Sport
NOGOMETAŠICE HRVATSKE U KVALIFIKACIJAMA ZA EP

Protiv Turkinja u Rijeci sačuvati drugo mjesto
Objavljeno 27. studenog, 2015.

Danas (petak), u 11.30 sati na zagrebačkom stadionu Maksimir okupit će se ženska seniorska reprezentacija Hrvatske koja će zatim produžiti u Opatiju, gdje će joj biti baza do ponedjeljka, kada će na riječkoj Rujevici igrati protiv izabrane vrste Turske.

To će izabranicama izbornika Zvonimira Kolaka biti četvrta utakmica u sklopu pete kvalifikacijske skupine za plasman na Europsko prvenstvo u kojoj naše najbolje nogometašice trenutačno drže drugu poziciju uz četiri osvojena boda. Ostvarivši u prethodna tri ogleda sve rezultatske opcije, počevši gostujućom pobjedom nad Turskom (4:1), zatim minimalno izgubivši u Zagrebu od favorizirane Njemačke (0:1) te krajem prošlog mjeseca remiziravši s Mađarskom (1:1) u osječkom Gradskom vrtu. Dosadašnji učinak dostatan je za drugo mjesto koje, zajedno s prvim, vodi na EP, ali s čijim se plasmanom u našem taboru previše ne opterećuju ponajprije stoga što do kraja kvalifikacija ima još pregršt prepreka prema kojima su Hrvatice krenule kao najslabije rangirana ekipa u skupini. Četiri boda na kontu već je značajniji napredak u odnosu na ostvarenja u bivšim sličnim prigodama tako da ne treba poletjeti i sve boljim našim igračicama natovariti breme nikad, do sada, ostvarenog plasmana. A i predstojeći ogled s Turkinjama ne govori o lakom upisivanju tri boda iako su Hrvatice na njihovu terenu ostvarile uvjerljivu pobjedu. Turkinje su, naime, potom odigrale tri utakmice i u dva navrata izgubile te u srijedu kod kuće remizirale s Rusijom (0:0) koja je uvodno svrstana kao drugi nositelj. Oprez nalaže i prethodni minimalni poraz Turkinja u Mađarskoj, dok o uvjerljivom porazu od Njemica ne treba razmišljati jer je ta ekipa druga dimenzija za ovu konkurenciju.

Izbornik Kolak bit će ponovno lišen usluga napadačice njemačke USV Jene Ivane Rudelić, koja još nije riješila problem s putnim ispravama, a izostat će i veznjakinja Osijeka Ivana Maltašić zbog akumuliranih žutih kartona. Nakon odrađene suspenzije iz tih razloga na raspolaganju je opet stoperka Leonarda Balog (Zaglebie Lubin, Poljska), koja će, izvjesno, zauzeti mjesto u početnoj postavi. Uz nju, za to će kandidirati i sljedeće pozvane igračice: Doris Bačić, Martina Čop (Sarajevo, BiH), Kristina Nevrkla, Violeta Baban, Izabela Lojna, Martina Šalek, Maja Joščak, Iva Kušar, Mateja Andrlić, Marija Kunštek (Osijek), Iva Landeka (USV Jena), Cristel Miočević (FC Yverdon Feminin, Švicarska), Kristina Šundov (Leverkusen, Njemačka), Monika Conjar (Pomurje, Slovenija), Sanja Sabo (Agram, Zagreb), Ivana Stanić (Dinamo Maksimir, Zagreb) te Ivana Bojčić i Anela Lubina (Split). Taj se kadar očekuje danas u Zagrebu iz kojeg će na Kvarner gdje će u poslijepodnevnim satima odraditi trening na riječkoj Kantridi. Tamo će odraditi i sutrašnji trening, dok će u nedjelju provjeriti travnjak na Rujevici, gdje će sutradan igrati kvalifikacijski susret s početkom u 16 sati. Predstavnik naše reprezentacije bit će Darko Kolesarić, uz kojeg će biti i tajnik Luka Žokić, dok će u stručnom stožeru osječkom izborniku asistirati treneri Ivica Milković (Zagreb), Robert Krznarić (Rijeka) i kondicijski Hrvoje Matijević (Zagreb) te Filip Šušnjara (Osijek) zadužen za rad s vratarkama. O zdravlju igračica brinut će se liječnica, dr. Vedrana Vondrak i fizioterapeutkinja Iva Meglajec-Papa, a o opremi osječki ekonom Branko Perković.

Dražen LEKŠAN
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike