Kultura
NAGRADA HRVATSKOG GLUMIŠTA: TRI STATUE STIGLE U OSIJEK

HNK Osijek opet ima najbolju hrvatsku predstavu godine
Objavljeno 26. studenog, 2015.
Najbolji i dramaturginja Ana Prolić te operni pjevač Leon Košavić

Na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu dodijeljene su Nagrade hrvatskog glumišta za najbolja umjetnička ostvarenja u 2015.

Tri od njih, uključujući i onu najvažniju - za predstavu godine, dobilo je Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku. Zbog toga u samom finalu promocije najboljih u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu intendant HNK Osijek Božidar Šnajder nije krio zadovoljstvo što je nakon Unterstadta osječki HNK ponovno najbolji, ovaj put s predstavom “260 dana”. Zbog toga je na scenu ponovno izveo tridesetak glumaca i drugih djelatnika kazališta te umjesto dopuštenih 40 sekundi govorio bar četiri puta toliko.

Najbolja drama “260 dana”

Dakle, najboljom dramskom predstavom u cjelini proglašena je predstava "260 dana" Marijana Gubine, a u režiji Dražena Ferenčine i izvedbi HNK u Osijeku. Autorski i glumački predvodili su autor istoimene knjige Marijan Gubina, redatelj Dražen Ferenčina i dramaturginja Ana Prolić. Upravo je ona najzaslužnija za uspjeh ove predstave sjajnom adaptacijom, što je i prepoznala struka nagradivši ju za najbolji praizvedeni suvremeni dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave.

Nagrada za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina u području opere pripala je Leonu Košaviću za ulogu Don Giovannija u istoimenoj operi W. A. Mozarta, u produkciji HNK-a Osijek.

Boban i Belamarić

Nagrade za životno djelo pripale su dramskom umjetniku Božidaru Bobanu i opernom skladatelju Miri Belamariću.

Dodjela je začinjena glazbeno-scenskim performansom u kojemu su pod voditeljskom palicom glumačkog para Filipa Juričića i Amara Bukvića sudjelovali svi ansambli HNK te njihovi brojni gosti. Zabavnim i duhovitim kratkim nastupima i skečevima, podsjetili su na brojne istaknute glumce, pjevače, plesače, velikane kazališnih umjetnosti, ali i poznata kazališna ostvarenja koja su obilježila povijest hrvatskoga glumišta, te se dotaknuli niza prijelomnih povijesnih kazališnih trenutaka i osoba.

Nagradu za najbolje redateljsko ostvarenje u 2015. žiri za dramu dodijelio je Reneu Medvešeku, za režiju predstave "Kristofor Kolumbo" ZKM-a. Za ulogu u predstavi "Jazavac u Kerempuhu" zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh, Borko Perić dobio je nagradu za glavnu mušku dramsku ulogu, dok je za glavnu žensku dramsku ulogu nagrađena Anja Šovagović Despot za ulogu Violet u predstavi "Kolovoz u okrugu Osage" (GDK Gavella, Zagreb).

Nagrade za najbolje sporedne uloge u drami osvojili su Katarina Bistrović Darvaš za ulogu Majke u "Antigoni" (Kazalište Ulysses, Zagreb), i Filip Križan za ulogu Kena u predstavi "Crveno" (Teatar Exit, Zagreb). Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u području drame nagrađeni su Erna Rudnički ("Nevjerojatan događaj", Kazalište Knap, Zagreb), te Nikola Baće ("Dubrovačka trilogija", 66. Dubrovačke ljetne igre).

Za najbolju kazališnu scenografiju nagradu je dobila Tanja Lacko za predstavu "Kristorof Kolumbo" (ZKM), a za kostimografiju Alan Hranitelj za balet "Ana Krenjina" (HNK Zagreb).

Natalija Đorđević

Ocjenjujući lutkarske predstave i predstave za djecu i mladež, žiri je najboljom proglasio predstavu "Moja obitelj i jedan jež" Hrvoja Zalara, u režiji Ivane Boban i izvedbi Kazališta Smješko iz Zagreba. Za ulogu u toj predstavi Jelena Hadži-Manev dobila je nagradu za najbolje žensko glumačko ostvarenje u toj kategoriji, dok je uloga Vraga u predstavi "Postolar i Vrag" (Gradsko kazalište Trešnja, Zagreb) glumcu Deanu Krivačiću donijela nagradu za najbolju mušku ulogu u predstavi za djecu i mlade. Nataliji Đorđević dodijeljena je nagrada za najbolje glumačko ostvarenje u radiodrami, dok je nagrada za najbolje redateljsko ostvarenje u TV drami dodijeljena Filipu Peruzoviću, za režiju TV filma "Trebalo bi prošetati psa".

U području opere, najboljom predstavom u cjelini proglašena je opera "Mefistofele", redatelja Michala Znanieckog, u izvedbi HNK-a Split, dok je Dori Ruždjak Podolski dodijeljena nagrada za najbolje dirigentsko ili redateljsko ostvarenje u toj kategoriji za režiju opere "Madame Buffault", Borisa Papandopula, u izvedbi 28. Muzičkog biennala Zagreb u suradnji s četiri zagrebačke umjetničke akademije.

Knego i Čikeš

Najbolju žensku opernu ulogu, prema mišljenju žirija, ostvarila je Anamarija Knego u operi "The Turn of The Screw" (HNK Ivana pl. Zajca Rijeka), a mušku Ivica Čikeš u operi "Mefistofele" (HNK Split). U području baleta, najboljom je predstavom u cjelini proglašen "Đavo u selu", Frana Lhotke, u koreografiji Pije i Pina Mlakara, koju su u HNK-u Split prenijeli Ljiljana Gvozdenović i Dinko Bogdanić.

Leo Mujić proglašen je najboljim plesnim koreografom za koreografiju baleta "Ana Karenjina" (HNK Zagreb), najbolju žensku plesnu ulogu ostvarila je Edina Pličanić u tome baletu, dok je za najbolje muško umjetničko ostvarenje u području baleta nagrađen Tomislav Petranović za uloge u nekoliko produkcija HNK-a Zagreb. Za najbolje ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u području baleta nagradu je dobila Iva Vitić Gameiro za niz ostvarenja u produkcijama HNK-a Zagreb.

Dodijeljena je i posebna "Nagrada za izniman doprinos" kazališnoj umjetnici Mariji Sekelez za uspješno petnaestgodišnje ravnateljstvo Gradskoga kazališta "Žar ptica" iz Zagreba.

Darko KOVAČEVIĆ
OD 1860. SAMO HRVATSKI

Nagrade su dodijeljene 23. put, a njihova dodjela tradicionalno se vezuje uz dan kada je glumac Vilim Lesić, 24. studenoga 1860., nakon burnih rodoljubnih prosvjeda građanstva najavio da će se "od sutrašnjeg dana na zagrebačkoj pozornici govoriti samo hrvatski", što je označilo povijesni trenutak hrvatskoga glumišta. Nagradu hrvatskog glumišta 1992. utemeljili su Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU), HRT i Večernji list, sa suutemeljiteljima Ministarstvom kulture, Odsjekom za povijest hrvatskog kazališta HAZU-a, HNK-a u Zagrebu, Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu i Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa.

Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

Najčitanije iz rubrike