Regija
ELDA IZ NOVE GRADIŠKE

Izvoze u 70-ak zemalja EU,
Kinu, Indiju i Novi Zeland
Objavljeno 14. prosinca, 2015.
Riječ je o najvećem europskom proizvođaču tekućina za elektronske cigarete

NOVA GRADIŠKA - Tvrtka Elda d.o.o. iz Nove Gradiške najuspješnija je mala tvrtka s područja Županije brodsko-posavske i ovogodišnji dobitnik Zlatne kune Hrvatske gospodarske komore na županijskoj razini. Riječ je o najvećoj europskoj tvrtki koja proizvodi tekućinu za elektronske cigarete, a koja je izvozom u prošloj godini ostvarila gotovo 97 posto svojih prihoda, te investiciju od 2,4 milijuna kuna, što s ponosom ističe predsjednik uprave Dario Marenić, koji je nedavno primio i nagradu CROMA-e za najboljeg projekt menadžera u Hrvatskoj. U privatnom su poslu, kaže, već 35 godina, a od 2008. godine proizvode tekućinu za e-cigarete.

- Razvijali smo posao od nule, razvijali smo vlastitu tehnologiju tako da su strojevi uglavnom naši patenti koji su zainteresirali i velike tvrtke. Danas izvozimo u više od 70 zemalja svijeta, uključujući sve države Europske unije pa do Kine, Indije i Novog Zelanda - kaže Marenić. S trenutačno zaposlenih 28 radnika ove godine proizveli su 20 posto više tekućine nego lani, što u brojkama iznosi više od dva milijuna bočica.

- Ampule, koje su naš patent, izbacili smo na tržište prije dva mjeseca i do danas je napravljeno više od milijun komada - veli gospodarstvenik, najavljujući proširenje pogona, povećanje broja radnika i proizvodnje.

- Uskoro otvaramo novi pogon potpomognut sredstvima EU-a u Industrijskom parku Nova Gradiška, gdje će se zaposliti još 15-ak djelatnika, a već je izdana i građevinska dozvola za daleko veći pogon na više od 2000 četvornih metara koji gradimo vlastitim sredstvima u srpnju sljedeće godine, gdje planiramo zaposliti još tridesetak radnika. Do 2020. godine najvjerojatnije ćemo imati stotinjak zaposlenih - kaže Marenić.

Kako bi zadovoljili potrebe kupaca koji preferiraju manje štetnu alternativu pušenju duhana, tvrtka najavljuje povećanje proizvodnje za 200 posto. Posebno se to odnosi na veliko kinesko tržite na koje će krenuti sljedeće godine.

- Pregovaramo i s British American Tobaccom, Indian Tobaccom i Phillip Morrisom, koji drže više od 80 posto svjetskog tržišta duhanskih proizvoda. Nismo im konkurencija, želimo biti partneri. No, to je dio poslovne strategije i poslovnih tajni - navodi Marenić, koji repromaterijal (prirodne arome nikotin, biljni glicerol...), nabavlja na europskom tržištu. Ističe kako je razlog uspjehu prije svega inovativni proizvod, mnogo truda i rada i kvalitetni suradnici, posebice zaposlenici.

- Ali trebalo je i malo sreće. Bez toga ne ide ništa - zaključuje, poručujući mladima da se ne boje izazova i da se uhvate u koštac s administracijom.

Marija RADOŠEVIĆ
95 posto manja štetnost

Public Health England objavio je službene rezultate najveće studije o elektronskim cigaretama. Na temelju tih rezultata može se zaključiti da je konzumiranje e-cigareta 95 posto manje štetno od pušenja običnih.

200

posto namjeravaju povećati proizvodnju

Možda ste propustili...

POSAO ZA 60 RADNIH DANA

Golinci dobivaju LED javnu rasvjetu

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike