Kultura
IZLOŽBA TISKANA OSTAVŠTINA VALPOVAČKIH VLASTELINA

Neke knjige iz ostavštine prava su umjetnička djela iz razdoblja secesije
Objavljeno 13. prosinca, 2015.

VALPOVO – U povodu proslave Dana grada Valpova, posjetitelji Muzeja Valpovštine imali su priliku ovoga tjedna uživati u izložbi pod nazivom “Tiskana ostavština valpovačkih vlastelina”, koju je, kao treću izložbu zaredom, uređenjem prostora potpomogla tvrtka INA, dok je Ministarstvo kulture pomoglo u realizaciji izložbe i kataloga.

“Izložbom Tiskana ostvaština valpovačkih vlastelina, želimo prezentirati i taj dio ostavštine koji je samo u naznakama prisutan na stalnoj izložbi o bivšim vlasnicima dvorca. Osim bogate biblioteke od 9000 knjiga, koja se sada nalazi u Muzeju Slavonije u Osijeku, u Muzeju Valpovštine nalaze se i razne mape, primjerice Hrvatski građevni oblici, original iz 1905. godine, album zaslužnih Hrvata XIX. st., mape s reprodukcijama umjetničkih djela iz poznatih europskih muzeja s kraja 19. stoljeća, notne knjige iz 19. stoljeća, razni stari fotografski, sportski i zdravstveni priručnici, enciklopedijska izdanja na njemačkom i mađarskom, prvi brojevi stručnih publikacija na hrvatskom jeziku... Neke od knjiga iz ostavštine u Muzeju prava su umjetnička djela iz razdoblja secesije. Papirnati tiskani predmeti iz vlastelinske ostavštine inventirani su u pojedinim muzejskim zbirkama i muzejskoj knjižnici i nisu do sada prezentirani na izložbi kao zasebna cjelina”, pojašnjava kustosica Muzeja Valpovštine i autorica najnovije izložbe Mirjana Paušak.

Kada je pak riječ o vlastelinskoj knjižnici te tiskanoj ostavštini izvan fundusa Muzeja Valpovštine, važno je napomenuti da je ovdje riječ o zbirci prikupljanoj generacijama, a u kojoj se nalaze primjerci tiskani još u 16. stoljeću. Malo je poznato da je tiskana građa koja se nalazi u Muzeju Valpovštine dugo vremena bila pohranjena kod Margite Pavliček, bivše djelatnice, najvjerojatnije kuharice u dvorskom domaćinstvu grofice Julije Normann. Nakon pronalaska predmeta u Odžacima (Vojvodina), vrijednosti su 1963. predane Muzeju Valpovštine. Danas je većina ovih predmeta izložena na stalnoj izložbi Ostavština plemićke obitelji Prandau Normann u Muzeju Valpovštine. Među tim predmetima bilo je i više od 500 knjiga, albuma i fotografija. Drugi dio tiskane građe pronađen je u raznim prostorijama dvorca.

“Od nekoliko stotina knjiga iz ostavštine obitelji Prandau Normann izdvojili smo nekoliko posebno zanimljivih knjiga zbog svojih umjetničkih ilustracija i same opreme knjige, kao što su “Knjiga cara” - ilustrirani životopis cara i kralja Franje Josipa I., tiskana 1898. u Beču, Budimpešti i Leipzigu i remek-djelo je bečke secesije, zatim knjige “Izgubljeni raj”, iz 1899. “Don Quiote” iz 1872., te drugim zanimljivim izdanjima”, pokazuje kustosica. Među tiskanom građom više je kompleta leksikona i enciklopedija, a nama je posebno bila zanimljiva enciklopedija Austrougarske Monarhije.

U priči o tiskanoj ostavštini nikako ne bi trebalo zaobići ni stare notne knjige, priručnike i novine, te misale i molitvenike koji zorno govore o uspomenama na događaje u vjerskom životu. Kustosica Paušak pak ističe zanimljivost prikazanu i na ovoj izložbi, da je grof Rudolf Normann imao molitvenik i na hrvatskom jeziku. Ako se ta činjenica poveže s podatkom da je i njegova nadgrobna ploča u kapeli svetog Roka jedina od svih 17 nadgrobnih ploča pisana hrvatskim jezikom, definitivno je da i ovaj podatak otvara prostor za proučavanje grofovih političkih uvjerenja, a koja do danas nisu stručno dokumentirana. Lidija ANIČIĆ

Građa je bila pohranjena kod Margite Pavliček, najvjerojatnije kuharice grofice Julije Normann

Možda ste propustili...

NAJNOVIJI RADOVI SLIKARA ZOLTANA NOVAKA

Izložba "Svijet bez mjere" u MSU Zagreb

IZVJEŠĆE HMD-A O 14. NOĆI MUZEJA

250.000 građana posjetilo 230 kulturnih ustanova

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HNK OSIJEK - PUNOM PAROM NAPRIJED

Umjesto “Mary Poppins”, u svibnju mjuzikl “Sugar”

2

PROMOCIJA ROMANA “BLATO U DVORIŠTU”

Nepristojno je biti pristojan, kaže Cvetnić

3

DANAS PROMOCIJA NOVE KNJIGE U DRŽAVNOM ARHIVU U OSIJEKU

Javnosti se predstavljaju zapisnici prezbiterskih vijeća Luga 1804. - 1865.