Novosti
TRAŽE PISANE ODGOVORE

Most i dalje ustrajava na reformskoj vladi
Objavljeno 26. studenog, 2015.

Vezani članci

BOŽO PETROV, ČELNIK MOSTA NEZAVISNIH LISTA

Ne smijem sa SDP-om? Nije bitno što ja želim ili ne želim

Most i dalje ustrajava na reformskoj vladi, objavljeno je nakon sjednice Nacionalnog vijeća Mosta nezavisnih lista.

- I dalje smo cijeli. Mi i dalje stojimo pri svojim stavovima. Bitne su nam reforme i čekamo pisana očitovanja SDP-a i HDZ-a. Stojimo i dalje pri reformskoj vladi, a ako se obje stranke slažu sa svim, ne vidim zašto je ne bi bilo - izjavio je Ivan Kovačić, gradonačelnik Omiša i jedan od članova Mosta.

Most je u četvrtak pregovarao sa SDP-om i HDZ-om o izbornom sustavu i o zahtjevu za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu. Most traži smanjenje broja zastupnika, niže zastupničke plaće...

- Smatramo da treba poslati važnu poruku da na svim razinama moramo smanjiti broj političkih dužnosnika, pa tako i zastupnika u Saboru - rekao je Mostov pregovarač Robert Podolnjak.

Naglasio je kako Most želi reformirati izborni sustav i referendumsko zakonodavstvo tako da se osigura jači utjecaj građana na političko odlučivanje, a očekuju i reformu lokalnih izbora te jačanje utjecaja preferencijskog glasovanja ili uvođenje kombiniranog izbornog sustava, u kojem bi se dio zastupnika birao neposredno. Podolnjak je također rekao kako Most od velikih koalicija očekuje da se pisano očituju na njihove prijedloge.

Kako je izjavio Arsen Bauk nakon sastanka u SDP-u, koalicija Hrvatska raste brani proporcionalni izborni sustav. “Ako bi došlo do nekih promjena u pravilima igre, tražili bismo konsenzus i o tome razgovarali s HDZ-om”, rekao je Bauk. Dodao je kako će se o proglašenju gospodarskog pojasa još razgovarati.

Oleg Butković iz HDZ-a je nakon sastanka u toj stranci rekao kako je HDZ za proglašenje gospodarskog pojasa.

- Oko toga pitanja angažirat ćemo se i na vanjskopolitičkom planu. Pokazali smo da smo samosvjesni, znamo što hoćemo, imamo tu pravnu obvezu - dodao je HDZ-ovac Miro Kovač.(D.Pav.)