Svijet
REAKCIJE NA RUŠENJE RUSKOG BOMBARDERA SU-24 I UBOJSTVO PILOTA

Drugi pilot je živ, Putin u Siriju poslao krstaricu i sustav S-400
Objavljeno 25. studenog, 2015.
Turska je demonstrirala podršku teroristima Islamske države, izjavio je ruski premijer

Vezani članci

OPASAN INCIDENT U SIRIJI IZMEĐU RUSIJE I JEDNE OD ZEMALJA NATO-A

Turska srušila ruski avion, Putin bijesan zbog izdaje

Iako se nagađalo da su oba pilota srušenog ruskog zrakoplova Sukhoi Su-24 ubijeni nakon što su se katapultirali iz padajuće letjelice, jedan od njih je na sigurnome.

Nakon što je turski zrakoplov F-16 ispalio projektil na ruski borbeni avion koji unatoč upozorenjima nije napustio turski zračni prostor, dvojica pilota su se katapultirala, a jednoga su spasili sirijski komandosi te ga odveli ruskim snagama. Operacija spašavanja trajala je 12 sati, rekao je ruski ministar obrane Sergej Šojgu. Drugi pilot ranjen je prilikom spuštanja, a na tlu su ga ubili džihadisti. Identificiran je kao Sergej Rumjancev, bojnik u zračnoj bazi Šagol, nedaleko od Čeljabinska, u Rusiji, prenosi Daily Mail.

Predsjednik Turske Erdogan izjavio je da ne žele eskalaciju tenzija s Rusijom, ali "da će Turska uvijek braniti granice". Ruski premijer Dmitrij Medvedev odgovorio mu je da je Turska počinila zločinačku akciju i da će biti teško otkloniti štetu. “Turska je demonstrirala podršku teroristima Islamske države. Zločinački postupci turskih vlasti koje su oborile ruski zrakoplov, nerazumno su izazvali tri posljedice. Prvo, riječ je o opasnom zaoštravanju odnosa između Rusije i NATO-a, koje ne može biti opravdano nikakvim interesima, uključujući zaštitu državnih granica. Drugo, Turska je svojim postupcima zapravo pokazala da štiti teroriste Islamske države. To nije iznenađujuće, ako se uzmu u obzir podaci o izravnim financijskim interesima koje određeni turski dužnosnici imaju u vezi s isporukama energenata proizvedenima u tvornicama ISIL-a”, kazao je ruski premijer, i kao treće naveo je da su ovim incidentom dugotrajni dobrosusjedski odnosi Rusije i Turske dovedeni u pitanje, uključujući odnose u ekonomiji i u humanitarnoj sferi.

Osim što će od sada ruske bombardere pratiti lovci, u sirijsku Latakiju stigla je ruska krstarica “Moskva”, opremljena dalekometnim raketama zemlja-zrak, a nakon S-300 bit će dopremljen i obrambeni sustav S-400 koji “vidi” čak i “nevidljive” zrakoplove. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da tursko političko vodstvo potiče islamizaciju turskog društva, što on vidi kao problem. “Nije problem tragedija kojoj smo svjedočili, nego je problem mnogo dublji. Sadašnje tursko vodstvo godinama vodi politiku potpore islamizaciji u svojoj zemlji” - rekao je ruski predsjednik. Njemačka kancelarka Merkel koja je upozorila da rušenje ruskog aviona komplicira proces pronalaženja političkog rješenja za Siriju i treba učiniti sve da se izbjegne eskalacija tenzija.

Eduard SOUDIL
MOSKVA - brza i ubojita

Moskva je brod od 186,5 metara i 11.285 tona. No usprkos svojoj veličini brod može postići maksimalnu brzinu od 32 čvora (skoro 60 km/h). Brod ima posadu od 510 mornara kojima zapovjeda kapetan bojnog broda Sergej Ivanovič Tronev (rođen 1970.). Moskva ima gaz od 7,6 metara, brod je širok preko 20 metara a u svom sastavu naoružanja ima i helikopter.

Rusi nude koaliciju sa SAD-om, Francuskom, ali i Turskom

Unatoč turskom rušenju ruskog borbenog zrakoplova, Rusija je spremna formirati zajednički zapovjedni centar s Francuskom, SAD i Turskom za napade na Islamsku državu. Potvrdio je to ruski veleposlanik u Francuskoj Aleksandar Orlov. “Koalicija bi mogla imati razne oblike. Međusobna koordinacija je nužna, ali mi smo spremni ići i dalje od toga i zajednički planirati napade na položaje IS-a stvaranjem jedinstvenog glavnog stožera uz sudjelovanje Francuske, SAD-a i ostalih država spremnih da sudjeluju u takvoj koaliciji”, kazao je Orlov. Na pitanje bi li Rusija nakon incidenta doista bila spremna sudjelovati u istoj koaliciji s Turskom odgovorio je: “Ako oni to žele, naravno da bismo bili zahvalni.”

Možda ste propustili...

BELGIJA ISTRAŽUJE MOGUĆE “GURANJE” PRORUSKIH KANDIDATA

Rusija se miješa u europske izbore

USVOJEN KONTROVERZNI PRIJEDLOG ZAKONA

Stroža mobilizacija u Ukrajini

Najčitanije iz rubrike