Osijek
PROTIV OVISNOSTI UČENICI I STUDENTI U PROCESNOJ DRAMI

Tko je sljedeća žrtva?
Objavljeno 9. prosinca, 2015.
Mladima je bitno prezentirati aktivno koliko je droga opasna, a ne samo teoretski, kaže Mira Perić Kraljik

Osnovna škola “August Šenoa” druga je osječka škola, nakon OŠ Franje Krežme, u kojoj je učenicima predmetne nastave predstavljena procesna drama pod nazivom Tko je sljedeća žrtva?

- Procesna drama dio je programa obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, u organizaciji našeg Centra za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja, prevencije i izvanbolničkog liječenja ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. Projekt realiziramo uz potporu Ministarstva zdravlja i Osječko-baranjske županije, a u suradnji s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti - objašnjava dr. Marija Kribl, voditeljica službe Centra.

“Nije riječ o predstavi, već o procesnoj drami. To znači da studenti, koji neće biti profesionalni glumici, samostalno planiraju mjesto, vrijeme radnje i likove. Mi se igramo, a studenti ne štrebaju tekst, već ga stvaraju na mjestu događaja. Oni potpuno aktiviraju svoje psihofizičke sposobnosti i u taj proces uključuju učenike, pa oni više nisu pasivni promatrači, već iz vanjskog ulaze u unutrašnji dramski svijet i jednako su aktivni kao studenti - pojasnila je izv. prof. art. Mira Perić Kraljik, voditeljica ovog dramskog projekta.

Prof. Perić Kraljik dodaje da je tema procesne drame droga, jer dio su programa Mjeseca borbe protiv ovisnosti. “Djeca adolescenti u najopasnijem su životnom dobu, jer još nemaju svoj stav. Stoga je bitno prezentirati im aktivno koliko je droga opasna, a ne samo teoretski. Upravo je procesna drama takav aktivan rad”, kaže naša sugovornica.

Osim jučerašnje procesne drame, u sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti, Centar Zavoda za javno zdravstvo organizirao je još dvije radionice čitanja, također u suradnji s FFOZ-om te likovnu radionicu, a u ponedjeljak će studenti Elektrotehničkog fakulteta predstaviti zanimljiv projekt kako nastaju tehničke inovacije, od ideje do realizacije.

Vesna LATINOVIĆ
SVE JE BOLJE OD DROGE, ALKOHOLA I KOCKE

“Djeca koja pohađaju predmetnu nastavu, dakle učenici od 5. do 8. razreda, moraju u toj dobi steći vještinu da nešto prihvate, a nešto odbiju. S obzirom na to da je odrastanje u toj dobi povezano s nizom izazova, a utjecaj vršnjačke skupine je enromno naglašen, dok su obitelj, škola i sve ostalo u drugom planu, onda su ovakve aktivnosti pokazatelj mladima da postoji mnogo drugih aktivnosti kojima se mogu baviti. Te druge aktivnosti svakako su bolje od droge, alkohola, kocke, ali i pretjeranog igranja kompjutorskih igrica, što također može prerasti u ovisnost”, objašnjava dr. Kribl.

Možda ste propustili...

STOPOSTOTNI USPJEH UČENICE NA DRŽAVNOM NATJECANJU

”Čudo iz Osijeka” u geodeziji je bez prave konkurencije

OSMA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Izvješća i rebalans u prvom planu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OŠTEĆENO ZELENILO NA PROMENADI I U STEPINČEVOJ ULICI

Vremešni vandal “orezuje” drveće

2

STOPOSTOTNI USPJEH UČENICE NA DRŽAVNOM NATJECANJU

”Čudo iz Osijeka” u geodeziji je bez prave konkurencije

3

Okupili se nakon 55 godina od mature