Kultura
KREATIVNA EUROPA - RAZGOVOR S IGOROM TRETINJAKOM

Čast je UAOS-u uključiti se u veliki međunarodni projekt o pionirima europskog lutkarstva
Objavljeno 28. studenog, 2015.
Sudjeluju četiri europske umjetničke institucije, a nositelj je talijanski grad Cividale del Friuli

OSIJEK - U najavi 6. Lutkokaza, međunarodne revije lutkarstva, koji se od 25. do 28. studenoga održava u Osijeku, govora je bilo i o projektu Krativne Europe i pionirima europskih lutkara iza scene. U taj će se projekt uključiti i studenti Umjetničke akademije Osijek, koji će nakon niza predstavljanja najpoznatijih lutkara u taj projekt unijeti suvremene težnje i sve prikazati na 7. Lutkokazu 2016. godine u Osijeku. Nešto više o tom projektu u razgovoru je pojasnio Igor Tretinjak, asistent na programu za lutkarstvo Odsjeka za kazališnu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku.

Što je projekt "All Strings Attached - pioniri europskog lutkarstva iza scene" i tko sudjeluje u njemu?

Projekt "All Strings Attached - pioniri europskog lutkarstva iza scene" veliki je međunarodni lutkarski projekt nastao u sklopu Kreativne Europe. U projektu sudjeluju četiri europske umjetničke institucije: talijanski grad Cividale del Friuli koji je nositelj projekta te Lutkovno gledališče Ljubljana iz Slovenije, Titeres Etcetera Granada iz Španjolske i naša Umjetnička akademija. Osnovna ideja je očuvanje i promocija tradicije lutkarstva iz prvih desetljeća 20. stoljeća, usmjereno na tri važna lutkarska opusa nastala u tri različite sredine u isto vrijeme. Riječ je o slavnom Talijanu Vittoriju Podrecci, ocu profesionalnog slovenskog lutkarstva Milanu Klemenčiču i važnom španjolskom lutkaru Hermenegildu Lanzu.

Na koji način kroz projekt namjeravate realizirati ideju "očuvanja i promocije tradicije"?

U prvoj fazi tog dvogodišnjeg projekta odabrane će lutke biti restaurirane te će biti postavljena velika izložba. Ta izložba će u drugoj fazi krenuti na turneju od Ljubljane preko Osijeka i Granade do Cividalea, naslonjena na lutkarske festivale koji se održavaju u tim gradovima. Izložbu će pratiti obnovljene predstave Podrecce, Klemenčiča i Lanza te brojne radionice i seminari vezani uz restauraciju lutaka, ali i lutkarstvo općenito.

Koja će biti konkretna aktivnost UAOS-a?

Za razliku od ostala tri sudionika, koji donose u projekt tradiciju, Umjetnička akademija donijet će suvremenost, mladost i mladenačku kreativnost. Naime, naš je zadatak, odnosno zadatak naših studenata, napraviti izvedbeni most između važne etape u povijesti lutkarstva i današnjice kroz suvremenu predstavu modernog lutkarskog izričaja nastalu na temelju opusa velike lutkarske trojke. Predstava će imati premijeru u finalu projekta, na velikom festivalu Mittlefest u Cividale del Friuli, u srpnju 2017. godine.

Koje su koristi za UAOS zbog sudjelovanju u Projektu?

Krenemo li od kraja, velika je čast i karijerna prilika za studente imati premijeru na jakom međunarodnom festivalu poput Mittlefesta, koji privlači lutkarske i kazališne stručnjake, producente i umjetnike iz Europe i svijeta. No studenti će kroz projekt dobiti i teorijska i praktična znanja o vrlo važnoj etapi u povijesti europskog lutkarstva. Zahvaljujući projektu, Akademija i grad Osijek dobit će bogat, kvalitetan i jak program Lutkokaza 2016. godine, budući da ta naša umjetnička karavana stiže u Osijek upravo u sklopu sljedećeg Lutkokaza. Uz izložbu i predstave, projekt će u Osijek dovesti brojne prateće događaje te lutkarske stručnjake koji će voditi, ali i sudjelovati u brojnim radionicama i seminarima. Također, ovim projektom Akademija će se upisati u odabrano društvo institucija koje sudjeluju ili su sudjelovale u projektu Kreativne Europe, što nas postavlja kao vrlo privlačnog partnera za slične projekte.

Kada se UAOS priključio Projektu?

Akademija se priključila u njegovu nastanku, odlično uletjevši kao veza između te tradicije i današnjice.

Što Projekt konkretno dobiva sudjelovanjem UAOS-a?

Da je okrenut tek tradiciji i njenom očuvanju, projekt ne bi dobio na težini i na važnosti. Tu očuvanu tradiciju nužno je potrebno prenijeti u današnjicu, oživjeti je, ali u duhu današnjice. Bez toga bila bi tek uređeni relikt, uljepšan, ali mrtav muzejski izložak. Umjetnička akademija taj će važan relikt oživiti, udahnuti mu nov, moderan i suvremen život.

Sudionici projekta su: Lutkovno gledališče Ljubljana iz Slovenije, Titeres Etcetera Granada iz Španjolske i UAOS

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike