Osijek
SUVLASNICI ODBIJAJU PONUDE TELEOPERATERA

Odašiljači na stambenim zgradama: Zbog straha od zračenja stanari se odriču dobiti od par tisuća kuna mjesečno
Objavljeno 30. studenog, 2015.
Dok dio stanara od naknade planira popravke, drugi odbija dati suglasnost

Više novca u pričuvi daje više mogućnosti za obnavljanje i unutarnjeg i vanjskog prostora stambenih zgrada.

Znaju to dobro oni koji su dobili mogućnost i ponudu teleoperatera za postavljanje odašiljača na zgradu, a što se, kako doznajemo, plaća mjesečno i do 3500 kuna. Istu ponudu dobila je i jedna zgrada u naselju Jug 2 gdje su stanari podijeljeni u mišljenju treba li im odašiljač poboljšati račun pričuve ili pak naštetiti zdravlju.

- Nudi nam se desetogodišnji ugovor i mjesečna naknada od 2000 kuna, a taj bi se novac uplaćivao na račun pričuve. Dio stanara u zgradi to je odmah prihvatio i izračunao da bi se na temelju tih sredstava mogli postaviti novi prozori, ali i obnoviti oronulo i od gelera oštećeno pročelje, kao i promijeniti ulazna vrata na zgradi i taj dio stanara vjeruje kako bi novca još uvijek ostalo. Međutim, drugi strahuju od mogućeg zračenja i nisu dali svoje potpise - ispričala je suvlasnica u toj zgradi, dodajući da stanari pričaju i kako je cijena četvornog metra stana u zgradama s odašiljačem teleoperatera niža od cijene stanova gdje odašiljača nema. Navodno se, kaže, cijena spušta i do 300 eura po četvornome metru, no kako stanari još uvijek nemaju ništa “crno na bijelo”, cijela priča oko postavljanja odašiljača još uvijek se nije pomaknula s mjesta.

Zanimljivo je zapravo što, kako nesluženo doznajemo, teleoperateri ne negiraju moguće (manje) zračenje, no tvrde da odašiljači “zrače prema gore i lijevo te desno, a ne prema dolje”, što bi značilo da su najmanje ugroženi stanari u čijoj je zgradi antena postavljena. To potvrđuju iz susjednog ulaza, rekavši da im je bolje prihvatiti da su “zračeni uz naknadu”, jer ako drugi prihvate ponudu teleoperatera zapravo su na istom, ali u tom slučaju bez novca. Primjer im je i Sjenjak 101 gdje su na krovu čak tri odašiljača mobilnih operatera pa i lokalne radiopostaje. Tamošnji stanari zadovoljni su jer im se račun pričuve puni svakoga mjeseca, a Pravilnik o zaštiti od elektromagnetskog zračenja na njihovoj je strani. Naime, granične vrijednosti u Hrvatskoj, kažu stručnjaci, od 2,5 do 6,25 posto strože su od vrijednosti koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija.

Marija MIHELIĆ

Bojan Bodražić

direktor Zavoda za stanovanje

Znam za odašiljače i stanari nemaju nikakvih problema

Da dosta stambenih jedinica koje su kod njih na upravljanju na svojim krovovima ima postavljene odašiljače poznato je i Bojanu Bodražiću, direktoru Zavoda za stanovanje.

- Nemam saznanja da u tim zgradama ima bilo kakvih poteškoća. Inače, da bi bio postavljen odašiljač, zgrada mora imati određene, zakonski propisane uvjete. Ako se izdaje suglasnost operateru na godinu dana, onda je potrebno prikupiti 51 posto potpisa suvlasnika. No, ako je dugoročnije, suglasnost moraju potpisati svi - pojasnio je Bodražić.

TELEOPERATERI

ne negiraju moguće (manje) zračenje

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike