Tehno
TEST: BENQ W2000 - KUĆNI PROJEKTOR

Sjajan odabir za zajedničko gledanje filmova ili igranje igara
Objavljeno 27. studenog, 2015.
Projekciju dijagonale 100“ moguće je postići sa samo 2,5 metara udaljenosti

BenQ je nedavno predstavio tri nova projektora oznaka W1110, W2000 i W3000, a u ruke nam je na test dopao srednji model, oznake W2000.

Kao i prethodna dva projektora, i model W2000 namijenjen je prije svega uporabi u dnevnom boravku i kućanstvima za zajedničko gledanje filmova ili igranje igara – iako može poslužiti i kao uredski projektor za poslovne prezentacije.

Jednostavnost prije svega

Model W2000 vrlo se lako instalira i koristi – dovoljno je postaviti ga na željeno mjesto i pokrenuti čarobnjak za podešavanje. Taj čarobnjak dio je sučelja samog projektora, njime upravljate preko daljinskog upravljača i u samo nekoliko minuta omogućit će vam da projektor podesite prema prostoru u kojemu je smješten kao i da dovedete sliku s Blu-ray playera ili bilo kojeg drugog izvora. Budući da je malo vjerojatno da će prosječan korisnik imati na raspolaganju posebnu prostoriju za smještaj projektora, BenQ se potrudio da se projektor može smjestiti u okruženja koja su već ispunjena namještajem – projekciju dijagonale 100“ moguće je postići sa samo 2,5 metara udaljenosti, a pomak objektiva i trapezoidna korekcija omogućuju vam da ispravite položaj slike ako projektor nije baš savršeno montiran.

Punokrvni HD

Kao i kod druga dva modela, ovdje je riječ o projektoru Full HD rezolucije od 1920x1080 točaka. Razlika između Full HD rezolucije i nižih rezolucija vidljiva je prije svega kod gledanja filmova – najnoviji holivudski blockbusteri na modelu W2000 jednostavno izgledaju sjano! Boje su vrlo žive (neki bi im zamjerili prezasićenost – ali to se da vrlo lako riješiti podešavanjem odgovarajućih parametara u sučelju), a zahvaljujući visokoj razlučivosti jasno se prikazuju svi detalji. Projektor je moguće koristiti i u sobama koje nisu potpuno zamračene, što mu svakako podiže upotrebljivost. Jedan manji minus – crna boja bi u nekim situacijama ipak mogla biti bolje reproducirana. Kvalitetnu sliku smo s obzirom na cijenu i očekivali, no ono što nas je iznenadilo je i kvalitetan zvuk – čak i ako nemate zasebne zvučnike ili kućno pojačalo na koje ga možete spojiti, W2000 će se više nego dobro snaći sa zvučnim efektima iz modernih filmova. Zvuk je jasan i glasan, a BenQ tvrdi da je za to zaslužan MaxxAudio i tehnologija Audio Enhancer koja koristi iste algoritme kao i holivudski studiji. Također, zvučnici su smješteni u posebno dizajniranoj komori.

Može i bez žica

W2000 se na izvor slike i zvuka spaja HDMI kabelom, ali za one zahtjevnije (i dubljeg džepa) na raspolaganju je dodatak pod imenom Wireless Full HD Kit. Taj dodatak omogućuje da sadržaj na projektor prenosite bežičnim putem bez gubitka kvalitete, što znači da vam projektor može biti u jednoj sobi, a TV prijamnik, Blu-ray played ili kompjutor u drugoj – a svejedno uživate u Full HD projekciji. Wireless Full HD Kit mora se nabaviti zasebno, što još malo podiže cijenu ovog sjajnog projektora. S obzirom na sve mogućnosti, cijena od 8499 kuna čini nam se opravdanom.

Marin REŽIĆ
Najčitanije iz rubrike