Kultura
ZNANSTVENI SKUP U VIKARIJATU U OSIJEKU

Strossmayer je krajem 19. stoljeća imao viziju ujedinjene Europe
Objavljeno 28. studenog, 2015.
Biskup je inzistirao na katedralama u romaničkom i gotičkom stilu

Jučer je u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, Instituta za novu evangelizaciju “Sv. Ivan Pavao II.”, Družbe “Braća hrvatskoga zmaja”; Matice hrvatske ogranak Osijek, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, održan znastveni skup u povodu 200. godišnjice rođenja i 110. obljetnice smrti Josipa Jurja Strossmayera, biskupa đakovačkog i srijemskog.

Znanstveni je skup održan u Vikarijatu u Strossmayerovoj ulici 58, u Osijeku, a tom je aktivnočću obilježena i 10. godišnjica svečanog postavljanja Strossmayerove biste u rondelu učenika gimnazije na ulazu u osječku Tvrđu, uz osječke nobelovce Ružičku i Preloga.

Na pročetku skupa glavni organizator prof. emeritus Ante Tucak izrazio je zadovoljstvo zbog organizaranja ovakvog skupa te posebice pozdravio visoke uzvanike koji su se odazvali skupu: nadbiskupa đakovačko-osječkog mosn. Đuru Hranića, glavnog tajnika HAZU-a akademika Pavla Rudana, predsjednicu Ustavnog suda Jasnu Omejec, savjetnika predsjednice RH Vladimira Šeksa, bivšeg predsjednika MH akademika Josipa Bartulića, osječko-baranjskog župana Vladimira Šišljagića, osječkog dogradonačelnika Vradimira Hama, akademike, zastupnike u Saboru, emerituse i profesore s osječkog Sveučilišta, predstavnike ustanova, kulturnih institucija te medija. Podsjetio je da je iz Osijeka do sada bilo 56 akademika te da će četvrta bista u rondelu biti Miji Kišpatiću, prvom članu HAZU-a iz Osijeka.

Akademik Rudan, nazočan u ime HAZU-a, govorio je i o toj hrvatskoj instituciji te čestitao prof. Tucaku na uspješnom organiziranju skupa. Nadbiskup Hranić podsjetio je na Strossmayerove govore u četiri toma, od kojih je sada posljednji u tisku te na Strosmayerov moto “Sve za vjeru i domovinu”.

U predavanju prof. dr. Vladimir Dugalića o temi “Strossmayerova vizija ujedinjene Europe”, osvrnuo se na nekoliko dokumenata u kojima J. J. Strossmayer (krajem 19. stoljeća!), govori o svojoj viziji ujedinjene Europe. Akademik Josip Bratulić govorio je na temu “Josip Juraj Strossmayer i slavenski narodi”, a prof. dr. Nevio Šetić o povezanosti Josipa Jurja Strossmayera i istarskih Hrvata.

Posebno zanimljivo bilo je predavanje akademika Andrije Mutnjakovića “Strossmayer - promotor umjetnosti”. Sa svog stručnog pogleda kao arhitekta, objasnio je zašto su đakovačka katedrala i osječka konkatedrala sagrađene u romaničkom i gotičkom stilu. Posebice je značajna bila katedrala u Loretu (Italija), najvećem marijanskom svetištu u svijetu. Oko Svete kuće preseljene iz Nazareta, reko Rijeke u to mjesto, nalazi se devet apsida i četiri kapele. U jednoj je i kapela Slavena, čiju je gradnju financirao Strossmayer. U njoj je i njegov porstret s geslom na hrvatskom “Sve za vjeru i dom”. Osječki akademik Mutnjaković zaželio je i nastavak gradnje rondela planiranim Perivojem hrvatskih velikana na lijevu i desnu stranu.

U glazbenom programu nastupili su učenici Glazbene škole Franje Kuhača na tradicionalnim tamburicama pod vodstvom nastavnika Marinka Ergotića.

Darko KOVAČEVIĆ

Četvrta bista u rondelu bit će Mije Kišpatića, prvog člana HAZU-a iz Osijeka

Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike