Regija
TVRTKA BIOAGRAR

Kamilica iz Ivanovaca osvaja
veliko tržište Europske unije
Objavljeno 8. prosinca, 2015.

IVANOVCI - Ivanovačka tvrtka Bioagrar, iza koje je gotovo dvadesetogodišnja tradicija u proizvodnji ljekovitog bilja, ovu će godinu zabilježiti kao jednu od najuspješnijih u svojoj povijesti jer godina je to u kojoj su ulaganja u izgradnju novih preradbenih kapaciteta označila početak novog razdoblja u kojem će u bližoj mogućnosti zasigurno stati uz bok najvećim hrvatskim proizvođačima kamilice.

Bioagrar Ivanovci, u vlasništvu Joze Martinovića, uložila je čak 5,5 milijuna kuna u izgradnju novih preradbenih kapaciteta: hale za preradu i skladištenje ljekovitog bilja, novih šest sušara i kupnju opreme i time stvorila solidan temelj za daljnji razvoj. Još je zanimljivije što je investicija u proširenja proizvodnje realizirana uključivanjem u IPARD program EU. S obzirom na to da je projekt prihvaćen, investitor na osnovi podnesenog zahtjeva u sljedećih mjesec dana očekuje povrat dva od četiri milijuna kuna, koliki je ulog u gradnju objekta za doradu sušene kamilice površine 560 četvornih metara i potrebne opreme.

Zahvaljujući novim kapacitetima u Bioagraru su ove godine sa zasijanih oko 150 hektara kamilice preradili stotinjak tona ovog izuzetno traženog ljekovitog bilja, a zahvaljujući potpisanom petogodišnjem ugovoru o otkupu koji se kompletno plasira na tržište EU, iduće godine površine pod kamilicom povećavaju na 210 hektara i nadaju se da će količinu prerađene kamilice povećati za 50-ak posto.

Vlasnik Bioagrara Martinović naglašava da je proizvodnja ljekovitog bilja vrlo profitabilna i sigurna proizvodnja, s obzirom na golemo tržište EU koje je vrlo zainteresirano za otkup kamilice, pogotovo od proizvođača koji mogu osigurati kontinuitet kvalitete i količine.

- S proizvodnjom kamilice smo krenuli kako bismo bolje iskoristili naše sušare sagrađene za sušenje duhana koji smo godinama uzgajali. S obzirom na to da je proizvodnja duhana postala komplicirana, odlučili smo se preorijentirati isključivo na proizvodnju ljekovitog bilja koju planiramo i proširiti te podići na višu razinu prerade u odnosu na prije. Uvjeren sam da ćemo od proizvodnje i prerade kamilice ostvariti dobit koja će nam omogućiti mirnu otplatu kredita - rekao je Martinović, dodajući da će ovisno o potrebama kupca, u posao proizvodnje i prerade kamilice u budućnosti rado uključiti i kooperante.

Naime, s obzirom na to da je kapacitet njegovih novih proizvodnih objekata oko 50 tona kamilice za mjesec dana i kako posao sušenja i prerade traje od 1. lipnja do 1. travnja, iz Bioagrara bi teoretski godišnje moglo izlaziti i do 500 tona kamilice, za što bi ju bilo potrebno posijati na oko 1500 hektara površine.L.Aničić

5,5

milijuna kuna uloženo u nove kapacitete

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike