Osijek
PLAĆANJE PRIČUVE (ZASAD) SAMO S PROVIZIJOM

Zavod za stanovanje pregovara s bankama
Objavljeno 28. studenog, 2015.

Osječani su u proteklih godinu dana imali priliku, kao u rijetko kojem gradu u Hrvatskoj, račune komunalnih tvrtki osim u tim matičnim kućama bez provizije plaćati i na šalterima Hrvatske pošte. U idućih je godinu dana ta usluga proširena i na naplatna mjesta Konzuma i Tiska, i to na cijelom području Hrvatske.

No tom se pogodnošću neće nastaviti koristiti vlasnici stanova u stambenim zgradama kojima upravlja Zavod za stanovanje, bez obzira na to što je riječ o tvrtki u većinskom vlasništvu Grada, jednako kao što su to i Vodovod, Unikom i Ukop. Računi za pričuvu proteklih su se godinu dana također plaćali bez provizije, a sada su izuzeti iz palete.

Ocijenjeno je, naime, kako je ovdje zapravo riječ o obliku “privatne štednje”, dakle o sredstvima kojima ipak namjenski raspolažu pojedinci, a ne Grad Osijek. A ne zaboravimo da je za svaki račun plaćen u pošti proviziju u iznosu od 2,49 kuna plaćao Grad.

Istina, ta je provizija sada manja za 19 lipa i iznosi 2,30 kuna po uplatnici, no ako se zna da Zavod mjesečno izda 17 tisuća uplatnica i neka se polovina njih plati na šalterima, to je iznos od nekih 200 tisuća kuna godišnje, koji na ime te naknade “ide iz gradskog proračuna”.

Ipak, u Zavodu za stanovanje ne sjede prekriženih ruku.

- Bez obzira na ovo novo rješenje, i mi samostalno, kao Zavod, pregovaramo s poslovnim bankama kod kojih imamo otvorene kreditne linije da našim korisnicima omoguće plaćanje pričuve bez provizije na njihovim šlaterima - najavljuje Bodražić. Do tada, jedan primjer - za pričuvu u iznosu od 300-tinjak kuna jedna je naša čitateljica (koja nam je ustupila uplatnicu) platila 7,20 kuna naknade. D.Kuštro

Najčitanije iz rubrike