Gastro
ISTARSKE VINARIJE KOD NAJVEĆEG PRIVATNOG VINOGRADARA

Cattunarove malvazije - četiri asa s “četiri zemlje”
Objavljeno 28. studenog, 2015.
Crna zemlja daje specifičnu malvaziju kakva se ne može naći nigdje u Istri

Kao posljednju priču s jesenskog obilaska istarskih vinarija, a opisali smo doživljaje iz vinarija Trapan, Radovan i Ravalico, ostavili smo onu nastalu u vinariji Cattunar u Novoj Vasi, odnosno Brtonigli.

Vina Cattunar najveća su privatna vinarija u Istri. Osnovao ju je Franco Cattunar 1985. godine i danas s ukupno 56 hektara vinograda proizvodi oko 400 tisuća boca vina. Osime količine, o kvaliteti rada obitelji Cattunar, jer u posao su uključeni, uz Franca i suprugu Vesnu, i sin Edi te kćerka Nicole, govore brojne nagrade za vina osvojene u Hrvatskoj i inozemstvu. Među njima su i nagrade ostvarene u Londonu, na natjecanju koje organizira Decanter, kao i one u Italiji.

Cattunarovo najvažnije vino, pa i brend, svakako je malvazija na “četiri zemlje”. Naime, Općina Brtonigla, u zapadnom dijelu Istre, jedinstvena je po tome što na svome području ima sva četiri tipa tla koja se mogu naći u Istri. To su crvena (crvenica), crna, siva (s 25 posto aktivnog vapna) i bijela (27 i više posto aktivnog vapna) zemlja. Cattunarovi vinogradi rasprostiru se na sva četiri tipa tla, a u toj vinariji nastojali su iskoristiti ovaj prirodni fenomen pokrenuvši i zanimljiv projekt istraživanja u suradnji sa znanstvenicima zagrebačkog Poljoprivrednog fakulteta i riječkog Veleučilišta. Istraživanje se provodi šest godina, a od prošle godine vinarija je izišla na tržište s etiketom malvazije s četiri zemlje. Kako pojašnjava Vesna Cattunar, koja je uz supruga Franca nositelj ove obiteljske vinarije, na sva četiri tipa tla proizvodi se ista sorta grožđa - malvazija. Pri tome se analizom utvrđuje sastav tla na kojemu se proizvodi, a kontrolira se i teperatura i vlažnost zraka. “Berba grožđa na sva četiri tla mora biti istoga dana. Sva četiri vina odležavaju u odvojenim bačvama koje moraju biti identične, na vlastitim kvascima od malvazije, koje priprema Institut u Poreču”, opisuje Vesna Cattunar postupak proizvodnje malvazija kojima razlike donosi isključivo tlo na kojemu uspijevaju. Primjerice, navodi ona, malvazija s bijele zemlje ima intenzivan miris, ali okus to ne prati, on je nježan i linearan. “Crvena zemlja je malvazija karakteristična za cijelu Istru, kakva se može naći u podrumima mnogih istarskih vinara. Malvazija sa sive zemlje je mineralna, svježa, intenzivnog mirisa, koji prati i takav okus. Crna zemlja daje specifičnu malvaziju kakva se ne može naći nigdje u Istri - vino je mirisno, aromatično, svježe u ustima, masno...”, ističe Vesna.

Vinarija Cattunar proizvodi 15-ak vina. Osim malvazije i, naravno terana, tu je i muškat ruža i muškat bijeli, chardonnay, merlot i cabernet sauvignon. U ponudi su i dva rozea - od terana i muškata ruže porečkog, nekoliko vrsta rakija i dvije vrste pjenušca. “Bilo nam je stalo da proizvedemo pjenušac od malvazije. Imamo ga, kao i onaj od muškata, koji se pokazao vrlo dobrim. U proizvodnji koristimo dvije metode - klasičnu i metodu charmat”, pojašnjava Vesna.

Cattunarovi, kako ističe Vesna, nemaju problema s plasmanom svojih vina. Najveći dio završava na tržištu Hrvatske, a izvan granica izvoze ga u Italiju, Sloveniju, Englesku, Belgiju, pa i SAD.

Igor MIKULIĆ
Teran je kao divlji konj, ukrotiti ga može drvo

Osim malvazije, jasno je da se posebna pozornost u proizvodnji pridaje i teranu, za čije se ime, uz ostale istarske vinare i Cattunarovi bore sa susjedima Slovencima. Vesna ističe kako mnogi turisti nisu upoznati s teranom, kao vinskom sortom, očekujući da će kušati kiselo i agresivno vino. Međutim, kušanjem se uglavnom oduševe. Teran je kao divlji konj, kaže Vesna, ističući kako ga se “ukrotiti” može najbolje odležavanjem u drvenim bačvama i nekoliko godina. “Treba ga pri tome njegovati, pratiti, ublažavati, jer ima visoke kiseline i mnogo tanina”, pojašnjava. S obzirom na to da je 2015. godina za istarske vinogradare bila prilično dobra, Cattunarovi su se odlučili kasnije brati određenu količinu terana te proizvesti vino od sušenih bobica te sorte. Rezultat ćemo znati za koju godinu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike