Regija
NAKON 52 GODINE OBNOVLJENA ZGRADA BELOMANASTIRSKOG CRVENOG KRIŽA

Uštede na režijama 70 posto godišnje
Objavljeno 26. studenog, 2015.

BELI MANASTIR - U zgradi belomanastirskog GD Crvenog križa više se, u hladnom dijelu godine, ne mora sjediti u kaputima, nema više propuha, a za mjesečne režije tijekom zime neće se morati izdvajati i po više od 4000 kuna, od čega dio i od plaća djelatnika. Sredstvima Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša (78 posto) te prikupljenim od donatora, završeni su radovi na energetskoj sanaciji zgrade, čija je ukupna vrijednost bila 545.000 kuna.

- U Hrvatskoj ima 130 društava Crvenog križa. Kada sam dolazio ovamo, mislio sam da ću nazočiti rutinskom poslu primopredaje objekta, ali nakon dolaska, shvatio sam da ovo nije rutinski posao. Vi ste svijetla iznimka, a vaš primjer prenosit ću diljem države jer ste prvo društvo koje je uspjelo energetski obnoviti zgradu. Vašim koracima trebali bi krenuti i ostali - rekao je na predstavljanju završetka projekta energetske obnove zgrade predsjednik HCK Josip Jelić, obraćajući se donatorima, direktorici Baranjske razvojne agencije Milici Milosavljević, koja je izradila i nominirala cijeli projekt, nadzornim tijelima te Ivanu Zadravcu, čija je tvrtka Zadravec prije roka završila sve planirane radove. Kako je istaknuo predsjednik GDCK Beli Manastir, Damir Mendler, ovo su prvi opsežniji radovi na zgradi od njezine gradnje 1963. godine, naglasivši kako predstoji uređenje unutrašnjosti. Najavio je i nove planove koji se baziraju na radu s mladima i starijim osobama, i onima s posebnim potrebama. Svim sudionicima obnove zgrade zahvalio je i ravnatelj županijskog CK Marko Đukić. Zahtjev za sufinanciranje radova na energetskoj učinkovitosti zgrade podnijeli su 6. lipnja prošle godine. Kako je tada isticala ravnateljica GDCK, Ines Rudić, učinili su to ne samo zbog zaposlenih u GD-u (zaposlene su tri osobe) već i zbog brojnih volontera koji im pomažu, polaznika raznih tečajeva i radionica, dobrovoljnih darivatelja krvi, ljudi koji donose donacije ili dolaze po njih, te, u konačnici, skladištenja hrane, odjeće i obuće u primjerenim, ''suhim'' uvjetima.

Na zgradi je obnovljena cijela ovojnica, promijenjeni su svi prozori, postavljen novi krov, uvedena energetski učinkovita rasvjeta te grijanje na plin. Izračuni kažu kako će na taj način godišnja ušteda biti približno 70 posto.I.Getto

ZAHVALNICE DONATORIMA

Ukupna vrijednost projekta bila je 545.076,25 kuna, od čega će Fond sudjelovati s približno 424.000 kuna, što je 78 posto od ukupnog iznosa. Ostatak novca prikupljen je od donatora. Najviše je donirala Osječko-baranjska županija, 53.000 kuna, potom Belje (25.000 kuna), županijski CK (16.500 kuna), grad Beli Manastir (11.900 kuna), HCK (5000 kuna), općina Draž (1500 kuna) općine Jagodnjak, Petlovac i Popovac (po 1000 kuna) te općina Kneževi Vinogradi (500 kuna). Predstavnicima donatora uručene su zahvalnice.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike