Osijek
ČETVRTI DAN AAI@EDUHR

Identity harmonisation – standardizacija na međunarodnoj razini
Objavljeno 28. studenog, 2015.

Više od 800.000 članova akademske i obrazovne zajednice u Hrvatskoj uspješno koristi svoje elektroničke identitete iz sustava AAI@EduHr za pristup različitim mrežnim i mrežom dostupnim uslugama. Sustav AAI@EduHr temeljna je posrednička (middleware) infrastruktura sustava znanosti i obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

Sveučilišni računski centar (SRCE) Sveučilišta u Zagrebu u ulozi koordinatora sustava AAI@EduHr, putem specijaliziranog događanja – Dana AAI@EduHr, nastoji osigurati da informacije o ustroju, tehničkim, informacijskim i organizacijskim standardima te o radu središnjih funkcija sustava budu široko dostupne, kako predstavnicima matičnih ustanova i davatelja usluga, tako i krajnjim korisnicima.

Iz ovogodišnjeg, četvrtog zaredom Dana AAI@EduHr-a izdvajamo zanimljivo predavanje pod nazivom Identity harmonisation, koje je održala gostujuća predavačica Nicole Harris iz organizacije GÉANT. Inače, GÉANT je organizacija koja okuplja nacionalne akademske i istraživačke mreže u Europi, koordinira njihovu suradnju na izgradnji globalne e-infrastrukture znanosti i visokog obrazovanja te operativno upravlja paneuropskom mrežom GÉANT.

U predavanju Nicole Harris bilo je riječi o aktivnostima koje su vezane uz standardizaciju i razmjenu podataka o elektroničkim identitetima na međunarodnoj razini. Nicole Harris posebno je predstavila globalnu udrugu federacija e-identiteta REFEDS i njihove napore vezane uz harmonizaciju podatka koje federacije razmjenjuju. Također se osvrnula na stanje i smjerove razvoja globalnog sustava eduGAIN koji na operativnoj razini povezuje federacije e-identiteta i kojem je sustav AAI@EduHr punopravni član.

U nastavku programa Mijo Đerek iz Srca govorio je o povezivanju usluge Microsoft Office 365 sa sustavom AAI@EduHr, a Dubravka Lelas, također iz Srca, o povezivanju sustava AAI@EduHr i ISVU. Prijedlog implementacije višestupanjske autentikacije predstavio je Dalibor Kirchmayer, iz CARNeta.

U drugom dijelu skupa okupljenima se obratio mr. sc. Miroslav Milinović, pomoćnik ravnatelja Srca za informacijsku i posredničku infrastrukturu i voditelj AAI@EduHr, te predstavio rezultate vezane uz rad i razvoj AAI@EduHr u 2015. godini te planove za 2016. godinu. Posebno je naglasio značajan (40 posto) porast broja usluga u sustavu tijekom 2015. godine. Među ostvarenim iskoracima izdvojio je unaprijeđenu redundantnost i robustnost središnjih servisa sustava AAI@EduHr te uvođenje nove, unaprijeđene politike upravljanja korisničkim lozinkama.

- AAI@EduHr je autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava znanosti i visokog obrazovanja u RH. Ona omogućava da svi studenti, učenici u srednjim i osnovnim školama, zaposlenici u obrazovnim ustanovama visokog, srednjeg i osnovnog školstva te zaposlenici instituta, imaju i mogu aktivno koristiti svoj elektronički identitet za pristup mrežnim i mrežom dostupnim resursima - pojašnjava Nataša Dobrenić iz Ureda za odnose s javnošću Srca. V. Latinović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike