Regija
PUHAČKI ORKESTAR VALPOVAČKIH VATROGASACA

125 godina jednog od najstarijih
orkestara u Republici Hrvatskoj
Objavljeno 8. prosinca, 2015.

VALPOVO - Puhački orkestar DVD-a Valpovo osnovan je 1890. godine i sa 125 godina uspješnog rada nosi titulu jednog od najstarijih orkestara u Hrvatskoj. Prigodom te velike obljetnice, a u sklopu proslave Dana grada Valpova, članovi orkestra organizirali su svečani koncert u Centru kulture „ Katančić“. Na njemu su, osim slavljenika, sudjelovali i Hrvatsko pjevačko društvo „M. P. Katančić“ iz Valpova, HKUD Valpovo 1905., Slobodan Cvjetičanin – solist HNK iz Osijeka te solisti Valentina Gyerek i Igor Delač.

Prvi javni nastup Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo bio je 4. svibnja 1891. godine na dan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca. Prva Pravila orkestra napisana su davne 1895. godine i prema njima su 1997. napisana nova Pravila prema kojima je obavljen novi ustroj orkestra. Radom orkestra upravlja Glazbeno vijeće na čijem je čelu predsjednik orkestra Ivan Cvenić. Iz bogate povijesti Puhačkog orkestra svakako treba istaknuti nastupe 1895. g. u Zagrebu prigodom boravka cara Franje Josipa i otvorenja zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, zatim 1987. godine nastup u Zagrebu u sklopu Univerzijade, 2000. godine gostovanje u Rimu i audijencija u Vatikanu kod svetog oca Ivana Pavla II., pa 2004. godine gostovanje u Austriji, dvije godine poslije gostovanje i u Italiji (Milano, Verona) te u Francuskoj (Nica, Monaco, Cannes) i hodočašće u marijansko svetište Lourdes. U nekoliko navrata Puhački orkestar DVD-a Valpovo gostovao je u Mađarskoj, Bosni i Hercegovini te Makedoniji, a ove godine imali su uspješno gostovanje u Poljskoj.

Kako nam je potvrdio Ivan Cvenić, predsjednik orkestra koji je u povodu svoje 120. obljetnice osnutka izdao i Povjesnicu orkestra, Puhački orkestar DVD-a Valpovo redoviti je sudionik državnih smotri vatrogasnih orkestara, a također i regionalnih smotri puhačkih orkestara Slavonije i Baranje. U tri navrata unatrag pet godina članovi orkestra izborili su pravo nastupa na državnoj smotri amaterskih puhačkih orkestara, a godine 2005. ovaj orkestar je bio domaćin 21. Susreta vatrogasnih orkestara Hrvatske na kome je sudjelovalo 22 orkestra s više od 800 puhača.

Na svom programu orkestar ima klasičnu glazbu, operne arije, popularne svjetske evergrine, zabavnu i sakralnu glazbu te klasične koračnice. Orkestar ima 42 glazbenika u velikom orkestru, a pri orkestru djeluje i mala glazbena škola. Na čelu stručnog rada su dugogodišnji kapelnik Stjepan Džebić i dirigent orkestra, profesor glazbe Dalibor Košutić.L.Aničić

Možda ste propustili...

U PODRUČJU KULTURE I SPORTA OPĆINE MARIJANCI

Udrugama podijeljeno 80.783 eura

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

OBNOVA PRUGE VINKOVCI - VUKOVAR

U ponedjeljak se pušta napon u kontaktnu mrežu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli