Novosti
NAKON VIKENDA NASTAVLJAJU SE PREGOVORI O FORMIRANJU NOVE VLADE

Spojiti SDP i HDZ pokušaj
je ekumenizma u politici
Objavljeno 4. prosinca, 2015.
Osječki ustavno-pravni stručnjak Mato Palić smatra da je sve u predsjedničinim rukama

Vezani članci

HDZ ODBIO SDP-OV PRIJEDLOG DA PREDSJEDNIK SABORA BUDE IZ MOSTA

Još nemamo novi Sabor: Novi pokušaj tek kad se sastavi većina, ili novi izbori

Nakon što se Sabor, očekivano, nije uspio konstituirati, Most nezavisnih lista pozvao je čelnike dviju najvećih koalicija na zajednički sastanak u ponedjeljak u podne. To neće biti opsežan i dugačak sastanak jer ih već dva sata poslije čekaju i konzultacije kod predsjednice RH.

U Mostu ističu da će u slučaju odaziva samo jedne strane samo s njom nastaviti razgovore o formiranju reformske vlade. Također, poručili su da stoje na raspolaganju i za prethodne sastanke sa svakom stranom pojedinačno, radi pronalaženja rješenja za postojeću situaciju. U skladu s tim već se u petak čelnik Mosta Božo Petrov susreo s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom u Šibeniku. Navodno je sličan sastanak Petrov ponudio i Milanoviću, ali je to on otklonio, smatrajući da trebaju biti uključeni svi koalicijski partneri.

SDP-u ne trebaju dodatne konzultacije

Mostov ekonomski stručnjak Ivan Lovrinović za Hrvatski radio je rekao kako je Most i do sada razgovarao odvojeno sa SDP-om i HDZ-om te da je, ako SDP bude trebao dodatne konzultacije u ponedjeljak, Most na usluzi. SDP-ovac Peđa Grbin rekao je pak da SDP-u za sada ne trebaju dodatne konzultacije te da ih, kako stvari stoje, neće tražiti prije sastanka u ponedjeljak.

Osječki ustavno-pravni stručnjak Mato Palić smatra da je sve u predsjedničinim rukama, jer se u saborskom poslovniku izričito kaže kako konstituirajuću sjednicu saziva predsjednik države.

- To što su se zastupnici u četvrtak okupili pa potom razišli, u biti je kao da se ništa nije dogodilo. Jer nikakvu odluku nisu donijeli. Dakle, predsjednica bi, nastojeći se držati roka od 20 dana (do 14. prosinca, nap.a.), iako to nije strogi rok, trebala ponovno donijeti odluku i odrediti termin održavanja konstituirajuće sjednice. A hoće li se Sabor uspjeti konstituirati, to ćemo vidjeti. Ako bude pat-pozicija, kao dosad, neće uspjeti ni iz drugog pokušaja. Možda će nešto više znati u ponedjeljak, kada obavi konzultacije sa strankama. No, ako Most ostane čvrst u dosadašnjim stavovima, to će biti konzultacije samo da se malo nađu i popričaju - ističe Palić, dodajući da i u slučaju još jednog neuspješnog konstituiranja, ako se na idućim konzultacijama pokaže da se formirala većina, ona može i treći put sazvati konstituirajuću sjednicu da se sve to skupa prekine i završi. Jer mi, kaže, ovdje imamo pokušaj ekumenizma u politici u Saboru, a to je pokušaj spajanja HDZ-a i SDP-a. Prema njegovim riječima, konzultacije bi trebale maksimalno trajati od 60 do 90 dana. A ako je kristalno jasno da nitko nema većinu, slijedi raspisivanje novih izbora i imenovanje privremene nestranačke vlade, što je ustavna ovlast predsjednice. Naglašava i da ona ne može povjeriti mandat samo onome tko je uvjeri da ima podršku 76 zastupnika.

Politička nezrelost

Komentirajući ono što se proteklih dana događalo, politolog Pero Maldini, s Odjela komunikologije Sveučilišta u Dubrovniku i voditelj interdisciplinarnog doktorskog studija Komunikologija Sveučilišta u Osijeku, najprije ističe kako Most u sastavu u kojemu je u Saboru nije stranka.

- U tom smislu Nikola Grmoja i ekipa, koji odlučuju negdje iz pozadine, zapravo nemaju legitimitet kakav imaju stranačka vodstva strukturiranih stranaka. Drugi problem je što su oni “ad-hoc” grupacija, koja se složila nesporedno u prilici izbora. Ideološki su vrlo raznorodni, a njihov skup ekonomskih mjera kontradiktoran. Uz to, te mjere nisu ni operacionalizirane, prevedene u javne politike - što će one značiti i što se njima želi postići. Tu nema jasnih ciljeva, ni kako to treba izvesti, ni koji će biti rezultati tih mjera. U tom smislu, oni su vrlo insuficijentni, a s druge strane su politički nezreli zato što ne žele prihvatiti odgovornost i bar prihvatiti ministarske pozicije u onim resorima u kojima se zalažu za konkretne reforme koje žele provoditi - zaključuje Maldini.

Prema njegovim riječima, to bi bilo legitimno i takav bi zahtjev čak bio i opravdan. Dodaje kako u Mostu ne žele prihvatiti čak ni simbolična, počasna mjesta, nego sa strane diktirati nekom eventualnom koalicijom na način - ovo mi se sviđa, ovo mi se ne sviđa. “To je nemoguće. Ni jedna vlast to neće prihvatiti jer će biti nestabilna sama po sebi. I s tom malom većinom, ako bi neka koalicija i bila u poziciji formirati vlast, bila bi to Pirova pobjeda. Jer bi morali raditi goleme ustupke, taj program bi bio nekonzistentan i to ne bi dovelo do dobrog rezultata. Bila bi to vrlo vjerojatno neučinkovita vlast i nisam siguran da bi dočekala kraj mandata, nego bi vjerojatno trajala puno kraće”, ističe Maldini.

Igor BOŠNJAK
ZNATAN BROJ BIRAČA NE BI IZIŠAO NA NOVE IZBORE

Na pitanje što bi nam donijeli, više i ne tako nerealni, pretpostavljeni ponovljeni izbori, Maldini kaže kako je tu bitno kakva će biti komunikacija triju glavnih aktera - HDZ-a, SDP-a i Mosta. “Čini mi se da i jedna i druga velika koalicija puštaju Most da bude u središtu pozornosti, a Most se u ovoj situaciji sve više i više ne snalazi, što bi ga moglo koštati određenog broja glasova. Makar najviše mislim da znatan dio birača ne bi izišao na te ponovljene izbore jer su birači razočarani, i to poglavito birači koji su razočarani Mostom a koji su prema njemu projicirali sve svoje nade u želji za nekom promjenom. No, sasvim je sigurno to bilo afektivno, a ne racionalno, jer bilo kakav racionalni uvid u strukturu Mosta i sve o čemu sam govorio pokazuje da su oni nesposobni i nezreli da bi preuzeli odgovornost koju zapravo žele. U trenutku kada su neočekivano dobili mogućnost za takvo što, na neki su način ustuknuli i sada se vrte kao mačka oko svog repa”, kaže Maldini.

PRAVILNOM INTERPRETACIJOM PROTIV USTAVNIH NEDOREČENOSTI

Proteklih se dana upozoravalo na određene ustavne nedorečenosti. Tako se, primjerice, ističe kako nije precizirano tko, u slučaju da se Sabor ne konstituira na prvoj sjednici, ponovo saziva zasjedanje, nije određeno koliko dugo mogu trajati konzultacije, nije jasno što radi predsjednik Republike ako nakon obavljenih konzultacija nitko ne uživa povjerenje većine zastupnika i može li ikome dati mandat i tome slično. Mato Palić ipak upozorava kako ne možemo reći da Ustav ima “rupe”. “On je formuliran tako kako jest. Ono što na prvi pogled laicima izgleda kao praznina popunjava se pravilnom interpretacijom onih normi koje su izričito napisane. Dakle, nema tu praznina u smislu da kažemo: Sada ne znamo što ćemo. I pravilnim tumačenjem Ustava se sve može pokriti”, zaključuje Palić.

VESNA PUSIĆ

potpredsjednica Vlade

Neće biti novih izbora

Potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ocijenila je kako bi Hrvatska mogla dobiti novu vladu prije Božića. “Neće biti izbora. Bit će nove vlade”, rekla je Pusić agenciji Tanjug na marginama Ministarskog vijeća OESS-a u Beogradu, istaknuvši da slijede pregovori i da su birači poslali jasnu poruku potporom dvjema velikim koalicijama velikom potporom novoj političkoj platformi koja nije politička stranka. “Moje čitanje te poruke je - svi ćete se malo namučiti, morate načiniti malo kompromisa i malo se prizemljiti”, komentirala je Pusić, ocijenivši da aktualna vlada ima dobre šanse. “Mislim da dosadašnja vlada i naša koalicija imaju realne, dobre šanse. Očekujem da ćemo mi prije Božića biti u stanju sastaviti vladu. Naravno, treba prvo skočiti pa reći hop - ali blizu smo toga”, kazala je Vesna Pusić.

KARAMARKO SPREMAN NA PREGOVORE S MILANOVIĆEM: OVAKVO STANJE JE NEODRŽIVO

Sastanak Karamarka i Petrova u Šibeniku u petak trajao je puna dva sata, a nakon njega su čelnici HDZ-a i Mosta potvrdili kako je dogovoren zajednički sastanak u ponedjeljak s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem. “Moramo razgovarati. Premda i dalje mislim da je tripartitna vlast koju predlaže Most drveno željezo, sjest ću za zajednički stol s Milanovićem. Ovakvo stanje je neodrživo, a novi izbori koštali bi 120 milijuna kuna, stoga sam protiv njih. Spreman sam na dosta toga, no vidjet ćemo što će donijeti sastanak u ponedjeljak. Neuspjeli pokušaj konstituiranja Sabora ne vodi ničemu, stoga sam spreman na razgovore i s Milanovićem kako bi se pokušala riješiti ova politička pat-pozicija u državi”, rekao je Karamarko. Petrov je rekao kako je zadovoljan “što će konačno biti uspostavljen politički dijalog između dviju najvećih političkih opcija”. “Od prvog dana se zalažemo za zajedničku vladu, a na sastanku u ponedjeljak ponovno ćemo inzistirati na tome. Meni je jako žao što nije konstituiran Sabor, ali naš stav je bio jasan od prvog dana, željeli smo da predsjednik Sabora bude izabran konsenzusom. Nadam se da ćemo to uspjeti dogovoriti u ponedjeljak”, kazao je Petrov.

KONZULTACIJE

BI TREBALE MAKSIMALNO TRAJATI OD 60 DO 90 DANA

Najčitanije iz rubrike