Objavljeno 26. studenog, 2015.
Gdje ćeš boljeg jela od prave slavonske sarme - reći će gotovo svaki gurman koji sastojke za ovo ukusno, pravo zimsko jelo može pronaći na osječkoj tržnici. Štoviše, tradicija nalaže da se u studenome ukiseli kupus, pogodan ne samo za sarmu već i za brojna druga jela.
Prodavači na osječkoj tržnici tako su se i ovoga tjedna opskrbili dovoljnim količinama kupusa. Glavica se može kupiti po tri kune, odnosno pakirana u vreću od 25 kilograma za ukupno 50 kuna, odnosno dvije kune po kilogramu. U pripremi ove zimnice zatekli smo i 68-godišnjeg Ivana, koji kaže da ne propušta kiseljenje kupusa te da ima odličan recept.
- Kad kupim kupus, pustim da stoji dva dana i onda svakoj glavici uklonim loše gornje listove te izdubim korijen. U taj tuljak stavim soli do vrha i tako radim sa svakom glavicom koje slažem u plastično bure. U praznine oko glavica stavim četvrtine kupusa i kad sve složim, stavim na sve još šaku soli - pojasnio je Ivan, dodajući da sutradan ulije mlaku vodu i doda nekoliko zrnja kukuruza i papra te lovorov list. Kupus pokrije teškim predmetom kako bi sav bio u vodi i drži ga na toplom najmanje dva tjedna. Nakon isteka mjesec dana doda i jedan vinobran.
A osim kupusa, na tržnici se može naći raznog voća i povrća, i to po akcijskim cijenama. Pet kilograma krumpira stoji 15 kuna, a tri glavice zelene salate prodavači prodaju po deset kuna. Na nekoliko mjesta u ponudi su i kesteni maruni po 40 kuna za kilogram, japanska jabuka za 20, dok je limun na nekim mjestima moguće kupiti za nižu cijenu od uobičajene, točnije po 15 kuna, koliko stoji i kilogram grejpa. Sudeći prema ostaloj ponudi, zima i pahuljice snijega koje su jučer propadivale nisu otjerali kupce... M. Mihelić
Posjetitelji se ugrijali uz krem juhu od čičoka
Krem juha od čičoka dočekala je posjetitelje na ovotjednom Zelenom četvrtku, a predstavila ju je dugogodišnja prodavačica Marica Završki. Riječ je o pomalo zapostavljenom gomolju kojeg je, kako je pojasnila Ljiljana Olujić iz Eko rural neta, moguće pripremiti kandiranog, u pekmezu, džemu, sirupu pa čak i kao ukusan čips.
- To je biljka koju nije moguće iskorijeniti, vrlo je invazivna. No, ako se njome bavite, to može biti ozbiljan i vrlo lijep poduzetnički pothvat, kako je uspjelo Marici - rekla je Olujić.