Regija
PRODAJA STANOVA KOJI SU U VLASNIŠTVU RH

Županjske branitelje iznenadila
visoka cijena kvadrata stanova
Objavljeno 30. studenog, 2015.
Očekivali oko 500 eura za kvadrat, a cijena će biti oko 800 eura

ŽUPANJA – Ministarstvo obrane u gradu Županji upravlja s 27 stanova, a zahtjev za njihov otkup, kako doznajemo u Službi za odnose s javnošću MORH-a, podnijelo je 18 korisnika. Odluku o prodaji stanova donijela je Vlada RH u ožujku ove godine, a rok za podnošenje zahtjeva bio je 30. lipnja. Pravo na otkup imaju korisnici stanova, odnosno hrvatski branitelji, djelatni i umirovljeni pripadnici MORH-a i MUP-a i obitelji umrlih pripadnika MORH-a i MUP-a, aktivni i umirovljeni državni službenici i namještenici te ostali korisnici. Da bi ostvarili pravo na kupnju, korisnici ne smiju u svome vlasništvu imati stan ili kuću u mjestu prebivanja ili u mjestu u kojem je stan koji se prodaje. Pravo na otkup imaju korisnici koji su u stanu najmanje pet godina, a koji do sada nisu pravovremeno podnijeli zahtjev po prethodnoj Odluci. Nova Odluka Vlade RH obradovala je korisnike koji su konačno dobili mogućnost trajno riješiti stambeno pitanje, no nekima je, požalili su nam se, sada sporna otkupna cijena. Priznaju da su očekivali oko 500 eura za kvadrat, što smatraju prihvatljivim iznosom o kojem se, kažu, i govorilo.

– Dobili smo informaciju da će četvorni metar koštati 800 do 900 eura, što nas je neugodno iznenadilo. Stanari su nezadovoljni, odustaju od kupnje, a neki su već i iselili iz zgrade. Supruga i ja još uvijek čekamo papire za stan u kojem živimo, da vidimo koliko su nama zaračunali pa ćemo odlučiti što ćemo dalje - ispričao nam je korisnik stana. Na toliku cijenu, ako doista takva bude, kaže, neće pristati, jer smatra nerealnim da se stanovi u Županji cijene isto kao i u Zagrebu. Je li doista riječ o spomenutim iznosima, upitali smo u MORH-u, a iz Službe za odnose s javnošću umjesto konkretnog odgovora, poslali su nam način izračuna otkupne cijene stanova.

- Za izračun cijene koji je propisan Odlukom o prodaji stanova u vlasništvu RH kojima upravlja MORH, uzimaju se različiti parametri, ovisno o vrijednosti stana, za koji postoji stručni izračun. Dobiva se umnoškom veličine stana i etalonske cijene građenja umanjene za iznos amortizacije s umnoškom koeficijenta položaja stana u zgradi i koeficijentom veličine naselja te umnoškom osobnog popusta koji se priznaje kupcu - stoji u odgovoru. Osobni popust će se formirati kao zbroj godina provedenih u Domovinskom ratu i godina provedenih kao izbjeglica, prognanik i povratnik. A u slučaju kupnje jednokratnom isplatom ostvarit će se dodatnih 15 posto popusta. U MORH-u opovrgavaju navode kako je otkupna cijena stana ista u Zagrebu i u Županji.

- Grad Županja s 12.185 stanovnika ima koeficijent veličine naselja 1,10, dok stanovi u Zagrebu imaju koeficijent 1,30 - odgovaraju. Primjerice, i stan u Osijeku ima koeficijent 1,30 kao naselje s više od 100.000 stanovnika, a u Slavonskom Brodu, koji je u skupini naselja iznad 50.000 stanovnika, koeficijent je 1,20. Troškove utvrđivanja kupoprodajne cijene snosi kupac. Iako je u Županji podneseno 18 zahtjeva, konačan broj stanova koji će biti predmetom prodaje - napominju u MORH-u - ovisit će o utvrđenom pravu na otkup istih. Stanovi za koje korisnici nisu podnijeli zahtjev za kupnju, prenijet će se Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
PODMIRITI SVE OBVEZE

Zanimljivo je istaknuti da su prema lanjskom izvještaju Državne revizije MORH-ovi stanovi diljem Hrvatske useljeni bez odgovarajućih akata, kriterija i ugovora o najmu, uz smiješne i k tome često nepodmirene najamnine. “Visina najamnine propisana je Odlukom i utvrđuje se u visini dvostrukog mjesečnog iznosa zajedničke pričuve koja se plaća u stambenoj zgradi u kojoj se stan nalazi”, pojasnili su nam u MORH-u. A u trenutku kupnje korisnici moraju imati podmirene sve obveze glede najamnine i troškova života u stanu.

Možda ste propustili...

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

NA TRGU U SREDIŠTU NAŠICA

Škola je predstavila strukovna zanimanja

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

Najčitanije iz rubrike