Sport
VLADIMIR KLIČKO PORAŽEN NAKON 11 GODINA

Svjetskim boksom opet vlada Tyson
Objavljeno 29. studenog, 2015.
Fury je uoči meča s Kličkom u kladionici uplatio 200 tisuća funti na svoju pobjedu

Veliki Vladimir je poražen! Ne onaj ruski, što bi možda u svijetu mnogi priželjkivali, nego onaj ukrajinski, koji već više od desetljeća vlada svjetskim ringovima.

Na gala večeri u Düsseldorfu Vladimir Kličko prvi je put nakon 11 godina i poraza od Lamona Brewstera morao čestitati suparniku. Jednoglasnom odlukom sudaca (115:112, 115:112, 116:111) novi je svjetski prvak Tyson Fury, postavši prvi Britanac na tom tronu nakona Bob Fitzsimmonsa, koji je još 1890. godine postao svjetski boksački profesionalni prvak.

Pod irskom i britanskom zastavom

Furyjeva priča ipak nije nimalo britanska, premda je samo pitanje dana kada će mu Kraljica nakon ovoga pothvata dati neki od silnih ordena i titula. Fury je rođen u Whytenshaweu, predgrađu Manchestera, zbog čega je i danas veliki navijač Manchester Uniteda, ali je obitelj klasična nomadska. Otac i majka su mu iz Irske. Otac je rodom iz Galwaya, a majka iz Sjeverne Irske, iz Belfasta, ali je zapravo Fury romskog podrijetla. Otac mu je, naime, osamdesetih godina prošlog stoljeća boksao pod imenom John “Gypsy” Fury, rođaci su mu bili prvaci Irske, Andie Lee i Hughie Fury, a daljnji mu je rođak Bartley Gorman samozvani “Kralj Roma” i nepobjedivi boksač u ilegalnim borbama u pubovima diljem Irske i Velike Britanije. Obiteljska zaluđenost boksom dokazuje se i time što je 1988. godine obitelj Fury svome sinu dala ime Tyson po poznatom boksaču koji je vladao svjetskim ringom tih godina.

Fury je tijekom amaterske karijere imao međunarodnih nastupa i pod zastavom Velike Britanije i Irske, za koju je želio nastupati i na Olimpijskim igrama, ali nije dobio dopuštenje, nakon što je pod britanskom zastavom u njegovoj kategoriji prednost dobio David Price, što je ubrzalo njegovu odluku o odlasku u profesionalce, gdje je do borbe protiv velikog Klička nanizao 24 pobjede, no još uvijek mu nitko nije vjerovao kako može ostvariti i 25. pobjedu.

Mogao bi i u X-factor

Većina je mislila kako će to biti još jedan od Kličkovih lakih poslova, a Fury samo jedan od boksača u nizu koji će brzo ostati zaboravljen. Nitko nije vjerovao u njega, kladionice su stavljale omjer 4 - 1 u korist Klička. Jedini koji je vjerovao kako može pobijediti Klička bio je sam Tyson. Uoči meča, naime, Fury se kladio na svoju pobjedu u iznosu od 200 tisuća funti. U konačnici to mu je samo podebljalo bankovni račun i zajamčenih pet milijuna funti, koliko je dobio bez obzira na to kako završio njegov meč s Kličkom.

- Ovo je za mene emotivan trenutak. Prvo bih ga posvetio mojoj obitelji - suznih očiju u ringu rekao je novi svjetski prvak, koji je uoči, ali i nakon meča pokazao kako je svijet u novom svjetskom prvaku dobio pravog zabavljača, prvaka novog doba, spremnog i za show poput X-factora. Nakon meča, naime, publiku i svoju suprugu Paris počastio je pjesmom Aerosmitha "I Don't wanna miss a thing". Svjetski boks tako je dobio novog Tysona na tronu. No Tyson koji pjeva hard-rock balade ipak je suprotnost Tysonu koji grize!

Krešimir LACKOVIĆ
UZVRAT SLJEDEĆE GODINE

Vladimira Klička nitko nije navikao gledati izudarana i krvava lica. No ponovno je ostao na nogama i svi su ipak mišljenja kako je to bio samo “jedan loš dan u ringu”. S nestrpljenjem se očekuje uzvrat, koji je zajamčen ugovorom, a do njega će doći već sljedeće godine.

- Izgubio sam borbu, ali još uvijek sam borac i željan borbe. Uskoro ćete biti obaviješteni gdje i kada će biti revanš - poručuje Kličko, a Fury mu je odgovorio kako ne bi imao ništa protiv da se sve ponovi na “Kličkovu terenu”, u Düsseldorfu.

OSOBNI KARTON PRVAKA
 
DATUM ROĐENJA: 12. kolovoza 1988.

MJESTO ROĐENJA: Wythenshawe (Engleska)

VISINA: 206 centimetara

TEŽINA: 117 kg

BRAČNO STANJE: oženjen, supruga Paris, djeca Prince John James i Venezuela

OMJER PROFESIONALNIH POBJEDA I PORAZA: 25-0

Najčitanije iz rubrike