Kultura
KNJIŽEVNO-KAZALIŠNI PROGRAM I PREDAVANJE PROF. DR. SANJE NIKČEVIĆ

Književni opus posvećen Domovinskom ratu do sada već ima 120 drama
Objavljeno 4. prosinca, 2015.

OSIJEK - Profesorica na osječkoj Umjetničkoj akademiji, dr. Sanja Nikčević u suradnji sa svojim studentima, koji su izvodili tekstove, zainteresirala je stotinjak slušatelja o hrvatskoj drami i komediji napisanih o temi Domovinskog rata. Dinamični gotovo dvosatni književno-kazališni program “Nada u tami” održan je u Vikarijatu Osijek u sklopu Znanstvenog skupa Hrvatski istok u Domovinskom ratu, u organizaciji Instituta “Ivo Pilar” Osijek.

Tijekom večeri predstavljen je dramski opus posvećen Domovinskom ratu, koji sadržava sada već 120 drama objavljenih ili igranih od 1991. do 2011., odnosno do danas. Većina dramskih tekstova objavljena je u tri njezine antologije (ratne drame, ratne komedije, poratne drame). Tim je knjigana autorica dokazala da se u Hrvatskoj pisalo o temi Domovinskog rata, što su mnogi osporavali. Osim nepobitnih dokaza da postoje kvalitetne drame o Domovinskom ratu autorica Nikčević je iznijela i brojne karakteristike tih stotinjak djela, ponekad se nekoliko minuta zadržavajući na značajnijima. Power point prezentacija dala je i vizualni doprinos autoričinim riječima, tekstove su ilustrirale i fotografije te glumačke interpretacije studenata treće godine studija glume i lutkarstva na Umjetničkoj akademiji u Osijeku pod vodstvom glumice a odnedavno i izv. prof. art. Tatjane Bertok-Zupković, koja je i sama izvela dio programa.

U sklopu programa otvorena je i izložba fotografija iz Domovinskog rata iz pet slavonskih županija, koje su priredili Državni arhivi u Osijeku, Vukovaru, Virovitici i Slavonskom Brodu te Gradski muzej Vukovar, napomenuo je organizator znanstvenog skupa, prof. dr. Miljenko Brekalo. D. Kovačević

Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike