Novosti
NAJBOLJI GOSPODARSKI REZULTATI OD 2008. GODINE

Gospodarstvo stabilizirano,
hrvatski BDP porastao za
iznenađujućih 2,8 posto
Objavljeno 27. studenog, 2015.

Vezani članci

MILANOVIĆ, KARAMARKO ILI PETROV - SVE IH ČEKA ISTO:

Hrvatsku 2016. čekaju oštri rezovi jer će država morati uštedjeti još 3 mlrd. kuna

U trećem tromjesečju ove godine hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za 2,8 posto, objavio je u petak prve procjene Državni zavod za statistiku koje pokazuju kako je riječ o najvećem rastu gospodarstva nakon 2008. godine.

Konkretno, u odnosu na isti kvartal prošle godine hrvatsko je gospodarstvo raslo za 2,8 posto, dok je u odnosu na drugo tromjesečje ove godine BDP veći za 1,3 posto. Riječ je o već četvrtom tromjesečju zaredom kako BDP raste. Glavni uzroci rasta u trećem tromjesečju su rast potrošnje kućanstava za 1,6 posto i turistička sezona, a po djelatnostima gledano najveći doprinos dala je prerađivačka industrija. Prema podatcima DZS-a, industrijska proizvodnja u listopadu bila je za jedan posto veća u odnosu na rujan, dok je na godišnjoj razini njezin rast 6,4 posto.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić na konferenciji za novinare zadovoljno je iznio podatke o gospodarskom rastu kazavši kako oni potvrđuju da je “ova vlada sa svojim partnerima, poduzetnicima i građanima, izvukla zemlju iz gospodarske krize.” “Slušamo da je Hrvatska u izrazito teškoj gospodarskoj situaciji, no Hrvatska je definitivno izašla iz krize zahvaljujući ovoj vladi i izražavam u ime svih svojih kolega zadovoljstvo i ponos. Moram poručiti javnosti i našim potencijalnim partnerima u budućoj vladi da smo spremni uložiti sve svoje napore u stabilnost hrvatskog gospodarstva i gospodarski rast. Pokazali smo da smo odgovorno vodili državu i da smo je iz šestogodišnje recesije doveli do ozbiljnog gospodarskog rasta”, kazao je Grčić naglasivši kako je Hrvatska u zamahu te da je vrlo važno da se nova vlada i parlament što brže konstituiraju i “da se nastavimo baviti vrlo ozbiljnim poslom” kako bi se pozitivni trendovi nastavili.

Grčić je istaknuo kako je Hrvatska druga u Europi po stopi rasta BDP-a, gledajući dva zadnja kvartala. Napomenuo je kako je u trećem tromjesečju najveći doprinos dala turistička potrošnja i dobar rezultat industrije. Dodao je kako nakon sedam godina rast bilježi i građevinski sektor, kao rezultat infrastrukturnih projekta i financiranja iz EU fondova. Investicije su u trećem kvartalu rasle za 2,2 posto, a izvoz za osam posto, kazao je Grčić zaključivši kako je hrvatsko gospodarstvo definitivno stabilizirano.

Grčić je odgovarajući na pitanje novinara kazao kako će se o povećanju plaća zaposlenima u javnim službama tek raspravljati. Naime, prema sporazumu koji su potpisali sindikati javnih službi i tadašnji premijer Ivo Sanader, osnovica plaće u javnim službama bit će povećana za šest posto nakon što dva uzastopna tromjesečja BDP bude prosječno rastao za dva posto. Za takvo povećanje plaća iz proračuna bi trebalo izdvojiti 1,8 milijardi kuna.I.Mikulić

ŠANTIĆ ZADOVOLJAN, HUP KAŽE KAKO JE RAST NEDOVOLJAN

Glavni ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić komentirajući rast BDP-a kazao je kako je rast veći od očekivanja te da moramo biti zadovoljni. “Ovo su već stope rasta koje bi, ako se zadrže, rezultirale pozitivnim utjecajem na domaće tržište rada i postupni oporavak standarda građana”, kazao je Šantić. Glavni direktor HUP-a Davor Majetić, međutim, kazao je kako ovi rezultati predstavljaju hvalevrijednu promjenu u ekonomskim kretanjima, ali da je to nedovoljno jer je rast znatno manji od visine kamata za otplatu dospjelih dugova. Kazao je kako je to krhak i upitno održiv rast jer izostaje zamah privatnih investicija i novo zapošljavanje u privatnom sektoru. Rast je, kazao je, ostvaren u odnosu na vrlo nisku bazu, uz vrlo slabe strukturne reforme i ne može bitno utjecati na promjenu ukupne ekonomske situacije.

RAST SE NE TEMELJI NA ZDRAVIM OSNOVAMA

- Raduje nas pozitivno kretanje BDP-a, no upozoravamo kako se ovaj gospodarski rast ne temelji na zdravim ekonomskim osnovama. To potvrđuje samo izvješće Državnog zavoda za statistiku. Osam od deset ekonomskih kategorija pada i stagnira, a samo dvije uistinu pridonose rastu - turizam i prerađivačka industrija. Na svim smo nepopularnim ljestvicama Europske komisije. Imamo najveću stopu nezaposlenosti, nezaposlenih mladih, kao i stopu dugotrajne nezaposlenosti - komentirala je kretanje BDP-a Ivana Maletić iz HDZ-a.

Možda ste propustili...