Regija
ADVENT U BARANJI POČEO ČVARAKFESTOM I VAŠAROM

Najčvarak majstor je - Hrvoje Kraljik iz Belišća
Objavljeno 30. studenog, 2015.
Kilogram čvaraka stoji od 60 do 100 kuna

KARANAC - OPG Kraljik iz Belišća, točnije njegov vlasnik Hrvoje Kraljik, proizveo je najbolje čvarke i najbolju mast na 7. karanačkom Čvarakfestu, tijekom vikenda održanom u sklopu Zimskog vašara, koji je sastavni dio višetjedne manifestacije Advent u Baranji. Osim prestižne titule najboljeg čvarak majstora zaradio je i 1000 kuna vrijednu policu automobilskog osiguranja, dar Ergo osiguranja.

- Nemam nikakvu tajnu. Važno je da se čvarak ne prepeče, ali i da ne bude sirov. Isto tako, na vrijeme treba dodati mlijeko i to je to - priča Kraljik, čiji se OPG već peti put natjecao u Karancu. Proizvodnjom čvaraka bave se već duže vremena, a u ovisnosti o mjestu, kilogram čvaraka prodaju za cijenu od 60 do 100 kuna za kilogram. Negdje u ovom omjeru kretale su se cijene čvaraka i na subotnjem Čvarakfestu, koji je mnogo više od natjecanja u topljenju čvaraka. Dvadesetak izlagača iz raznih krajeva izložilo je brojne domaće suhomesnate proizvode, a na štandovima su se mogli vidjeti i kupiti ručni radovi, kolači, zimnica, drvena galanterija i unikatni nakit od drveta, med i proizvodi od meda, sirevi, rakija, vino... Kao i svake godine, za vašar su se specijalno pripremili u OPG-u Bošnjak. Opet su predstavili novinu, a ovaj put odlučili su se na tikvice punjene paštetom od čvaraka. Karanački lovci ostali su vjerni svojoj deliciji - pljeskavicama od divljači. Osim mirisa čvaraka i spomenutih delicija, Karancem se širio zamamni miris kobasica iz tanjurače, sarme, graha i čobanca. Ovakvoj gastroponudi samo rijetki su mogli odoljeti. Dakako, ni posjetitelji nisu izostali, premda je u ranim subotnjim satima počeo padati gusti snijeg. Mnogi su zaključili kako je snijeg upotpunio vašar i dao mu pravi zimski ugođaj, jer kakav bi to zimski vašar bio bez bijelog pokrivača.

Zadovoljan je bio Vladimir Škrobo-Bajo, idejni tvorac Čvarakfesta i ''karanačkog čipsa''. U svom stilu objasnio je kako čvarke, zapravo, treba slušati. Kaže kako oni u kazanu prvo mljackaju, potom cvrče, a na kraju šuškaju.

- Baranjski čvarak mora biti dugačak i tanak. Ako nije takav, nije baranjski - istaknuo je Bajo, podvlačeći kako Dalmatinci imaju maslinu, a Baranjci i Slavonci - čvarak. Drugo mjesto na Čvarakfestu osvojila je osječka braniteljska zadruga Donji grad, a treće OPG Stara Baranja iz Kneževih Vinograda. Svježe domaće čvarke došli su kušati i župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić te načelnik općine Kneževi Vinogardi Deneš Šoja. Zimski vašar i Čvarakfest suorganizirali su TZ Baranje, Baranjska kuća, MO Karanac, mjesne udruge i udruge Čuvari starih zanata.

Ivica GETTO
BROJNI IZLAGAČI NA VAŠARU

Na Zimskom vašaru izlagali su: Ivan Jug, Ilija Vonić, Ilonka Horvat, Milorad Stojković, Marko Vrtarić, Josip Kokić, Davor Hržica, Dalibor Gili, Josip Grabar, Čuso d.o.o., Braniteljska zadruga Donji grad, Stara Baranja, OPG Božidar Glavaš, OPG Berislav Barbarić, OPG Parag, Slastičarnica Kolodvor, OPG Major, Zadruga Leta, LD Srndać Karanac, OPG Kraljik, Udruženje Baranja, druga Tradicijom za budućnost, Davor Kuruc, obrt za izradu etnosuvenira Farma, Adam Ćosić, Olga Šumiga, OPG Borbala, domaća radinost Kovač, Udruga žena Duboševica, Sabo produkt, OPG Bošnjak i OPG Đurković.

Možda ste propustili...

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike