Novosti
NOVI SUKOBI U POLITIČKOJ PLAFORMI KOJA ODLUČUJE O SASTAVU NOVE HRVATSKE VLADE

Most spao na 15 zastupnika,
dio članova zamjerio Petrovu
susret s predsjednicom
Objavljeno 29. studenog, 2015.

Most nezavisnih lista pao je na 15 saborskih zastupnika jer u njegovu saborskom klubu, osim Drage Prgometa, prema svemu sudeći, neće biti Stipe Petrina te dvije zastupnice iz stranke Hrid, Gordane Rusak i Irene Petrijevčanin-Vuksanovć.

Naime, susret Bože Petrova, čelnika Mosta, u četiri oka s predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović, nakon konzultacija na Pantovčaku u četvrtak navečer, izazvao je novi sukob unutar te platforme, čiji su članovi u subotu i nedjelju iza zatvorenih vrata vijećali o pregovorima sa SDP-om i HDZ-om o formiranju nove vlade.

Petrov se zbunio

Predsjednica RH je, nakon završetka razgovora s ostalim zastupnicima, zamolila Petrova da ostane nasamo s njom.

- Petrov se zbunio što ga je to predsjednica tražila, jer joj je rekao što je imao reći dok je bio u pratnji kolega Petrine, Podolnjaka i Lovrinovića. Predsjednica je Petrova samo još jednom pitala o zahtjevima Mosta za reforme i htjela je još jednom provjeriti kome će Most dati mandat, međutim Petrov joj je rekao isto što i svima - da mandat neće zasad dati ni HDZ-u ni SDP-u - objasnio je glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja. Dodao je kako smatraju da predsjednica nije trebala to učiniti. Međutim, Stipe Petrina je Petrovu zamjerio taj sastanak te je javno zatražio ispriku od predsjednice i nije nazočio sjednici Nacionalnog vijeća Mosta.

Božo Petrov izjavio je novinarima u nedjelju kako je i njemu bilo neobično kada je od njega zatraženo da pet minuta odvojeno razgovara s predsjednicom, ali je smatrao kako je riječ o uobičajenom postupku.

- Na tom dijelu sastanka bilo je samo još jednom upozoreno da je potrebna odgovornost u ovakvim situacijama, da je situacija dosta teška, zapravo sve ono što mi pokušavamo poručiti i HDZ-u i SDP-u - rekao je Petrov te uputio svoj prigovor šefici države: “Jedina stvar s kojom se ne slažem jest ovaj presing koji je došao od Ureda predsjednice za tako ranim konstituiranjem Sabora. S tim se ne slažemo, ali ćemo pokušati raditi tako da se pokuša konstituirati Sabor.” Na pitanje hoće li Most predložiti svog predsjednika Sabora, kazao je kako oni inzistiraju na prijedlozima stručnih reformi, a tek nakon njihova usklađivanja moguće je razgovarati o pozicijama.

Podsjetimo, Most je dao rok HDZ-u i SDP-u do 30. studenoga da pismeno odgovore na njihove prijedloge o reformama.

Rok za zastupnike

Na sastanku Nacionalnog vijeća u nedjelju, osim Petrine, nisu bile ni Gordana Rusak i Irena Petrijevčanin-Vuksanović iz stranke Hrid, koju je prošloga tjedna osnovao Drago Prgomet. Petrov je izjavio kako se one do četvrtka trebaju izjasniti hoće li biti u Klubu zastupnika Mosta.

Gordana Rusak objasnila je kako nije došla na nedjeljnu sjednicu Nacionalnog vijeća Mosta jer je u subotu donesena odluka da pravo glasa imaju samo zastupnici koji su potpisali da pripadaju klubu zastupnika Mosta.

- Ušla sam u platformu Mosta nezavisnih lista s udrugom Hrid, koja od 23. studenoga svoje djelovanje nastavlja kao politička stranka. Isto onako kao što sam bila član udruge Hrid, ne mijenjajući strane, postala sam član stranke Hrid. Unutar Mosta nezavisnih lista djeluju i druge političke stranke i udruge te se ovdje ne radi samo o jednoj stranci pod nazivom Most. Zajednička želja svih nas su reforme i to je osnovna platforma koja nas veže i za koju smo dobili povjerenje građana. Nisam potpisala svoj ulazak u klub zastupnika Mosta nezavisnih lista jer u fokusu trebaju biti upravo reforme koje želimo provesti, a ne pripadnost ovom ili onom klubu, stranci ili udruzi - priopćila je Gordana Rusak.D.Pavlović

SDP ODGOVORIO MOSTU

SDP je u ime koalicije Hrvatska raste u nedjelju poslijepodne dostavio Mostu svoje programske stavove te ih objavio na svojim mrežnim stranicama. Hrvatska raste je u dokumentu od 185 stranica odgovorila točku po točku na sva Mostova pitanja o smjernicama u pojedinim područjima društvenog i gospodarskog života. Uz dokument o smjernicama priloženo je i pismo predsjednika SDP-a Zorana Milanovića: “Želimo nastaviti služiti našim građanima i voditi Hrvatsku u pozitivnom smjeru rasta, reda i rada. Kao i stotine tisuća građana koji su nam ukazali povjerenje na izborima, ne želimo dopustiti povratak u kaos, krizu i nebrigu za građane. To je naša zajednička dužnost i obveza. Već u izbornoj noći naglasio sam da s Mostom nezavisnih lista želimo i možemo partnerski surađivati te sam vas pozvao da razgovaramo o budućnosti Hrvatske i o odgovornim reformama”, stoji u tom pismu.

Možda ste propustili...