Magazin
U SUKOBU SA SAMIM SOBOM NEODLUČNI MOST SADA NAILAZI NA KONTRAEFEKT

Cirkus je otišao predaleko
Objavljeno 28. studenog, 2015.

Most traži osnivanje poljoprivredne banke, HDZ i SDP su naravno suglasni, zaključeno je u prošli petak na trećem krugu pregovora o novoj vladi. Razvojna banka koja bi pratila poljoprivredne proizvođače najvjerojatnije bi se osnovala kao odjel unutar HBOR-a, ali bi mogla biti i banka unutar Hrvatske poštanske banke, koja je još jedina u državnom vlasništvu. Kako je riječ samo o listama želja, a bez razrađene strategije, ne čudi da su mišljenja podijeljena.

Osim toga svi pregovarači tijekom tog vikenda inzistirali su da do sad nije bilo govora o podjeli resora i dužnosti u budućoj vladi. To je za javnost, a da se stalno nešto kuha i muti u tim trima strankama već je svima jasno. A činjenica da Most na svaki krug pregovora šalje drugi pregovarački tim daje naslutiti da on još nema jasan stav komu bi se priklonio, pa će i pregovori očito potrajati. Naročito što u Mostu traže i napismeno na što su u HDZ-u i SDP-u spremni i u kojim rokovima bi se to ostvarilo.

Inače osim reformskog petka, prošli su vikend obilježila politička prepucavanja i nagađanja što će se iz cijele te zbrke na kraju izroditi. U SDP-u i HDZ-u neće zajedničku, reformsku ili vladu stručnjaka, kako je već nazvali, a na sve pristaju. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u intervjuu se čak posipa i pepelom te izjavljuje: “Da, govorio sam u kampanji o mostićima i stazicama. Ali, to je kampanja, zar je bilo za očekivati da hrabrim i podižem druge opcije? Priznajem, Most je fenomen”, naglo se probudio prvi HDZ-ovac. S druge, pak, strane čuje se da su čelnici Mosta spremni i na političke ucjene kako bi ostvarili svoje ciljeve. Ničim izazvan oglasio se, ali bez značajnijeg odjeka, čak i HHO, koji je ustvrdio da su Mostove reforme demagoške floskule u suprotnosti s Ustavom.

Nadalje, na nedjeljnu Mostovu klauzuru u Zagrebu najavio se i izbačeni Drago Prgomet, ustvrdivši da je bio pozvan. U Mostu su to demantirali pa zaštitaru dali naputak da ga ne pušta na sastanak. No, Stipe Petrina, koji je sve nezadovoljniji tijekom događaja, potvrdio je kako je on na Plitvicama tražio da se sasluša i Prgometa te je odlučeno da ga se pozove na sastanak. Ujedno je taj osebujni načelnik Općine Primošten izjavio da je njegov stav jasan: “Znam da zasigurno neću s HDZ-om. To mi je nezamislivo.”

Nakon svega, istoga dana, prošle nedjelje, Prgomet je najavio da će već u ponedjeljak svoju udrugu registrirati kao stranku HRID. Mislilo se da nitko iz Mosta neće s njim. Čak je tako mislio i Božo Petrov, kojem je, ali i svim zastupnicima Mosta, Prgomet poslao i pismo u kojem ih je pozvao da ne glume slijepo zajedništvo, budući da je poznato da pojedinci iskaču i rade im iza leđa. I tako je ostao samo gorak okus u ustima jer se pokazalo da Most nije nikakav treći put jer se iz dana u dan pokazuje da je situacija u njemu sve kaotičnija i bez odgovaračuje odgovornosti prema biračima.

Raskol i podjele među zastupnicima Mosta podgrijao je i njihov ekonomski strateg Ivan Lovrinović sa svojom monetarnom politikom koja je najavljila devalvaciju i zabranu valutne klauzule. Božo Petrov je pak optimist koji i dalje vjeruje u opciju reformske vlade stručnjaka, kojoj bi on mogao biti predsjednik, a da bi pregovori mogli biti gotovi za dva-tri tjedna.

l PONEDJELJAK: I dogodilo se: Drago Prgomet osnovao je stranku HRID te navodno pridobio dvije zastupnice Mosta pa tako u ovom trenutku uz sebe ima još dvije ruke u Saboru, one Gordane Rusak i Irene Petrijevčanin Vuksanović. Time je ujedno i HDZ ostao bez ozbiljnih šansi da s Mostom formira vladu. Petrov je, pak, o bivšem savezniku izjavio: “On je tramumatiziran i nezreo. Prebacilo ga je.” Tko je koga prebacio teško je prosuđivati, ali Petrov se tajno sastao i s guvernerom HNB-a, koji ga je uvjerio da odustanu od radikalnih monetarnih ideja devalvacije kune, na što su u Mostu i pristali. Naoko, Most se još drži skupa, ali raspad slijedi kad odaberu stranku, predviđaju politički analitičari. Analitičari su također uvjereni da Zoran Milanović i koalicija Hrvatska raste imaju veću šansu za sastav vlade.

l UTORAK: Kako prekosutra počinju konzultacije za formiranje vlasti, pretendenti za mandatare će predsjednici Kolindi Grabar Kitarović dostaviti potpise potpore. A glavnog u cijeloj priči, nezavisnu listu Most, baš sad potresaju podjele jer navodno više ne računaju na Prgometove zastupnice. “Gospođe su u nezgodnoj situaciji, podupiru nas, ali imaju neke obveze prema Prgometu”, objasnio je jedan od članova Nacionalnog vijeća Mosta. Petrov nam je, pak, kao s oltara ponovio kako se i dalje zauzimaju za reformsku vladu u kojoj bi participirali i HDZ-ovci i SDP-ovci. No, oni to odlučno odbijaju, ali Petrov kao da ne čuje dobro. Konkretnu odluku s kime bi onda oni mogli koalirati ne donose, a hoće li - ne zna se. Vjerojatno i neće, pa su, kako je i sam Petrov najavio, u tom slučaju najizgledniji novi izbori. “SDP i HDZ će morati pristati na reformsku vladu. Ako ne, idemo na nove izbore. Ako ljudi misle da ne radimo dobro, neka nas kazne, eto im ponovno SDP i HDZ, ali mi ne možemo pristati na to da iznevjerimo dobiveno povjerenje birača”, rezolutno je izjavio Petrov. Ali kako u hrvatskoj politici iznenađenja nikada ne manjka, moguće je da ipak mandatar bude ponovno Zoran Milanović jer Hrvatska raste ima najbliži koalicijski potencijal za potrebnih 76 ruku u Saboru. Da mandatar bude Tomislav Karamarko za sada se čini najmanje izglednim. Naime, čak i ako sada 16 zastupnika Mosta ostane zajedno, njihova podrška nije dovoljna HDZ-u za većinu. A hoće li ostati zajedno, pitanje je za jackpot iako Petrov kaže da će ostati jedinstveni iako ih se pokušava rušiti. Sada, tvrdi, djeluju 100 puta homogenije od SDP-a i HDZ-a i zajednički donose odluke za razliku od diktature u drugim strankama. Na kraju sve skupa, doznaje se, komplicira još i bivši mostovac Drago Prgomet, koji, iako je osnovao stranku HRID, želi biti novi lider Mosta. Nadalje, doznaje se i da Most želi Jadranku Kosor za savjetnicu. Predstavnici Mosta već su se nekoliko puta sastali s bivšom hrvatskom premijerkom jer smatraju da im ona može dati korisne savjete i oko reformi i oko pregovora o sastavljanju nove vlade. Dakle, kako smo već podcrtali, u hrvatskoj je politici sve moguće, a ujedno i nemoguće. Jednostavno, ne zna se tko tu koga...

l SRIJEDA: Opet se ništa bitno novoga ne događa jer Most, HDZ i SDP još uvijek nisu ni blizu konačnog rješenja. Ne pomažu ni kadrovske kombinacije na vrhu, odnosno ni to što je SDP Mostu ponudio mjesto šefa Sabora. Unatoč prvobitnim simpatijama sporost i neodlučnost Mosta sada nailazi na kontraefekt. Mediji više nisu za poštedu Mosta i Bože Petrova samo zato što se doimaju kao naivni i pošteni. Naprosto, prezreni su, pa se Petrova već počelo etiketirati politikantom koji se skriva iza velikih riječi, a najčešće su “reforme” i “stručnjaci”. A u stvarnosti je sasvim nešto drugo, prizemljenije - vlast pod svaku cijenu.

l ČETVRTAK: Kod predsjednice Grabar Kitarović počele su konzultacije o mandataru nove vlade, ali tek poslijepodne jer je imala intervju za doktorat iz međunarodnih odnosa na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti. Lideri stranaka došli su na Pantovčak, ali predsjednica nikomu nije dala mandat jer nitko nije skupio dovoljan broj potpisa. Milanović se pojavio sa 66 od potrebnih 76, dok Karamarko nije htio otkriti koliko imaju mandata više od poznatih 59, ali tvrdi da ih imaju. Predsjednica je ipak najavila prvi saziv Sabora za 3. prosinca, a sljedeće konzultacije za 7. prosinca. Uz to, obje su koalicije uvjerene da će uspjeti prikupiti dovoljno potpisa.

l PETAK: Ponovno ništa bitnoga, a kako će se rasplesti ova politička zavrzlama teško da bi predvidjela i baba Vanga. Most mijenja stavove iz dana u dan, vrluda s fiks-idejama, a od pola reformi već je i sam odustao, pa počinje već živcirati i one koje politika uopće ne zanima. Počinju biti u sukobu sa samima sobom. I stručnjaci su već izgubili strpljenje te navode kako Most nudi kopiju rodijačkog kapitalizma kakav smo već imali, uz obećanje da će bolje kontrolirati korupciju. Ekonomist Velimir Šonje stoga zaključuje: “Most se počinje uklapati u političko sivilo hrvatskog HDZ-SDP duopola.”

Cirkus je otišao predaleko. Most je dodatno, a kao što je i najavio, dao pismene testove HDZ-u i SDP-u. Kao u školici, stranka koja skupi više bodova, sastavljat će vladu. No, nitko za sada ne zna kriterije za bodovanje, kao ni tko će tako nepristran i objektivan donijeti konačnu ocijenu. Uglavnom, test se mora Mostu vratiti poštom, preporučeno s povratnicom... Potrošena je već i nikome prihvatljiva mantra da bi reformsku vladu koju bi podržali SDP, HDZ i Most trebao, po mostovcima, voditi stručnjak koji nije bio kandidat na izborima. U pregovorima su izgubljena dva tjedna, a čini se da nismo ništa bliže novoj vladi.

Piše: Damir GREGOROVIĆ

SPORNE TOČKE

U SDP-u i HDZ-u se uglavnom s Mostom u svemu slažu, ali ipak ima i spornih prijedloga mostovaca za “crvene i plave”.

SDP PROTIV: Ukidanje općina po broju stanovnika. SDP želi po održivosti; PDV: smanjenje odmah i plaćanje po naplati računa za sve tvrtke; Obustava istraživanja i bušenja Jadrana i gradnje termoelektrana; Ukidanje poreza na dobit i zaradu od dionica odmah i za sve; Nema štednje i kredita u stranoj valuti, jedina valuta je kuna.

HDZ PROTIV: Ukidanje županija i podjela Hrvatske na nekoliko regija; Ukidanje općina. HDZ u programu zapisao da će ojačati gradove i općine; Ukidanje valutne klauzule teško će podržati i u HDZ-u; HDZ se ranije žestoko protivio plaćanju PDV-a po naplati računa; EU je naredila rezanje manjka u proračunu, Most je za povećanje.

NOVI IZBORI
Koga će kazniti birači?

Jesu li novi izbori rješenje pat-pozicije SDP-Most-HDZ, pitanje je koje se sve češće postavlja, iako pojedini stručnjaci tvrde da mandataru treba dati i 60 dana da pokuša doći do većine. No, postanu li novi izbori uistinu realnost, veliko je pitanje kako bi se SDP i HDZ uopće postavili. Nema sumnje da bi i jedni i drugi u toj situaciji okrivili Most za neuspjeh pregovora. Ali, očito je i da ponovni odlazak na birališta nikomu ne odgovara jer tko zna koga bi birači kaznili za to što dogovor nije postignut. Inače, Most se treba najkasnije do 14. prosinca dogovoriti s HDZ-om ili SDP-om. Ako zastupnici tada polože prisegu, a poslije ne izaberu vladu, Sabor se raspušta, idu novi izbori, ali će zastupnici dobivati punu plaću šest mjeseci i pola plaće još pola godine. A takav trošak na trošak birači bi u slučaju novih izbora trebali drastično kažnjavati.

IZJAVA TJEDNA:
Prije će doći do 3. svjetskog rata nego što će Hrvatska dobiti vladu

U emisiji Hrvatskog radija "U mreži prvog" političku situaciju analizirao je i politički analitičar Anđelko Milardović, rekavši: "Na proces pregovora Mosta i vodećih koalicija gledam s nadom u povoljan ishod - da se ova priča materijalizira u obliku formirane Vlade", konstatirao je politolog Anđelko Milardović. Međutim, on se boji, kako je rekao, najgoreg rješenja jer nas "prema izjavama direktora Mostogradnje d.d. Bože Petrova možda čekaju i novi izbori". "Izgleda da će prije doći do 3. svjetskog rata nego što će Hrvatska dobiti vladu", zaključuje Milardović. On smatra da Hrvatska ima tri mogućnosti: prijeći preko Mosta, Most dići u zrak ili skočiti s Mosta. Čelnicima Mosta poručio je kako trebaju preuzeti odgovornost. "Preuzmi, brate, odgovornost - preuzmi pet ministarstava i kreni u reforme", poručuje Milardović.

Ostaje samo gorak okus u ustima jer se pokazalo da Most nije nikakav treći put budući da se iz dana u dan pokazuje da je situacija u njemu sve kaotičnija

Naoko, Most se još drži skupa, ali raspad slijedi kad odaberu stranku, predviđaju politički analitičari

Možda ste propustili...

DR. SC. PREDRAG HARAMIJA, PROFESOR NA ZAGREBAČKOJ ŠKOLI EKONOMIJE I MANAGEMENTA

Ključ pobjede na saborskim (i predsjedničkim) izborima izborne su jedinice

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG (I)

Populizam prelazi granice normale

Najčitanije iz rubrike