Osijek
VRHUNSKE UMJETNIČKE IZVEDBE NA PRIRUČNIM KONCERTNIM POZORNICIMA

Glazbeni pedagozi, glazbenici i publika polažu velike nade u koncertnu dvoranu kod Eurodoma
Objavljeno 27. studenog, 2015.
Predvorje bivšeg Arheološkog muzeja, koji ugošćuje brojne koncerte, prostor je loše akustike

Poštovatelji ozbiljne glazbe, naročito oni zaljubljeni u zvuk glasovira, u posljednjih su se desetak dana susreli s pravom gozbom, za svoje uši i dušu.

Vrhunac bijenalnog Memorijala “Darko Lukić”, koji se u Osijeku održava od 1977. godine, bio je nastup mladog pijanista Aljoše Jurinića, kojega istaknuti znalci smatraju suptilnim umjetnikom velikog talenta.

Njegovom nastupu, u atriju bivšeg Arheološkog muzeja, prethodile su dvije koncertne večeri na kojima su svirali učenici srednjih glazbenih škola te studenti s muzičkih i umjetničkih akademija u Zagrebu, Budimpešti, Novom Sadu i Osijeku. No, ni to nije sve, u Hrvatskom narodnom kazalištu održane su tri uzastopne koncertne večeri. Na repertoaru je bio simfonijski koncert orkestra HNK-a u Osijeku, pod ravnanjem maestra Mladena Tutavca, sa solisticom Vesnom Podrug Kosjanenko. Zaljubljenici u glazbovanje a capella, dva dana poslije, mogli su u bivšem Arheološkom muzeju poslušati koncert Vokalnog ansambla i Djevojačkog zbora Brevis, koji nepogrešivo vodi meastra Antoaneta Radočaj Jerković. Tu ćemo stati s nabrajanjem.

Što je, osim, uistinu, vrhunske izvedbe, bilo zajedničko svim tim glazbenim događajima koji su, zacijelo, obilježili ovogodišnji koncertni i kulturni život u Osijeku? Neadekvatni koncertni prostor u kojem su nastupili! Naime, ni jedan od spomenutih prostora ne zadovoljava uvjete kakve zaslužuju glazbeni događaji tog ranga i formata. Čak ni osječko kazalište, koje volimo i poštujemo, “omotano u pliš”, kako će primijetiti muzikologinja Sunčana Bašić u svojoj glazbenoj kritici objavljenoj na portalu kultura.hr, ne posjeduje akustične uvjete za izvođenje solističkih dionica, odnosno solističko glazbovanje. Naime, pliš upija zvuk i onemogućuje njegovo širenje u prostoru. Posve je drukčija priča s vizualno atraktivnim predvorjem bivšeg Arheološkog muzeja, ondje, u preakustičnim uvjetima, zvuk divlja prostorom, pa preduga jeka uništava glazbeni događaj.

Razgovarali smo s nekoliko uglednih osječkih glazbenih pedagoga, profesoricom klavira u Glazbenoj školi Franje Kuhača Sandrom Mikulandrom Tutavac, umirovljenim profesorom klavira Damirom Sekošanom, koji je cijelu jednu epohu vodio Područni odjel Muzičke akademije u Zagrebu u Osijeku, izvanrednom profesoricom na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Antoanetom Radočaj Jerković i Domagojem Jukićem, glazbenim pedagogom i koncertnim promotorom. Svi se oni slažu kako je Osijeku prijeko potreban kvalitetan koncertni prostor, i to ne samo zbog kvalitetnog programa koji se odvija na sadašnjim priručnim koncertnim pozornicima nego i zbog brojne i upućene osječke publike. Iz tog razloga velika su očekivanja od buduće koncertne dvorane, koja je, u sklopu Eurodoma, sagrađena izvana, te se željno isčekuje trenutak njezina unutarnjeg uređenja. Ono što su istaknuli profesori Sekošan i Mikulandra Tutavac, za potrebe nove dvorane nužna će biti nabava pravog koncertnog klavira marke Steinway. Posljednji pravi koncertni klavir navodno je nabavljen prije Prvog svjetskog rata?! Grad koji pretendira biti europskom prijestolnicom kulture zaslužuje koncertnu dvoranu.

Draško CELING
PRED ESEKERIMA SVIRAO I ARTHUR RUBINSTEIN!

Među koncertne prostore u Osijeku koji zadovoljavaju akustične uvjete, naši su sugovornici istaknuli svečanu dvoranu Filozofskog fakulteta, koja, nažalost, više nije u toj funkciji, te crkve sv. Mihaela i sv. Križa u Tvrđi, kao i sv. Jakova Zebedejeva u Kapucinskoj. Profesor Sekošan, koji je počeo učiti svirati klavir 1948., sjeća se da su koncerti ozbiljne glazbe nekada održavani u dvorani sadašnje Županijske skupštine, reprezentativnom prostoru kuće Prandau-Normann (danas sjedište župana), na Trgu Ante Starčevića, velikoj dvorani na katu današnje Gradske i sveučilišne knjižnice te sadašnjem Domu Hrvatske vojske. Od njega smo čuli i nevjerojatan podatak da je, prema esekerskoj usmenoj predaji (ovaj bi podatak trebalo provjeriti u tadašnjem osječkom tisku), glasoviti pijanist Arthur Rubinstein, uoči Prvog svjetskog rata, nastupio i pred osječkom publikom!

Gradonačelnik: Imat ćemo višenamjensku dvoranu

Kako nam je rekao osječki gradonačelnik Ivan Vrkić, dvorana izrađena u sklopu kompleksa Eurodoma bit će dovršena kada u cijelosti budu određeni sadržaji, a oni su pak vezani uz financiranje ili mogućnost apliciranja za europski novac. Bit će to višenamjenska dvorana, istaknuo je Vrkić. Pregovori s Eurodomom u završnoj su fazi oko toga da Grad Osijek postane jedini vlasnik buduće koncertno-kongresne dvorane, dodao je, kako bi se moglo aplicirati za novac iz europskih fondova. Gradonačelnikov je plan da u definiranje tog prostora uključi i potencijalne partnere, a već postoje kontakti s osječkim Sveučilištem i HRT-om, koji bi mogli koristiti dijelove zgrade u Trpimirovoj ulici.

Možda ste propustili...

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike