Regija
PROJEKT “DVIJE RIJEKE I JEDNA GORA”

Ekocentar Zlatna greda nudi posjetiteljima učenje i zabavu
Objavljeno 27. studenog, 2015.

ZLATNA GREDA - U obnovljenom Ekocentru Zlatna greda održana je završna konferencija projekta “Dvije rijeke i jedna gora”, na kojoj su predstavljeni njegovi rezultati. Na konferenciji su, osim predstavnika projektnih partnera, Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Parka prirode Papuk i Nacionalnog parka Dunav-Drava iz Mađarske, nazočni bili i članovi EU komisije, predstavnici ministarstava, dožupan osječko-baranjski Dragan Vulin, predstavnici regionalne i lokalne samouprave, zaštićenih područja, poslovnog sektora, obrazovnih institucija te ostali partneri. Projekt je sufinancirala Europska unija u sklopu IPA prekograničnog programa Mađarska - Hrvatska, a njegova ukupna vrijednost iznosi 1.021.266,70 eura.

Udruga Zeleni Osijek u sklopu projekta uspjela je obnoviti u požaru uništenu zgradu i postojeću infrastrukturu u Ekocentru Zlatna greda te opremiti nove učionice za rad s djecom. Kako ističe Jasmin Sadiković, predsjednik te udruge, u učionicama će se provoditi edukativne i interaktivne radionice te škole u prirodi. U okolišu Ekocentra, pak, sagrađen je i opremljen zabavno-edukativni park koji će na jedinstven način omogućiti stjecanje novih znanja i razvoj motoričkih sposobnosti posjetitelja. Novost je i ekoknjižnca u kojoj će svi imati priliku doznati nešto više o prirodi koja ih okružuje, biološkoj raznolikosti i održivom razvoju.

- Uz sve spomenuto, treba reći kako je okoliš Ekocentra uređen i prilagođen za ekoturiste, a sagrađen je i parking za bicikliste i automobile. Osmišljeni su i novi ekoturistički sadržaji, poput kanuing tura na Dunavu i Dravi, Kopačkom ritu, biciklističke, odnosno fotosafari ture, i niz drugih - naglasio je Sadiković, dodavši kako su razrađeni novi ekoturistički programi koji u višednevnim obilascima koriste sadržaje projektnih partnera. Zaključeno je kako su uspješno ostvareni ciljevi projekta, povećanje turističke aktivnosti prekograničnog područja te poticanje održivog gospodarskog razvoja i upravljanje prirodnim resursima duž regije Mura - Drava - Dunav.

Cjelokupnu obnovu Ekocentra omogućili su i Ministarstvo regionalnog razvoja, Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma, Ured za udruge Vlade RH, Fond za zaštitu okoliša, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva te Hrvatska turistička zajednica. Ivica Getto

Ekoknjižnica nudi informacije o biološkoj raznolikosti okruženja i održivom razvoju

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana