Osijek
ZNANSTVENI SKUP O DOMOVINSKOM RATU

Hrvatski istok u Domovinskom ratu pun je neistraženih tema
Objavljeno 28. studenog, 2015.

Drugi međunarodni interdisciplinarni znanstveno-stručni skup: Domovinski rat i njegovi društveno-gospodarski odrazi na razvoj hrvatskog istoka, koji će okupiti 53 znanstvenika i ponekog važnog povijesnog svjedoka, iz zemlje i inozemstva, održat će se 2. i 3. prosinca u Osijeku.

Kao i prošle godine, organizator skupa je Institut društvenih znanosti “Ivo Pilar” i njegov Područni centar Osijek, zajedno s partnerima, Odjelom za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru i ogrankom Matice hrvatske u Osijeku.

Kako nam je rekao prof. ddr. sc. Miljenko Brekalo, koji vodi Pilarov područni centar u Osijeku i na čelu je Programsko-organizacijskog odbora, ovogodišnji se skup održava pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Skup je sadržajno nastavak prošlogodišnjeg, koji je nosio naziv “Hrvatski istok u Domovinskom ratu - iskustva, spoznaje i posljedice”, a struktura je izlagatelja raznolika. Osim domaćih, tu su i sudionici iz inozemstva (Austrija, Italija, Mađarska, Srbija, Bosna i Hercegovina). U rasvjetljavanju nekih od najvažnijih tema iz Domovinskog rata i njime obilježenog poraća, kao i onih koje su neopravdano pale u zaborav, govorit će istaknuti liječnici, teolozi, pravnici, povjesničari, ekonomisti, humanitarni djelatnici, sveučilišni i srednjoškolski profesori, ustavotvorci, bivši i sadašnji nositelji državnih dužnosti. Tijekom dvodnevnog skupa, dodao je Brekalo, izlagatelji će javnosti predstaviti trideset i sedam radova iz povijesti, prava, sociologije, teologije, obrazovanja, kulture, antropologije, medicine, humanitarnog djelovanja, ekonomije, politologije te vojne taktike i doktrine.

Među sudionicima znanstveno-stručnog skupa o Domovinskom ratu brojna su poznata imena, poput mons. dr. sc. Marina Srakića, dr. sc. Damira Novotnyja, prof. dr. sc. Zlatka Kramarića, dr. sc. Mate Arlovića, dr. h. c. Vladimira Šeksa, prof. dr. sc. Josipa Jurčevića, Miroslava Rožca, doc. prim. dr. sc. Mladena Lončara, dr. sc. Krešmira Glavine, mr. sc. Vesne Bosanac, dr. sc. Stjepana Šterca, prof. dr. sc. Andrije Hebranga, prof. ddr. Miljenka Brekala, prof. dr. sc. Josipa Galića i i prof. dr. sc. Srećka Tomasa.

Dvodnevni će se skup odvijati u auli Rektorata, na Trgu Sv. Trojstva. Dan uoči početka skupa, 1. prosinca, u 18 sati, u Područnom centru Osijek Instituta “Ivo Pilar” (Šamačka 9/II), bit će predstavljen zbornik radova s prošlogodišnjeg skupa, a predstavljači će biti prof. dr. sc. Josip Vrbošić, doc. dr. Ivica Šola i prof. ddr. Miljenko Brekalo. D. Celing

Možda ste propustili...

IVAN ANUŠIĆ OSJEČKO-BARANJSKI ŽUPAN

Od komaraca do korone, neobična je godina iza nas

MJESTO KOJE SE OBVEZNO MORA POSJETITI

Terra Negra Country Club - oaza mira i dobrih trenutaka

GRADSKA LIGA PROTIV RAKA I ŽUPANIJSKI HZJZ

Svjetski dan nepušenja u nedjelju na Trgu Ante Starčevića

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

WALDINGEROVA 11, ILI KAKO SE (NE) BRINEMO O BAŠTINI

Oronula kuća skriva priče o Paulini Hermann i gradu

2

EPIDEMIJA PRODUŽILA LISTE

Ako niste hitni, na fizikalnu
ćete stići tek za pet mjeseci

3

OSAM MJESECI BEZ IZABRANOG STOMATOLOGA

Uskoro novi stomatološki tim u donjogradskom DZ-u