Mozaik
DRUŠTVENA KRONIKA U OSJEČKOM HNK-U

Nakon izvedbe drame “Moć zemlje”
slavila se premijera, ali i tri
nagrade Hrvatskog glumišta
Objavljeno 30. studenog, 2015.
Feštalo se u slavonskom “štihu”, u duhu same predstave

Tradicionalni domjenak nakon premijere u svečanom foyeru Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, ovaj put nakon premijerne izvedbe drame "Moć zemlje" Janka Matka, protekao je u znaku slavlja, i to dvostrukoga.

Jedno slavlje bilo je zbog uspješne premijere, a drugo, još veće, zbog tri godišnje nagrade Hrvatskog glumišta koje je nekoliko dana prije dobilo osječko Hrvatsko narodno kazalište.

Podsjetimo, na svečanosti održanoj 24. studenoga osječko Kazalište zaslužilo je tri vrijedne statuice pa i onu najviše cijenjenu – za dramsku predstavu godine u cjelini ("260 dana"), zatim za najbolji praizvedeni suvremeni dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave (dramaturginja Ana Prolić, također za "260 dana") te za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina u području opere (Leon Košavić za ulogu Don Giovannija u istoimenoj operi W. A. Mozarta).

Sve navedeno ponovno je istaknuo intendant Božidar Šnajder, čestitajući svim nagrađenima, za što su okupljeni na domjenku nazdravili i šampanjcem. Glavni "krivci" za novu premijeru – redatelj Želimir Mesarić, ravnatelj Drame Miroslav Čabraja, glumice i glumci Davor Panić, Ivana Gudelj, Ljiljana Krička Mitrović, Duško Modrinić, Aleksandar Bogdanović, Anita Schmidt, Aljoša Čepl i drugi – primali su čestitke za uspješno uprizorenje. Upućivali su im ih i čelnici Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, poput osječko-baranjskog župana Vladimira Šišljagića i njegove kći Dine, odnosno dogradonačelnika Vladimira Hama i supruge Marije ili Dražena Alerića, pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada, te njegove supruge Blaženke Alerić iz Odsjeka za protokol, promidžbu i međunarodnu suradnju Grada.

Ponovno je tu bio niz sveučilišnih nastavnika, liječnika i gospodarstvenika, kao i redovitih posjetitelja premijernih izvedbi, poput dramskog pisca i novinara Davora Špišića. Bilo je lijepo vidjeti da je ponovno nekoliko članova Drame, Opere i Plesne skupine došlo podržati svoje kolegice i kolege. Budući da "Moć zemlje" ima slavonski "štih", a i bilo je razloga za slavlje, bili su naručeni tamburaši, uz čiju se svirku feštalo do kasno u noć.

Tomislav LEVAK

BILI SU

NARUČENI TAMBURAŠI, UZ ČIJU SE SVIRKU FEŠTALO DO KASNO U NOĆ

Možda ste propustili...

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

Najčitanije iz rubrike