Sport
EKSKLUZIVNO: POTENCIJALNI KUPCI OSJEČKOG PRVOLIGAŠA

Mađari kupuju NK Osijek: Puskas FC zainteresiran za dionice “bijelo-plavih“
Objavljeno 28. studenog, 2015.
Mađari bi snimanje stanja u klubu trebali početi već sljedećeg tjedna

Grad Osijek, Gradska banka d.d. u stečaju i Vodovod Osijek d.o.o. objavili su ovih dana kako produžuju rok prijave za javno prikupljanje ponuda za kupnju dionica NK Osijek bez isticanja početne cijene.

Objašnjenje je bilo kako potencijalnim kupcima nedostaje vremena za prikupljanje potrebne dokumentacije, a dio njih želio se uvjeriti u stvarno stanje financija osječkog prvoligaša prije nego što pošalju obvezujuće ponude.

Snimanje stanja pa ponuda

Naglasak je bio na tome da zainteresiranih ima, a kako to nije “prazna priča”, svjedoče i ekskluzivni dokumenti pristigli u redakciju Glasa Slavonije. Radi se, naime, o pismu namjere poslanom na četiri adrese: gradonačelniku Osijeka, Vodovodu d.o.o., IPK-u d.d. u stečaju i Gradskoj banci d.d. koje je poslano iz Puskas Futball club kft., a koje je potpisano od zastupnika Laszla Meszarosa (na službenoj web-stranici naveden je kao tehnički direktor kluba) i Tamasa Halmija. U njima se ističe zainteresiranost za kupnju dionica pozivajući se na objavljeni natječaj, ali, kako navode, “zbog kompleksnosti pravne i financijske strane ove transakcije potrebno je dubinski snimiti poslovanje NK Osijek s.d.d.”, a koje su oni dužni obaviti prije slanja obvezujuće ponude. Stoga su zatražili i produženje roka, zaključno s 24. prosinca 2015. Upravo je taj datum označen i u obavijestima o produženju roka prijave, a nakon čega bi, 29. prosinca u 12 sati u velikoj vijećnici Grada Osijeka, trebalo biti javno otvorene ponude. Kako, pak, neslužbeno doznajemo, Mađari će snimanje stanja početi već sljedećih dana. Dobra je vijest za osječkog prvoligaša da ozbiljno zainteresirane strane postoje, pa time i završavaju bilo kakve priče o tome kako je rok produžen jer zainteresiranih zapravo nema! I prije su dolazile informacije o potencijalnim mađarskim strateškim partnerima i investitorima u klub iz Gradskog vrta, no ovo je prvi put da je doista i stiglo otvoreno pismo namjere, kojim se to i dokazuje.

Suradnja s Realom

Inače, Puskas akademija pokrenuta je 2007. godine na 80. rođendan najslavnijeg mađarskog nogometaša, po kojem klub i nosi ime (Ferenc Puskas umro je godinu dana prije, nap.a). Jedan od osnivača Akademije sam je mađarski premijer Viktor Orban, veliki zaljubljenik u nogomet, koji je bio aktivni nogometaš i u vrijeme svog premijerskog mandata. Sjedište kluba je u mjestu Felcsut, gdje je Orban proveo djetinjstvo. U početku je zamišljena kao akademija za stvaranje mladih nogometaša, pa su se odmah uključili u lige mlađih uzrasta. Veliki dan za Akademiju bio je 1. srpnja 2012., kada je polaznik Akademije Ádám Gyurcso debitirao za mađarsku reprezentaciju. Bio je to prvi znak da se Puskas akademija uključi i u seniorski nogomet. Iskorak su učinili 2013. godine, kada su svoju seniorsku momčad uključili u elitnu mađarsku ligu (OTP Bank liga). Paralelno u Akademiji su nastavili razvijati i mlade nogometaše pa su se ove godine uključili u Ligu prvaka za mlade uzraste, gdje su u skupini s Apoelom i Celticom bili drugoplasirani, iza škotskih predstavnika. U Youth Champions league, naime, ove sezone igrale su 64 momčadi, polovina njih igrala je zahvaljujući zaslugama seniora (poput Dinama), a ostatak je taj status stekao osvajanjem juniorskog prvenstva svoje zemlje. Suradnja s drugim klubovima i akademijama nije novost, Puskas akademija ima svoje podružnice diljem zemlje, a već surađuje s klubovima u Poljskoj, Ukrajini i Rumunjskoj. Također, vrlo je značajna suradnja s madridskim Realom, zajednički su pokrenuli trening-centar koji nosi naziv “Socijalna sportska škola jednakih mogućnosti”, u kojem kroz sport podižu ekološku svijest i pomažu socijalno ugroženima. Puskas akademija i NK Osijek već su surađivali, pa su tako početkom ove godine mlađe momčadi “bijelo-plavih” bile gosti Puskas akademije, a terenima u Felcsuttu koristili su se i seniori Osijeka.

Krešimir LACKOVIĆ
VEĆ IMAJU OSJEČKI ŠTIH

Ne možemo predvidjeti kako će se priča s Puskas akademijom i NK Osijek razvijati, no kako god priča završi, potencijalni mađarski partneri u svojim redovima već imaju osječki štih. Naime, u momčadi Puskas akademije igra bivši “bijelo-plavi” prvotimac Marko Dinjar, koji se tamo preselio nakon što je godinama bio standardni igrač Gyora. Od ove sezone posao u Akademiji pronašli su i osječki treneri Ivica Kulešević i Dino Skender, nakon što su neko vrijeme sjedili na klupi druge momčadi Rijeke. Nisu to jedini Hrvati u Felcsutu. Trener prve momčadi je proslavljeni “vatreni” Robert Jarni, kojem kompletan stožer čine Hrvati (Saša Glavaš, Jure Božinović i Sandro Tomić). U momčadi je i Vinkovčanin Renato Kelić, Zagrepčanin Ivan Herceg (prije igrao u Interu, Lokomotivi, Maccabiju) te iskusni prvoligaški igrač Stipe Bačelić-Grgić.

PRODUŽENJE ROKA

U PISMU JE NAGLAŠENO KAKO ĆE IZ MAĐARSKE PRIJE PONUDE SNIMITI STANJE U KLUBU

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike