Osijek
NEZADOVOLJNI KLIJENTI TEŠKO MOGU ISTJERATI PRAVDU

Nema granice majstorskim “fušerajima”:
Nakon odlaska majstora razvodnu
kutiju za struju pronašao u tuš-kabini!
Objavljeno 2. prosinca, 2015.
Umjesto da postavi nove cijevi, majstor sugrađanki htio podvaliti stare

Onome tko se odluči za renoviranje stambenog prostora najvažnije je pronaći dobrog majstora.

Da su takvi majstori rijetki, pokazuju brojni primjeri nezadovoljnih klijenata, koje, nakon što majstor “sfušari” posao i ode, čeka prava muka istjerivanja pravde.

Sugrađanin Dalibor Desančić umalo da nije dobio infarkt shvativši što su majstori za sobom ostavili nakon renoviranja kupaonice, kaže, nije mogao ni sanjati što će zateći.

- Prije dva i pol mjeseca angažirali smo jednu osječku tvrtku da napravi kupaonicu. Kad je sve završeno, u tuš-kabini je osvanula ni više ni manje nego razvodna kutija za električnu energiju! Naravno, majstor je imao raspored sanitarija i morao je znati gdje staviti kutiju za struju, sigurno ne u pol tuš-kabine. Kad smo to preživjeli, dva tjedna smo čekali nove pločice, koje su majstori razbili pri postavljanju vodovodnih cijevi. Naposljetku smo dobili pločice koje se s čitavima nisu slagale ni bojom ni veličinom. Također, razbili su nova klizna vrata, a kad sam nazvao i požalio se, upitao me što hoću, jer je posao gotov - ispričao je Desančić, koji je potom namjeravao angažirati drugu tvrtku, koja će prvotnoj ispostaviti račun. Od mogućeg povrata novca zbog, kako kaže, “šlamperaja” nije bilo ni govora.

Slično je prošla i sugrađanka iz Opatijske ulice koja se odlučila potpuno obnoviti kupaonicu. Angažirala je majstora iz Tenje, koji joj je umjesto novih stavio stare, postojeće, cijevi!

- Nisam sebi mogla doći, valjda je računao na moje godine i vjerovao da neću ništa primijetiti. Kad je postavljao tuš-kabinu i stavljao masku, ona je pukla i nije mi rekao ni riječ. Kad sam angažirala drugog majstora, on pak nije dobro silikonirao kabinu pa je sve curilo i imala sam više troškova nego što sam mogla prvotno zamisliti - ispričala je sugrađanka, koja je prvog majstora angažirala na crno, te, iako je očekivala da će on zamijeniti sanitarije o svom trošku, to se nije dogodilo. Drugome je pak priprijetila Udrugom “Potrošač”.

- Kad sam mu rekla da sam ga prijavila, došao je već sutradan, a čekam ga mjesecima. No to je Pirova pobjeda, jer sam izgubila ne samo novac nego i ono puno važnije, svoje zdravlje - zaključila je.

To su samo dvije priče od mnogobrojnih sličnih osječkih priča. Doista je praksa u pravu - najvažnije je pronaći ne samo dobrog nego i iskrenog i poštenog majstora.

Marija MIHELIĆ
Pravdu traže na Sudu časti Hrvatske obrtničke komore

Kad ne uspiju istjerati pravdu kod majstora, građani je traže u udrugama za zaštitu potrošača. Jedna od njih je osječki Centar za informiranje i edukaciju potrošača, čija predsjednica Tanja Popović-Filipović potvrđuje da su pritužbe na majstorske “fušeraje” brojne.

- Obično dođe do problema jer je namještaj, bilo kupaonski ili kakav drugi, već ugrađen. Osim toga, preveliki su iznosi u pitanju da bi izvođač priznao pogrešku i ispravio je o svom trošku. Mi stranke obično upućujemo u Hrvatsku obrtničku komoru i tamošnji Sud časti, gdje se takve situacije rješavaju. Osim toga, često se angažiraju izvođači na crno, a tada stranke teško mogu dokazati bilo što - kaže Popović-Filipović.

RAD NA CRNO

najveći je problem jer tada građani ne mogu reklamirati loše izvedene radove

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana