Sport
DIO PRVE OSJEČKO-BARANJSKE NOGOMETNE LIGE

Tenjskom Slavoncu najbolja proljetna startna pozicija
Objavljeno 1. prosinca, 2015.

Osječko-baranjski prvoligaški nogometni saziv od ove sezone ponovno broji 16 sudionika. Posljedica je to ljetošnjeg ukidanja Međužupanijske lige “Osijek-Vinkovci” iz koje je u županijske vode dospjelo šest sastava zadržavši tako peti državni natjecateljski status, dok je ostalih devet klubova, zapravo, razred napredovalo jer su protekle sezone bili šesti kada je okruženje imalo 14 sudionika.

Ovosezonsko je natjecanje stoga jače, odnosno kvalitetnije, o čemu zorno svjedoči aktualni redoslijed na čijem je vrhu tercet iz bivšeg višeg saziva. Ostala, pak, tri sudionika toga natjecanja u donjem su domu, tako da nedavni statusi nisu točni pokazatelji tih odnosa, a što nije čudno jer su svi oni amateri podložni čestim i brojnim igračkim, ali i migracijama iz ostale dvije klupske razine pri čemu je logistika, zapravo, najpresudnija.

Tercet za prvaka

S obzirom na jesenas prikazano i posljedično ostvareno, prvaka se treba tražiti između vodeće trojke, iako nije posve isključeno priključivanje još nekoga ako se pojavi zimska ambicija koja bi donijela bitno osnaživanje igračkog kadra. Moguće je i nečije slabljenje, ali kako se čini da vodeći tercet izgleda stabilno tada se slavodobitnik i budući potencijalni četvrtoligaš, kojem na kraju predstoji kvalifikacijsko sučeljavanje s prvakom Prve vukovarsko-srijemske lige, treba tražiti između tenjskog Slavonca te Jedinstva iz Donjeg Miholjca i FEŠK-a iz Feričanaca. Nakon 15 kola najbliže su tituli štićenici trenera Marija Amidžića, koji su ostvarili najviše 12 pobjeda te u dva navrata remizirali i izgubili samo u Donjem Miholjcu najminimalnijim rezultatom (1:0). Uz taj relativno povoljan međusobni minus i dva boda prednosti, Tenjci u nastavku prvenstva dočekuju najvećeg konkurenta tako da je to još jedan argument na strani jesenskog prvaka. A da se tamo dobro radi najbolje svjedoči završnica polusezone, kada se uglavnom pada, ali u čijih su zadnjih pet kola Amidžićevi dečki ostvarili maksimalni učinak. Drugoplasirano Jedinstvo ima također samo jedan poraz, doživljen kod trećeplasiranih Feričančana te tri remija uz najmanje primljenih pogodaka u konkurenciji, tako da učenici trenera Stjepana Mađarića nemaju bitno manje šanse za osvajanje titule. FEŠK je u šestobodnom zaostatku za liderom, ali dobra završnica jeseni sugerira u potencijal momčadi koju vodi Marko Žigić.

Ispada od dva do pet sastava

Još će neizvjesnija i uzbudljivija borba biti za ostanak čiju ispadajuću sudbinu neće izbjeći najmanje dva, a najviše pet zadnjeplasiranih sastava. U tome kontekstu sudbina posljednje osječke Olimpije ponovno je zapečaćena i slobodni se pad toga uglednog kluba nastavlja s opravdanom bojazni da u Donjem gradu uskoro neće biti nikakvih organiziranih aktivnosti. Svega jedan osvojeni bod iz 15 utakmica na tragu je prethodnih (polu)sezona počevši od trećeg državnog razreda i izvjesnim spuštanjem u šesti na posve lokalnom području. I sugrađani iz Elektre na putu su ispadanja, ali u znatno boljem položaju te mogućnostima, budući da će čelnici Akademije “Krpan&Babić”, čiji mladi polaznici brane “crveno-crne” boje, tijekom zime sigurno pojačati momčad koja će biti sposobna zadržati aktualni status. Između tih osječkih niskoplasiranih klubova smjestili su se Ladimirevčani kojima predstoje značajni zimski logistički napori kako ne bi pali u valpovačko županijsko drugoligaško okruženje. Osim toga terceta, nemirni su svi do petog Tomislava koji, osim solidne bodovne zalihe, ima i kvalitetnu momčad koja na proljeće ne bi smjela doći u borbu za ostanak. Svi ispod sastava iz Livane pogledavat će prema dolje, kao i u rasplet u višem razredu iz kojeg mogu ispasti dva kluba te ako prvi iz ove osječko-baranjske lige ne prođe kvalifikacije, tada će ligu napustiti petorka, budući da tri momčadi stižu iz županijskih drugoligaških voda. Među njima je i treći Osječanin koji je u prošlom ciklusu bio najbolji, a sada je u ugroženim vodama uz ipak bolju startnu proljetnu poziciju, budući da je Mursa Zanatlija trenutačno na sigurno ostajućem mjestu. Za siguran, naime, spas potrebno je na kraju osvojiti najmanje 11. poziciju...

Dražen LEKŠAN
Možda ste propustili...

PRVA POLUFINALNA UTAKMICA DOIGRAVANJA ZA PRVAKA

Brokeri napravili prvi korak prema finalnoj seriji

KREĆE POLUFINALNA SERIJA DOIGRAVANJA ODBOJKAŠA ZA PRVAKA HRVATSKE

Mursaši kod Ribola Kaštela priželjkuju reprizu Kup izdanja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini