG PRISKOČIO MU U POMOĆ

Dr. Kopić usred kafića spasio život 50-godišnjaku
Objavljeno 15. prosinca, 2015.

Subotnje prijepodne Željko M. iz Đakova odlučio je provesti u tamošnjem kafiću “Fes”, iako to rijetko, gotovo nikada ne čini. Istovremeno, za isti se kafić odlučio i dr. med. dent. Vlatko Kopić, specijalist oralne kirurgije u KBC-u Osijek, javnosti poznat i kao predsjednik osječkog Gradskog odbora HDZ-a. Sudbina je htjela da se životi njih dvojice povežu kad je Željku iznenada stalo srce, a dr. Kopić ga je uspio u život povratiti čak dva puta!

- Vidio sam komešanje i odjednom čovjeka koji leži na podu, a njegova supruga pojasnila je da mu cijeloga jutra trne lijeva ruka i boli ga prsište, što je vidljiv znak srčane bolesti. Osjetio sam da nema bilo, da ne diše, bio je potpuno plav i imao sve znakove zatajenja srca, no nisam odustao. Dao sam mu umjetno disanje usta na nos, masirao srce i tek nakon sedam do osam minuta osjetio mu puls i vidio znakove disanja - ispričao je dr. Kopić, dodajući da je ubrzo došla Hitna pomoć, no tada je Željko ponovo pao u arest. Dr. Kopić je potom, zajedno s kolegom iz Hitne pomoći, otvorio dišni put, osigurao lijekove i priključio ga na defibrilator. Kad je samostalno prodisao, odvezen je u Klinički bolnički centar Osijek, gdje ga je dr. Kopić otišao posjetiti i uvjerio se, kaže, da mu je stanje stabilno.

- Bez obzira na to što su svi znakovi upozoravali na to da je mrtav, u tim trenutcima nužno je osigurati dotok kisika do mozga. Ovo mi je prvi put da sam oživljavao čovjeka i daj Bože da je posljednji, a priznajem da sam k sebi došao tek nakon dva sata. Sreća je bila na mojoj, točnije na našoj strani - priča dr. Kopić, poručujući svima koji se nađu u ovakvoj situaciji neka ne odustaju. Svatko tko ima određeno znanje o umjetnom disanju i masaži srca, treba pomoći. Netko je uvijek nečiji član obitelji i zaslužuje da mu se spasi život. Spašavanjem Željkova života, životi ovih dvojice donedavna potpunih neznanca zauvijek su povezani. M. Mihelić

PACIJENT SE DOBRO OPORAVLJA

Kad ga je dr. Kopić došao posjetiti u KBC, Željko M. nije se sjećao tko je čovjek koji stoji pokraj njegove bolničke postelje. Dr. Kopić rekao mu je da ga je došao vidjeti, ne želeći mu reći da ga je upravo on vratio u život. Željku M. odmah nakon dolaska u bolnicu učinjena je koronarografija i ugrađen mu je stent zbog zatvorene lijeve srčane arterije.

- Hvala Bogu što mi je dao znanje da sam mu mogao pomoći - rekao je dr. Kopić.

Najčitanije iz rubrike