Crna kronika
PET RAZBOJSTAVA U MANJE OD MJESEC DANA U OSJEČKIM OBJEKTIMA

Žrtve istraumatizirane, a pljačkaši i dalje u bijegu
Objavljeno 27. studenog, 2015.
Orobljene trgovkinje doživjele su traumu koju će pamtiti cijeli život

OSIJEK - Pet pljački dogodilo se u studenom u Osijeku. U četiri navrata pljačkaš je žrtvama prijetio nožem, dok je trgovkinjama u Murskoj ulici zaprijećeno vatrenim oružjem.

Zadnja pljačka zbila se prekjučer oko 16.55 sati u trgovini u Krstovoj ulici u Donjem gradu, gdje je pljačkaš, prijeteći nožem, ukrao od prodavačice nekoliko tisuća kuna. Na potpuno isti način opljačkane su još tri osječke trgovine. U ponedjeljak je orobljena trgovina u Crkvenoj ulici, u srijedu trgovina u Vukovarskoj ulici, dok je 3. studenoga oko 15 sati opljačkana djelatnica u novčarskoj instituciji u Radićevoj ulici u Osijeku. U jutarnjim satima 12. studenoga opljačkane su trgovkinje u Murskoj ulici, a pljačkaš im je prijetio vatrenim oružjem.

Razbojnici su ukrali nekoliko tisuća kuna, dok su orobljene trgovkinje doživjele traumu koju će pamtiti cijeli život. Neke od njih zbog su toga na bolovanju.

- Sam čin razbojstva vrlo je neugodna situacija. Nije to kao u filmu da mi to gledamo pa je napeto, nego je riječ o izuzetno velikom psihološkom šoku i traumi. Žrtvi kroz glavu prolazi sve, dogodi se navala negativnih emocija koja promijeni funkcioniranje cijelog organizma. Kad sve skupa prođe, dolazi do simptoma posttraumatskog stresa jer svaka trauma visokog intenziteta proizvodi iste simptome, bez obzira na to je li to u ratu ili na radnom mjestu - kazala je osječka psihologinja Mirjana Mozer, koja nam je pokušala objasniti kakve su posljedice za opljačkane ljude.

- Ne radi se tu samo o opljačkanima, jer nakon takve traume pati i nosi teret cijela njihova obitelj. Sve ovisi o strukturi orobljene osobe, jer svatko tko je malo nježnije strukture i tko je osjetljiviji imat će teže posljedice - kaže psihologinja dodajući kako nerijetko žrtva pljačke sanja po noći ono što se dogodilo ili ne može spavati. Cijela ta priča ima neugodne posljedice upravo zbog toga što se ne završava tog trena kada se dogodi bez obzira na to je li osoba ozlijeđena fizički.

- To nosi dalekosežne posljedice i netko se na žalost jako dugo oporavlja, mora proći i psihoterapiju i uzimati lijekove da bi se doveo u red. Nekada se mogu javiti isti simptomi i s odgodom, da se u prvom trenu čini kao da je sa osobom sve u redu, pa se onda za neko vrijeme počinju javljati simptomi posljedica traume.

Sandra LACIĆ
POVRATAK NA POSAO

Kako ističe osječka psihologinja, problem je i što se čovjek mora vratiti u sredinu gdje je doživio traumu, što nije dobro.

- Trebali bi zapravo izbjeći sve ono što ih vraća na taj neugodni doživljaj. Bilo bi dobro da takvim ljudima poslodavci omoguće bar da promijene mjesto rada, čak i da rade isti posao, odnosno da se promijeni atmosfera rada i bar malo smanji utjecaj tog traumatičnog doživljaja - kazala je Mirjana Mozer.

ISTI REDOSLIJED PLJAČKI U STUDENOM PROŠLE GODINE

U studenom prošle godine u Osijeku se zbio isti redoslijed pljački kao i krajem ovog mjeseca. Naime, tada je, kao i ove godine, prvo opljačkana prodavaonica u Vukovarskoj ulici, a nakon nekoliko dana u Crkvenoj ulici. Sve četiri pljačke zbile su se prema istom scenariju gdje je razbojnik ukrao novac nakon što je trgovkinjama prijetio nožem.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike