Osijek
CAFE-BAR MARJAN NEZAOBILAZAN ZA KAVU, “ČAŠICU RAZGOVORA” I BILJAR

Već pola stoljeća u vlasništvu osječkih Dalmatinaca - Lišnića
Objavljeno 28. studenog, 2015.
Ovom cafe-baru nisu odoljeli ni Dado Topić, Arsen Dedić, Kićo Slabinac...

Od sredine 60-ih godina prošlog stoljeća brojne su se djelatnosti ugasile, propale ili su, jednostavno, bez nekog posebnog razloga prestale postojati. No, ne i cafe-bar Marjan u Strossmayerovoj 15.

Punih je pola stoljeća, iz generacije u generaciju, jedan od nezaobilaznih ugostiteljskih objekata u Osijeku. Stari Osječani zacijelo još pamte 70-e godine kad su Matija i Grgo Lišnić otvorili lokal u samom središtu grada, a s vremenom je obrt naslijedio danas 60-godišnji Josip koji sada pomalo prepušta posao svojim sinovima, 30-godišnjem Marku i četiri godine starijem Ivanu. Josip u šali kaže da nije te 1973. ušao u lokal očekujući očev ukor zbog neke nepodopštine, ugostiteljska bi tradicija možda bila prekinuta.

- Moj je otac sjedio s nekim čovjekom i kad sam mu rekao zašto sam došao, predstavio mi je svoga gosta, tadašnjeg direktora Ugostiteljske škole u Osijeku i upitao me bi li upisao tu školu. U to vrijeme nisam ni sam znao što ću i vidio sam da nemam izbora. Nisam požalio i s vremenom sam zavolio taj posao koji nisam ni u doba najveće krize planirao napustiti. Svima koji kreću u bilo koji posao mogu poručiti da ne mogu odmah imati sav mogući luksuz, već da budu strpljivi i puno rade - savjetuje Josip. On je očevim odlaskom u mirovinu 1984. godine potpuno preuzeo posao, a u povodu okrugle obljetnice rada, ovih je dana interijer “Marjana” u cijelosti izmijenjen. Moderno, kako priliči vremenu, uređen je uz pomoć Josipovih sinova koji su za svoj životni poziv odabrali vođenje ove obiteljske tradicije. Štoviše, Ivan kao profesionalni nogometaš i Marko koji je profesionalni igrač biljara sve su podredili lokalu u kojem je, u šali kaže Ivan, i Markova velika ljubav – biljar – poznat brojnim poklonicima ovoga sporta. Umjesto nekadašnje kuhinje, koja je bila nezaobilazno mjesto za ručak brojnim Osječanima, Lišnići su se odlučili za najam soba i nisu pogriješili – centar grada mnogim je gostima Osijeka omiljeno mjesto za noćenje. Znaju to dobro i Dado Topić, Krunoslav Kićo Slabinac, a znao je i nedavno preminuli Arsen Dedić...

- Zajednički smo se odlučili prihvatiti obrt i nadamo se da ćemo nastaviti tako dobro kako su to činili dida, baka i otac. Vremena se mijenjaju pa smo odlučili sad organizirati partyje i privući mlađe goste koji će, vjerujem, uživati u novoobnovljenom prostoru - ispričao je Ivan koji je jučer, u povodu otvorenja obnovljenog kafića, napravio feštu i time označio novo uspješno radno razdoblje. Bar za sljedećih 50 godina!

Marija MIHELIĆ
NA KĆERIMA BIZNIS OSTAJE

Obitelj Lišnić, koja je dalmatinsko selo Vrpolje zamijenila Osijekom još davnih godina, sad se našla, u šali će, u “problemu”. Naime, Ivan ima dvije kćeri - dvoipolgodišnju Laru i šestipolgodišnju Ivu, dok je Marko otac jednogodišnje Marte i četverogodišnje Petre.

- Prekinuli smo niz muških nasljednika i nadamo se da će njih četiri prihvatiti obiteljski biznis. Ako ne, pobrinut ćemo se za još djece, ovaj put sinove - kroz smijeh kaže Ivan. Oba su brata, dakako, jako ponosna na svoje divne kćeri, no često su, kao Dalmatinci, na meti šala “o dici i sinovima.”

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

Najčitanije iz rubrike