Kultura
OSJEČKI OGRANAK MATICE HRVATSKE POMOGAO OSNIVANJU OGRANKA U ŽEPČU

Prihvaćen plan rada za 2016. godinu predsjednika ogranka Perice Jukića
Objavljeno 11. prosinca, 2015.

ŽEPČE - Nakon dopusnice Glavnog odbora Matice hrvatske u Zagrebu, u Žepču, gradu i središtu općine u Zeničko-dobojskoj županiji, osnovan je ogranak te organizacije. U tom bosanskohercegovačkom gradu i općini s tridesetak tisuća stanovnika većinsko je hrvatsko stanovništvo, koje je unatoč ratnim zbivanjima opstalo na svom području te unatoč brojnim poteškoćama njeguje hrvatsku kulturu.

Od 51 člana, koliko za sada ima taj ogranak, na konstituirajućoj sjednici nazočilo ih je 26, koji su donijeli Akt o utemeljenju ogranka kao udruge građana, a predsjednik radnog predsjedništva predložio je Poslovnik o radu i Statut ogranka, koji su jednoglasno prihvaćeni. Usvojeno je i da predsjedništvo ima sedam članova (predsjednik, četiri predsjednika odbora, rizničar i administrator). Na sjednici su jednoglasno izabrani čelnici ogranka. Slavica Jukić predsjednica je Odbora za prirodoslovlje, Ilija Barišić za povijest i društvo, Anita Pranjić za književnost, jezikoslovlje i obrazovanje, Frano Juranović za tehničko-znanstveno područje, rizničar je Sanja Ilić, a tajnik ogranka Dragan Galić. U Nadzorni odbor izabrani su Marinko Antunović, Miroslav Ilić i Mara Jukić. Za predsjednika ogranka MH-a Žepče jednoglasno je izabran Perica Jukić, koji je sa zahvalnošću preuzeo najzahtjevniju dužnost u prvom mandatu, obećavši intenzivnu aktivnost ogranka uz pomoć drugih članova i ostalih građana Žepča, koji će biti uključeni u sva događanja u organizaciji ogranka. Predložio je i okvirni Program rada ogranka MH-a Žepče za 2016. godinu, koji sadrži tribine, izložbe, koncerte i suradnje, a posebice je zahvalio ogranku MH-a iz Osijeka i predsjedniku tog ogranka Ivici Završkom, koji je od prvih inicijativa pomagao osnivanju žepačkog ogranka.

Kao članovi ogranka govorili su i načelnik općine Mato Zvoko i predstavnik Federalne vlade Josip Maršić, koji su obećali punu pomoć vlasti u radu ogranka. Sjedište ogranka za sada će biti u Katoličkom školskom centru „Don Bosco“, koji se rado uključio u osnivanje ogranka MH-a na što je novom ravnatelju zahvalio predsjednik Jukić. Tajnik osječkog ogranka MH-a Josip Cvenić darovao je Monografiju Slavonije i Baranje, kao jednu od prvih knjiga u knjižnici ogranka u Žepču. Darko Kovačević

BROJNI DAROVI ZA KNJIŽNICU

U tom su bosanskohercegovačkom gradu, kao poticaj razvoju kulture i osnivanju ogranka MH-a, 16. listopada, kada je osnovan Inicijativni odbor, odigrane predstave “260 dana” osječkog Hrvatskog narodnog kazališta i “Mjesečina” u izvođenju studenata Umjetničke akademije u Osijeku. Kao dobrodošlicu novom ogranku osječki ogranak MH-a darovao je brojna izdanja, koja je posljednjih godina tiskao taj plodan ogranak, a uz slikovnice i knjige za djecu darovana su i izdanja s područja likovne kulture, koje je poslao Muzej likovnih umjetnosti Osijek. Darovima se pridružio i HNK Osijek darujući monografiju izdanu u povodu 100. godišnjice osječkog kazališta. Za poticaj rada žepačkog ogranka MH-a, Družba “Braće hrvatskog zmaja” darovala je monografiju o Piju VI. (papi hrvatskog podrijetla).

Možda ste propustili...

STRUČNO VODSTVO KROZ POSTAV IZLOŽBE U MUZEJU LIKOVNIH UMJETNOSTI

Autoportreti osječkih umjetnika

NA DUBROVAČKIM LJETNIM IGRAMA

Predstava “Tko se boji Virginije Woolf?”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MINISTRICA IZRAZILA SUĆUT POVODOM SMRTI TONKA MAROEVIĆA

Istančanošću izričaja, ali i ljudskom veličinom upisao se u našu kulturnu povijest

2

PRIRODOSLOVNI MUZEJ RIJEKA PARTNER U ČETIRI EU PROJEKTA

Od krškog krajolika do puteva Frankopana

3

HRVATSKA GLAZBENA MLADEŽ

Tri koncerta ciklusa "Mladi za mlade" ove godine u Grožnjanu