Regija
MLADI I BEZ NOVCA

Svjetski trend: popiti
puno i brzo prije izlaska
Objavljeno 1. prosinca, 2015.

VIROVITICA - U Mjesecu borbe protiv ovisnosti portal za srednjoškolce www.srednja.hr objavio je članak u kojemu naši poznati stručnjaci za prevenciju i suzbijanje ovisnosti, prof. dr. sc. Slavko Sakoman i profesor Siniša Brlas, psiholog u Zavodu za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije, objašnjavaju navike pijenja alkohola u mladih u našoj zemlji.

- Pijenje alkohola jedan je od najvećih javnozdravstvenih problema u našoj zemlji. Financijske su mogućnosti mladih odraz materijalnog statusa njihovih roditelja, koji uglavnom financiraju njihove izlaske, a u vezi s tim situacija u Hrvatskoj i nije najbolja. Mladi su u svojim izlascima sve skloniji “jeftinijim” oblicima konzumacije alkohola, najčešće uključujući donošenje alkohola od kuće, što je za njih uglavnom besplatno, i forsirano pijenje, često još kod kuće, obično u grupama vršnjaka, s namjerom da se u kratkom roku popije više alkoholnih pića, uglavnom neposredno prije izlaska. Takve navike pijenja u svijetu su trend i poznate su pod engleskim nazivom “binge drinking” - kaže Siniša Brlas.

Taj oblik pijenja, objašnjava Brlas, uključuje prosječno pet ili više pića kod dječaka odnosno četiri ili više pića kod djevojaka u istom vremenu.

- Posljedica je to da se mladi u vrlo kratkom roku kontaminiraju alkoholom. Kad iziđu među vršnjake, više nemaju potrebu piti i trošiti novac jer su postigli željeno djelovanje alkohola prethodnim pijenjem – zaključio je Brlas. V. Grgurić

Tulumi i “roditeljski” alkohol

“Ne treba zaboraviti na kućne tulume, gdje se pije alkohol koji roditelji imaju kod kuće, pa mladi ne traže novac za kupnju. Primjetna je manja potrošnja novca za alkohol i zbog pada standarda”, komentira dr. Slavko Sakoman. Uz lakoću kupnje i dostupnost alkohola, smatra, važnu ulogu ima marketing i pivska industrija. U doba ekonomske krize porasla je i konzumacija sintetskih kanabinoida, koji se prodaju kao osvježivači zraka, a može ih se kupiti i po tri puta nižoj cijeni nego, na primjer, marihuanu, podsjeća Sakoman.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike